Bel de huisdokter voor bouwadvies!

Hij weet weinig van de griep, maar van isolatie en zuinig verwarmen des te meer. Kurt Vanvelk gaat als huisdokter op bezoek bij mensen met verbouwplannen en maakt hen wegwijs in duurzaam bouwen. “Als ik wegga, hebben de mensen misschien wel barstende hoofdpijn”, geeft hij lachend toe. Gelukkig krijgen ze er ook een hoop advies voor een zuiniger en gezonder huis bovenop.

Ons advies

Heb je bouw- of verbouwplannen? Dan kan je overal in Vlaanderen terecht bij één van de professionele adviseurs verbonden aan een provinciaal steunpunt voor Duurzaam Bouwadvies. Wie de bouwsuggesties van de adviseurs toepast, verzekert zich van gezond en comfortabel wonen – en voorkomt mogelijk dure misstappen. Maak vandaag nog een afspraak voor onafhankelijk , goedkoop en kwalitatief advies voor jouw bouwproject!

Vandaag gaat Kurt op bezoek bij Stijn, Katrien en de kleine Gus. “We kochten dit huis vier jaar geleden”, vertelt Stijn. “De bovenverdieping werd helemaal vernieuwd, maar toen kwam Gus en bleef alles een beetje liggen.” Het koppel is nu klaar voor de tweede fase van hun verbouwing, maar daar willen ze graag wat advies over. “Ecologisch en duurzaam verbouwen vinden we belangrijk”, aldus Katrien. “We verzamelden al info, maar omdat firma’s elkaar soms tegenspreken, zien we door de bomen het bos niet meer.” Tijd voor de huisdokter om een eerlijke diagnose én een remedie voor te stellen.

Notitieblaadje

De huisdokter neemt de leiding: “Ik begin het liefst boven, dat geeft me een goed idee over de structuur van het huis.” Stijn deed hier zowat alles zelf en krijgt een spervuur aan vragen van de dokter. “Hoe is je dak geïsoleerd? Met welke materialen? Hoeveel centimeter? Hoe is de opbouw?” Stijn blijkt het best goed gedaan te hebben, alleen het dampscherm is niet helemaal zoals het hoort. De huisdokter is mild, maar legt hem toch haarfijn uit hoe het wel moet. “Voor een volgende keer”, grapt hij. De huisdokter gaat verder met zijn onderzoek en vraagt de bewoners intussen de oren van het hoofd. Hij bekijkt de ramen, gaat op zijn knieën zitten om te kijken of de voordeur goed afsluit aan de onderkant en is kritisch voor de niet–geïsoleerde rolluikkasten. Stijn en Katrien krijgen massa’s advies. Zoveel dat Katrien er toch maar een notitieblaadje bij neemt. “Ik schrijf alles straks nog even voor je op, hoor”, stelt de huisdokter haar gerust.

De truc met de aansteker

“Of die ramen van de vorige eigenaar al superisolerend zijn”, wil Stijn graag weten. De huisdokter haalt een aansteker boven. “Dat kun je zien met deze truc: als je in de reflectie van het raam vier vlammetjes ziet waarvan het tweede een andere kleur heeft, is het vaak superisolerend.” De ramen blijken te bestaan uit dubbel glas, zij het van een jonge generatie. Intussen zijn we beneden beland, waar de huisdokter informeert naar de vensterbanken. “Een vaak gemaakte fout is dat binnen- en buitentablet gewoon bij elkaar aansluiten. Je huis mag dan nog zo fantastisch geïsoleerd zijn, daarmee creëer je toch een patat van een koudebrug, en dat voel je.” 

Of die ramen van de vorige eigenaar al superisolerend zijn? Dat kun je zien met deze truc: als je in de reflectie van het raam vier vlammetjes ziet waarvan het tweede een andere kleur heeft, is het vaak superisolerend.

