Onze wagens worden elektrisch. Warmtepompen zullen steeds vaker de standaard worden om onze huizen te verwarmen. Onze vraag naar groene stroom zal daarom aanzienlijk stijgen de komende jaren. Maar zo’n grote vraag naar elektriciteit kan zorgen voor problemen op het net. Balans is de oplossing. Wat betekent dat voor jou? En hoe haal je je voordeel er uit? Wij geven 4 handige tips.
Met een energiebeheersysteem bespaar je makkelijk energie.
We zijn druk bezig met elektrificiatie. De vraag naar elentriek stijgt, dus moet er meer geproduceerd worden. Die extra stroom moet natuurlijk groene stroom zijn, opgewekt door zon en wind. Dat betekent: veel productie op zonnige dagen met veel wind, en weinig op grauwe, windstille momenten. De productie kan dus nogal eens verschillen. Dat zorgt ervoor dat we het distributienet meer en anders moeten gaan gebruiken. Nu gebruiken we vooral ‘s avonds veel energie om wasjes te draaien, te koken en ons huis te verwarmen. Maar het wordt steeds belangrijker om onze elektriciteitsvraag te spreiden of zoveel mogelijk te verschuiven naar momenten waarop er veel (groene) energie ter beschikking is.
Dat kan door zelf slim je verbruik te plannen en te spreiden. Nog handiger is het om gebruik te maken van slimme technologieën, zoals een energiebeheerssysteem. Een dynamisch energiecontract zorgt dat je ook financieel winst kan maken door flexibel om te gaan met je energieverbruik.
1. Koppel een energiebeheersysteem aan je digitale meter
Met een energiebeheersysteem stem je je energiegebruik optimaal af op je gewoonten, je gewenste comfort en op de beschikbaarheid van groene energie. Zo’n energiesysteem kan de vorm aannemen van een app, een slimme thermostaat of een ander toestel waarmee je je energiegebruik actief kan beheren. Zo’n toepassingen heten in jargon ‘HEMS’ (Home Energy Management System) of ‘CEMS’ (Customer Energy Management System).
Energiebeheersystemen zorgen ervoor dat energie besparen een stuk eenvoudiger en aangenamer wordt. Zo laten ze je energiegebruik overzichtelijk zien en dit met een grote nauwkeurigheid. Je kan bijvoorbeeld onmiddellijk het effect zien als je de verwarming een graadje lager zet of de verlichting uit doet. Ook sluipverbruik is makkelijker te traceren. Maar ze kunnen ook sturend werken, zoals bijvoorbeeld een slimme thermostaat.
Op de website maakjemeterslim.be vind je een hele catalogus met apparaten en toepassingen die je helpen om je toestellen slim aan te sturen. Elke digitale elektriciteitsmeter beschikt over twee poorten waar verschillende toestellen aan kunnen worden gekoppeld. Beide poorten laten gedetailleerde feedback en sturing van huishoudapparaten toe.
Met grote verbruikers als een elektrische boiler of een warmtepomp in je technische ruimte, wordt het slim aansturen van je apparaten interessant. Ze helpen je zelfverbruik op te krikken (de stroom die je rechtstreeks verbruikt van je zonnepanelen en niet van het net komt) en zo euro’s te besparen. In combinatie met een dynamisch energiecontract renderen ze nog meer.
2. Sluit een dynamisch energiecontract af
Prijzen op de internationale energiemarkten wisselen van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. Op momenten met weinig wind en weinig zon, of op momenten met een grote vraag naar elektriciteit, kan de elektriciteitsprijs pieken. Momenten met veel zon en/of wind kunnen voor prijsdalingen zorgen. Wie een digitale meter heeft, kan een dynamisch energiecontract afsluiten met een energieleverancier. De energiefactuur wordt dan berekend volgens de (uur)prijzen op de energiebeurzen. Een energiebeheersysteem gekoppeld aan je digitale meter, maakt het zo mogelijk om een deel van je elektriciteitsgebruik slim te sturen naar periodes met een lagere energieprijs. Dat is zeker interessant in combinatie met grote verbruikers zoals het opladen van je elektrische wagen, elektrische boiler of warmtepomp.
Een batterij kan een makkelijk opslagsysteem zijn voor overproductie.
3. Sla thuis energie op
Om je zonnepanelen maximaal te laten renderen, moet je je zelfverbruik zo hoog mogelijk brengen. Een energiebeheerssysteem kan je daarbij helpen, maar je kan ook investeren in een opslagsysteem zoals een thuisbatterij of elektrische wagen. Zo verhoog je je zelfverbruik van gemiddeld 30 tot zelfs 70 procent. Stroomoverschotten van je zonnepanelen en goedkope stroom (door een dynamisch energiecontract) kan je zo stockeren voor later.
Al moet hier een kanttekening gemaakt worden: een thuisbatterij is niet interessant voor iedereen. Best maak je zelf eerst eens de berekening. Bovendien neemt zo’n batterij heel wat plaats in en is de maatschappelijke meerwaarde - in tegenstelling tot zonnepanelen - eerder beperkt.
4. Beperk je capaciteitstarief
Met het capaciteitstarief wil energieregulator VREG vanaf midden 2022 iedereen aanmoedigen om het elektriciteitsnet efficiënt te gebruiken. Wie hoge elektriciteitspieken veroorzaakt, zal meer moeten betalen dan wie zijn elektriciteitsgebruik spreidt doorheen de tijd. Vooral wie een warmtepomp, accumulatie verwarming, een elektrische boiler of elektrische wagen bezit, heeft er alle belang bij om zijn elektriciteits pieken af te vlakken en de installatie slim te sturen. Gelukkig zijn dit ook toestellen die dat makkelijk toelaten.
Er is bovendien een premie voor toestellen die je warmtepomp, accumulatieverwarming, warmtepompboiler of elektrische boiler automatisch aansturen. Doe je dat, dan zal vermoedelijk je energiefactuur lager uitvallen dan voordien.
Wat is de functie van een sturingsapparaat?
Een sturingsapparaat kan de toestellen die instaan voor het produceren of opslaan van warmte, zoals een warmtepomp of accumulatieverwarming, automatisch aansturen. Dit is het doel:
- Het gebruik van deze toestellen vermijden op momenten dat de energieprijzen hoog zijn of deze net in te schakelen op momenten met lage energieprijzen (dynamisch energiecontract)
- Een toestel inschakelen op momenten dat er eigen productie is van elektriciteit bv. door zonnepanelen (zelfconsumptie)
- Het afgenomen elektrisch vermogen verlagen of verhogen (verlagen capaciteitstarief)
Dit artikel is mogelijk gemaakt door steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.