Bij renovaties en afbraakwerken komen er grote hoeveelheden bouwmateriaal vrij. Oude vloeren, tegels, raamkozijnen of zelfs hele keukens. Die materialen hergebruiken is een goede manier om afval te besparen. Bovendien geef je een uniek karakter aan je woning. Als je het slim speelt, kan je er heel wat mee besparen.
Selectief slopen
Wanneer je een bestaande woning volledig of gedeeltelijk afbreekt, loont het om te kiezen voor een selectieve sloop. Dat betekent dat je zorgvuldig afzonderlijke materialen weghaalt. Zo scheid je gemakkelijker verschillende afvalstromen en maak je het mogelijk bepaalde materialen later opnieuw te gebruiken. Selectief slopen vraagt doorgaans wat meer tijd, maar naast de ecologische meerwaarde, bespaar je ook op nieuwe materialen.
Waarom selectief slopen?
- Door materialen te scheiden kunnen ze gerecycleerd of hergebruikt worden. Zo vermijd je dus meteen veel bouwafval.
- Als je waardevolle materialen van je selectieve sloop verkoopt, kan je zelfs nog aan je afbraakwerken verdienen.
Tips voor jouw selectieve sloop
- Tip 1 - Bekijk op voorhand welke materialen best gescheiden worden en welke eventueel voor hergebruik in aanmerking komen. Die materialen kan je vaak eerst weghalen voor de ruwe sloop begint.
- Tip 2 - Ga op zoek naar een (afbraak)aannemer die ervaring heeft met selectieve sloop. Denk na over mogelijke afzetmarkten voor de vrijgekomen materialen. Via tweedehands platformen kan je heel wat materialen te koop aanbieden, maar ook afbraakaannemers kunnen met de materialen aan de slag. Ga naar opalis.eu voor een overzicht van zulke aannemers.
- Tip 3 - Beschadigde of afgeleefde materialen kunnen vaak nog gewoon gerecycleerd worden. Verschillende fabrikanten nemen daarom al rest- en afvalstromen terug. Ga naar c-bouwers.be voor een overzicht van zulke diensten.
Selectief slopen in de praktijk - het huis van Christophe en Karen
Een renovatie impliceert meestal ook een fase waarin dingen worden afgebroken. De woning wordt dan zogenaamd gestript. Karen en Christophe wilden niet alleen op een duurzame manier bouwen, maar ook de sloop op een ecologische manier aanpakken. Want het afvoeren van afval, heeft ook een impact op ons milieu. Het past voor hen ook perfect in het circulaire verhaal: reuse, reduce, recycle. Ze wilden uiteindelijk zo weinig mogelijk storten en dat wat ze niet hergebruiken willen ze met zo weinig mogelijk down-cycling herbestemmen. Ze lieten zich adviseren door re-trace, een beloftevol platform dat materiaalstromen in kaart brengt en optimaliseert. Ook maakten ze een gedetailleerde inventaris van de materialen, maar dat bleek best lastig bij een klein project als een particuliere renovatie.
Bekijk het overzicht van wat Karen en Christophe allemaal hebben kunnen herbestemmen
Tijdens hun renovatie keken Christophe en Karen vooral naar de toekomst. “We willen in een huis wonen dat mee-evolueert. Het is niet de bedoeling dat we om de zoveel jaar een grote renovatie moeten doen. Ons huis moet meegroeien met ons, en met de bewoners na ons. Onze ideeën gaan hand in hand met aanpassingsgericht bouwen, en zo hoeven we ook nooit meer te slopen of te breken. Ons huis kan een andere invulling krijgen zonder al te veel moeite.”