Toch een kelder

Even later worden de plannen voor de nieuwe achterbouw bovengehaald. Kurt wijst op mogelijke EPB-eisen, hamert op het belang van ventilatie en wil weten hoe ze de zonwering gaan aanpakken. Daarover had het koppel nog niet echt nagedacht, zo blijkt. Ook de ventilatie leek hen niet zo belangrijk. Kurt vertelt waarom het wel moet, en geeft uitleg over de mogelijke systemen. Veel info, en veel nieuwe vragen voor de verbouwers. Het idee van een kelder – iets wat Stijn en Katrien overboord hadden gegooid wegens te duur – komt zelfs terug op tafel. “Ik begin toch weer zin te krijgen om die kelder zelf aan te pakken”, lacht Stijn als hij de huisdokter bezig hoort.

Isolatieschil

Het huisbezoek brengt ons naar buiten, waar de gevel onder de loep wordt genomen. Als Stijn laat merken dat hij goed op de hoogte is van wat belangrijk is bij isolatie, is de huisdokter duidelijk in zijn nopjes. “De gevel isoleren aan de buitenkant? Dat hoor ik graag!” Kurt knikt goedkeurend als hij ziet dat Stijn het dak zo heeft geïsoleerd dat het straks goed zal aansluiten op de muurisolatie. De huisdokter legt tot in de puntjes uit hoe je zorgt voor een ononderbroken isolatieschil. Het komt erop neer dat je bij een doorsnede van je huis – waar ook – de isolatie met je potlood helemaal rondom moet kunnen volgen, zonder dat potlood op te tillen. De huisdokter windt er overigens geen doekjes om: “Je zal ook de kopse kanten van de gevelstenen rondom de ramen moeten isoleren. Dat wordt slijpwerk!” Niet alleen rondom de ramen, ook ter hoogte van de vloerplaat zou de isolatie moeten doorlopen. Dat kan bijvoorbeeld door de gevel wat dieper te isoleren en zo de koude een ommetje te laten maken via de bodem. Stijn is verrast: “Daar had ik nog niet aan gedacht!” Een ding is zeker: wie het advies van de huisdokter gewetensvol opvolgt, mag zeker zijn van een perfect geïsoleerd huis.

Premies en subsidies

Het bezoek duurde langer dan gepland, maar dat vindt de huisdokter niet erg. “Liever goed advies geven, dan alles snel afhaspelen.” Katrien vraagt nog info over mogelijke premies en subsidies. De dokter haalt er zijn map bij en overloopt wat voor hen interessant kan zijn. Hoofdpijn houden Stijn en Katrien er niet aan over. Stof tot nadenken des te meer. Of ze hun plannen alsnog zullen wijzigen in functie van wat ze vandaag leerden? “Dat zit er dik in”, besluit Stijn. “Het advies van de huisdokter is een goede basis. Nu is het aan ons om te bekijken wat haalbaar én betaalbaar is.”

Wie is de huisdokter?

Het bezoek van de huisdokter is op afspraak en wordt gratis aangeboden door DuBo Limburg. Het is bedoeld voor wie op het punt staat grondig te renoveren of te verbouwen. Ook een specifieke vraag kan, bijvoorbeeld over welk verwarmingssysteem voor jouw project de beste keuze is. De huisdokter komt zo’n twee uur op bezoek om je woning te screenen en onafhankelijk advies te geven. Ook de andere provincies beschikken over een steunpunt waar je terechtkunt voor duurzaam bouwadvies. Specialisten leggen er je (ver)bouwproject onder de loep en staan je bij met raad en daad. 



Meer weten?
www.de-huisdokter.be/nl​ 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

  

Ben je Limburger? Maak dan een afspraak met de huisdokter via www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be.
Een huisbezoek neemt gauw enkele uren in beslag. Bovendien kun je een verslag opvragen met de nodige maatregelen tegen een beperkte meerkost..
Druk op de afbeelding en bekijk een reportage van TV-limburg over de huisdokter.
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure