Lise en Eli zagen het potentieel in een oude kachelwinkel met een betonnen koer in het hart van Antwerpen. Een pand met veel werk aan, maar als zelfbouwers en met Lise als architecte, hebben ze de woning omgetoverd tot een warm huis met duurzame en gezonde materialen.
In samenwerking met Livios & Liesbeth Pairoux
Bekijk de fiche van de woning van Lise en Eli.
Houtskelet met centrale vide
Lise: "Dit is een rijhuis van 5 meter breed en 18 meter diep. In het midden van de woning kwam geen natuurlijk daglicht, dus we waren er vrij snel uit dat deze woning vroeg om een andere indeling. We breidden de woning uit met een aanbouw in houtskelet en zorgden voor veel dakramen. Daarnaast hebben we een tussenniveau toegevoegd, dat dienst doet als zitruimte. We hebben de trap verplaatst om een natuurlijke flow te creëren in ons huis. Nu staat de wenteltrap midden in ons huis en door het trapgat op te nemen als een vide tussen twee niveau’s, reikt er daglicht tot het midden van het gelijkvloers. Wonen doen we op de eerste verdieping en in de stad is dat een grote meerwaarde. Door de grote raampartijen in de aanbouw (met kastanjehouten schrijnwerk) kijken we vanop elk niveau naar de daken en het groen en valt er overal natuurlijk daglicht binnen."
Papiervlokken, gemaaid gras en jutevezels
Dat het een ecologische verbouwing zou zijn, was voor zowel Lise als Eli vanzelfsprekend. "We houden van de natuurlijke aanpak. Zo lieten we de aanbouw in houtskelet opvullen met een laag papiervlokken van 35 centimeter dik. De voorgevel langs de binnenzijde en de binnenmuren van het houtskelet isoleerden we zelf met Gramitherm, een bio-ecologisch materiaal dat bestaat uit gemaaid gras met jutevezels. De hele woning bezetten we met kalkgipspleister en alle houtskelet binnenwanden werkten we af met gipsvezelplaten, gemaakt van gips en papiervezels. De muren kregen een laag bio-based verf en we gaven een muur een leemlaag”, vertelt Lise. “Natuurlijke materialen zijn superleuk om mee te werken, dankzij hun ruwe karakter. Niet alles moet strak en netjes zijn.”
Bewust verbouwd
Eli en Lise hebben erg bewust gebouwd, en hebben veel zelf gedaan. Het voordeel van ecologisch verbouwen? Eli: “Naast het bevredigende verantwoordelijkheidsgevoel naar de wereld toe? Je bent beperkter in je keuzes, daardoor hak je sneller knopen door. Dat maakt het eigenlijk veel makkelijker is.”
“Sommige ecologische materialen en technieken zijn bij aankoop best prijzig. Ze renderen wel, maar we hebben geprobeerd om toch zoveel mogelijk zelf te doen om de kosten te drukken. En bij wat we niet zelf konden doen, hebben we zoveel mogelijk geholpen, daardoor spaar je ook centen uit. We zijn dus heel geëngageerd in deze verbouwing gestapt met oog voor de natuur en de lange duur", besluit Lise.
Meer weten over dit ecologisch verbouwde rijhuis in het hart van Antwerpen? Je leest het op Livios.be.