Hoewel de woonnood van levensfase tot levensfase en bewoner tot bewoner kan veranderen, wil dat niet zeggen dat de woning zelf constant drastisch moet wijzigen. Door mogelijke veranderingen vanaf het eerste ontwerp in rekening te brengen, bereid je ze alvast voor op de toekomst. Dat kan met eenvoudige ingrepen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de woning vandaag.
Je woning toegankelijk maken
Werk je aan jouw grote (ver)bouwproject en wil je een woning waarin je de rest van je leven kan blijven wonen? Dan loont het nu al na te denken over de toegankelijkheid. Zo hoef je op je oude dag geen ingrijpende veranderingen meer te doen. Hoogteverschillen vermijden, drempels wegwerken en goed nadenken over alternatieven voor trappen: moeilijk hoeft het zeker niet te zijn. Of misschien kan je op termijn wel alle woonfuncties naar de gelijkvloerse verdieping brengen?
Waarom nu al je woning toegankelijk maken?
- Door je woning vanaf de start toegankelijk te maken, zet je in op levenslang wonen. Je bereidt je immers nu al voor op het moment dat je minder mobiel zal zijn.
- Toegankelijkheid verhoogt sowieso het gebruikspotentieel van jouw woning. Ook voor toekomstige gebruikers. Vaak kan het trouwens met beperkte ingrepen.
Tips om jouw woning toegankelijker te maken
- Tip 1 - Wil je een bestaande woning renoveren? Bekijk dan op voorhand de toegankelijkheid ervan. Niet elk gebouw leent er zich immers even gemakkelijk toe.
- Tip 2 - Denk je op termijn ruimte te zullen maken voor een inwonende ouder? Ook dan is toegankelijkheid onmisbaar.
- Tip 3 - Uiteraard ben je niet verplicht om eeuwig in dezelfde woning te blijven wonen. Verhuizen is vaak gemakkelijker dan de woning aan jouw veranderende noden aan te passen. Toch kan het nooit kwaad bij toegankelijkheid stil te staan wanneer je (ver)bouwt. Daar heeft uiteindelijk iedereen bij gewonnen
Een toegankelijke woning in de praktijk - Gilbert en Lutgart zijn klaar voor hun oude dag
Gilbert en Lutgart waren op zoek naar een huis waar ze de rest van hun leven aangenaam kunnen wonen. Ze vonden een oude bungalow, die volledig gerenoveerd moest worden. Hun dochter tekende een plan uit dat ze helemaal hebben gevolgd. “De bungalow werd aangepast aan de volgende fase in ons leven: geen trappen, brede binnendeuren, een grote inloopdouche, enzovoorts. En alles samen met de nieuwste technologieën, zodat we er nog heel lang heel comfortabel kunnen wonen. We wilden het huis ook meteen goed isoleren, zodat het ook op die manier toekomstbestendig is. Voor ons was een isolerend systeem van Wienerberger een goede oplossing: tegen de bestaande gevel wordt een laag isolatie geplaatst met een wapeningsnet en mortel, en daarna afgewerkt met steenstrippen. We zijn nu dus helemaal klaar voor onze oude dag.”