Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

5.2 Technieken | Technieken bundelen

Dit is SAM

Als je erover nadenkt om jouw woning aan te passen of uit te breiden, kunnen de technische installaties niet achterwege blijven. In woningen worden leidingen vaak als ongewenst ervaren en worden ze weggestopt in muren en vloeren. Wanneer je toekomstgericht bouwt, kunnen de leidingen nog steeds uit het zicht geplaatst worden zolang ze maar toegankelijk blijven. Ook is het interessant om op voorhand een paar wachtleidingen klaar te steken voor toekomstige uitbreidingen.​

Technieken bundelen 

Doorgaans doorkruisen kabels en leidingen onze volledige woning. Door ze beter te bundelen, verhoog je ook de aanpasbaarheid van je woning. Je brengt bijvoorbeeld natte functies zoals de badkamer, het toilet en de keuken dichter bij elkaar en creëert zo een “natte cel”. Ook de toevoer en installatie van andere technieken zoals elektriciteit en ventilatie breng je bij elkaar. Bij voorkeur plaats je die gebundelde technieken centraal, zo kan je makkelijk en snel je technieken aftakken. 

Waarom je technieken bundelen? 

  • Door een logische en gecentraliseerde structuur in de organisatie van de technieken te brengen, pas je ze sneller aan en creëer je gemakkelijk nieuwe aftakkingen. In combinatie met een goede toegankelijkheid, wordt ook onderhoud een pak eenvoudiger. 
  • Door de meer statische technieken te bundelen, creëer je een vrijer plan. Zo pas je de rest van de woning gemakkelijker aan. Je vermijdt dat leidingen over lange parcours verspreid worden. Dat bespaart materiaal, tijd en moeite tijdens de installatie. 

Tips om je technieken te bundelen 

  1. Bekijk de plaatsing van de technieken in combinatie met de ontwikkeling van een vrij plan. Een goede plaatsing bepaalt in grote mate hoe jouw woning in de toekomst anders ingedeeld kan worden. 
  2. Denk ook aan omkeerbare verbindingen, bij het plaatsen van de technieken maar ook bij het wegwerken ervan. Zo houd je ze meteen ook toegankelijk. 
  3. Op c-bouwers.be vind je ook oplossingen voor technieken. 

Technieken bundelen in de praktijk - SAM 

Een oud herenhuis uit 1907 werd verbouwd tot vier appartementen in het centrum van Rotterdam. Peter Verhees, de aannemer, herontwikkelt historisch vastgoed naar duurzame, CO2-vrije woningen die gebruik maken van SAM. SAM is een Slimme Aanpasbare Module, die de keuken, de badkamer, het toilet, de technische ruimte en opslagruimte bevat.

“We maakten dankzij de SAM heel efficiënt gebruik van de beschikbare oppervlakte van elk appartement,” vertelt Peter. "Dat de SAM ook compleet demonteerbaar is, is natuurlijk ook een grote plus. Je breekt de SAM af als een soort kastenmodule, zonder dat de rest van de woning daaronder lijdt. Alle technieken zitten samen, dus het is ook makkelijk bereikbaar bij onderhoud of als je een leiding wil aftakken.”

> Lees meer over de Slimme Aanpasbare Module

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Hier worden alle natte ruimtes zo dicht mogelijk samengebracht
Modulair én demonteerbaar

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.