Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Aan de slag met kalkhennep: ecologisch, lokaal en circulair

Kalkhennep verovert mondjesmaat de bouwwereld, en niet om de minste reden. Kalkhennep is hartstikke ecologisch, wordt lokaal geproduceerd en heeft bovendien een positieve CO2-balans. Een deugdelijk bouwmateriaal, maar je moet het correct gebruiken. Hoe precies? Je komt het te weten in de interessante gids van VLAIO-TETRA. 

Waarom is kalkhennep zo'n goed bouwmateriaal? 

Vroeger weggemoffeld en quasi vergeten, nu alom bekend om zijn veelzijdigheid en praktische vezelstructuur: hennep is terug van weggeweest. Vooral in combinatie met kalk bewijst hennep onze woningen en onze planeet een dienst. 

Onderdeel 1: hennep

Op vlak van duurzaamheid in productie, gebruik en ook afbraak scoort hennep fantastisch. Hennep groeit als kool op nagenoeg elke ondergrond, zonder veel bemesting of gebruik van pesticiden. Ook neemt het in de groeispurt veel CO2 op en is de plant een goede luchtzuiveraar. Wie ecologisch wil bouwen of renoveren, zal de schimmeldodende en antibacteriële werking van hennep er met plezier bij nemen. 

De lange vezels van wonderplant hennep zijn één onderdeel van het bouwmateriaal, het tweede is kalk. 

Onderdeel 2: kalk

Kalk is zeer hard, maar broos. Wie ooit een krijtje vastgehouden heeft, weet dat je met kalk alleen geen stevige muur kan bouwen. Maar hennep compenseert die broosheid. Kalkhennepblokken bijvoorbeeld zijn erg stevig en hebben bovendien een vrij grote isolerende waarde. Een extra troef: kalkhennep kan lokaal gemaakt worden, en na de bouwfase is er amper bouwafval. Helemaal circulair!

De voordelen van kalk en hennep

  1. Kalk en hennep zijn zowat overal beschikbaar en ze versterken zo de lokale economie.
  2. Ze  nemen beide heel wat CO2 op: hennep tijdens de groeifase, kalk als het versteent.  
  3. Kalkhennep draagt bij tot een goede vochtbalans in je woning en aangenaam binnenklimaat.
  4. Zowel kalk als hennep zijn volledig herbruikbaar en ermee bouwen levert nauwelijks bouwafval op.
  5. Kalkhennep is onbrandbaar.
  6. Hoewel kalkhennep strikt gezien geen isolatiemateriaal is, is de isolatiewaarde behoorlijk goed.

Aandachtspunten

  1. Kalkhennep als vulling van muren en daken heeft heel wat tijd nodig om volledig uit te drogen. In prefabvorm of als bouwblok, speelt dit nadeel niet.  
  2. Pas op voor brandwonden: kalk is alkalisch.
  3. Ten opzichte van de meeste andere isolatiematerialen, is de isolatiewaarde de helft minder goed. Wil je een goede isolatiewaarde, dan zijn dikke muren onvermijdelijk.

Hoe bouw je met kalkhennepblokken? 

Je kan kalkhennep ter plaatse storten in een houten frame, kiezen voor prefab, of werken met losse kalkhennepblokken. Er zijn dus veel mogelijkheden, maar er moet wel nauwgezet gekeken worden naar de bouwdetails en een juiste plaatsing. Het materiaal correct gebruiken is minstens even belangrijk als de keuze van het materiaal zelf.

Ontdek praktische informatie in 3 webinars

De plaatsing is dus essentieel, maar hoe ga je er dan precies mee aan de slag? 

Twee jaar lang onderzochten UHasselt, Pixii en WTCB voor het project VLAIO-TETRA, hoe je het materiaal kan toepassen en waar je op moet letten tijdens de ontwerpfase én de bouwfase. Hun bevindingen goten ze in drie interessante webinars:

  1. introductie tot het materiaal
  2. eigenschappen van kalkhennep;
  3. de praktische integratie van kalkhennep in je eigen huis

Vooral die laatste is belangrijk als je wil focussen op een juiste plaatsing. Alle webinars zijn allemaal helemaal gratis te bekijken! 

Inspirerende voorbeelden en aandachtspunten

Heb je nood aan praktische voorbeelden en meer bouwdetails voor je eigen project? Dan kan je ook een gratis gids over kalkhennep downloaden, tjokvol inspiratie en voorbeelden verzameld tijdens het project VLAIO-TETRA. 

Ook kan je handige 3D-animaties bekijken die je precies laten zien hoe kalkhennepblokken geïntegreerd kunnen worden op belangrijke bouwknopen. Zo zie je meteen wat een concrete toepassing kan zijn en waar je op moet letten voor een goede plaatsing. 

En check natuurlijk ook onze complete Ecobouwers-gids om meer te weten te komen over bouwen met hennep. 

Woning met kalkhennepblokken
Bouwen met kalkhennep is modern en duurzaam
Structuur van kalkhennep
De structuur van kalkhennep
Bouwen met kalkhennepblokken
Kalkhennep is isolerend en luchtdoorlatend. Een ideaal bouwmateriaal.