Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Binnenkijken | Gust en Kirsten kozen voor vintage en hout

Keuken met twee schilderijen en stoelen aan ontbijtbar
De bewoners kozen voor een vernieuwbouw met een zacht interieur

Hout speelt de hoofdrol in de vernieuwbouw van Gust en Kirsten. Zij kozen voor een woning in houtskelet en gevelbekleding met populier. Door te kiezen voor houtskeletbouw, stond hun woning er razendsnel en heeft het huis een kleine ecologische voetafdruk. Het vintage interieur past perfect in de moderne nieuwbouw en geeft een zacht karakter. “Onze raad? Kies eerst een aannemer, dan een architect.” 

Hoe zouden jullie je huis omschrijven? 

“Onze woning is een moderne vernieuwbouw op maat van de noden en wensen van ons gezin. De woning die er vroeger stond, hebben we afgebroken en er een ecologisch exemplaar voor in de plaats gezet. Erg kenmerkend is de zonneluifel in witte cementvezelplaat. Die omringt het hele huis. Ook de afwerking met thermo-populier is een eyecatcher. We kozen voor bio-ecologische materialen met hier en daar een toegeving naar esthetiek en budget. We vinden dat het hout de strakke, moderne look buiten verzacht. Binnen hebben we hetzelfde gedaan door voor een vintage interieur te kiezen. Het jagen op tweedehandsspullen is zo’n beetje een hobby voor Kirsten, en daardoor hebben we nu een fijn huis met karaktervolle meubelen en veel planten. We zijn hier echt graag. De tijd die we over hebben, spenderen we graag buiten met familie en vrienden.”

Aannemer H3 Houtskeletbouw verzorgde de snelle plaatsing van het houtskelet

Waarom hebben jullie gekozen voor duurzaam bouwen? Waar komt die wens vandaan? 

“We kozen voor een bio-ecologische, energieneutrale woning. Niet enkel omdat we het belangrijk vinden om materiaalbewust te bouwen met een zo laag mogelijke CO2-afdruk, maar ook om toekomstgericht te bouwen. We beseffen heel goed voor welke uitdagingen we staan met betrekking tot klimaatverandering, biodiversiteit en energiezekerheid. We zijn allebei ook op professioneel vlak bezig met deze uitdagingen en vertalen dit ook zoveel mogelijk in ons privé-leven. Samen met onze architect, Studio BAU uit Mechelen, hebben we de grote lijnen uitgezet, en dat leidde tot een strak ontwerp. Daarna is het ontwerp onder de loep genomen door onze  aannemer, H3 Houtskeletbouw, en werd het ontwerp technisch op punt gezet.”

“De gebruikte materialen werden vooraf uitvoerig besproken. Niet alleen de nagroeibare materialen zoals hout en papiervlokken, maar ook het circulaire karakter van de woning  was belangrijk voor ons. In het toilet op de bovenverdieping gebruikten we voor de vloer mooie, oude cementtegels (van Belgische makelij) die we recupereerden uit de woonkamer van de woning die we sloopten. Gust zwoegde heel wat uren om de wel héél vuile cementtegels zo goed als nieuw te krijgen. We wisten toen nog niet dat we de oude, bestaande woning zouden slopen om onze nieuwbouw te kunnen zetten. De oude cementtegels zijn een knipoog naar de vroegere woning.

We hebben verder gewerkt met populieren thermowood. Populier bleek de perfecte kandidaat te zijn voor onze wensen. Grenen thermowood heeft te veel knoesten voor het grote oppervlak dat we wilden bekleden, en populier is een Europese houtsoort met uitstekende duurzaamheid na thermische behandeling. We zijn alleszins heel blij met het resultaat en zijn benieuwd naar de vergrijzing op langere termijn.” 

Wat vonden jullie zo fijn aan houtskeletbouw? Was dit een bewuste keuze? 

“Dit was een zeer bewuste keuze. De voornaamste reden om voor houtskeletbouw te kiezen is het gebruik van hout, een nagroeibaar materiaal met een kleine voetafdruk. Leuk meegenomen is de snelheid waarmee gebouwd kan worden. Onze werf startte in februari en we betrokken de woning begin oktober van hetzelfde jaar, met enkel nog openstaande punten in de binnenafwerking die we in eigen beheer doen.”

Hebben jullie veel zelf gedaan?

“Het meeste werk is geleverd door onze aannemer en zijn onderaannemers. Wel voerden we bijna alle luchtdichting zelf uit. Ook de dampschermen onder het dak, de luifel en carport, alsook de afwerking onder de luifel en carport en de schilderwerken deden we zelf. Daarnaast hielpen we bij het inblazen van de cellulosevlokken in de muren en daken.”

Was het makkelijk om een aannemer te vinden? 

“Onze architect hielp ons bij het zoeken naar een aannemer. We vroegen uiteindelijk offertes op bij drie aannemers, dus we zouden zeker niet zeggen dat het moeilijk was om ze te vinden. Wat wel moeilijker was, was kiezen. We spendeerden heel wat tijd aan het uitvlooien van de offertes. Uiteindelijk ging onze keuze naar H3 omwille van de nabijheid en hun passie voor bio-ecologisch bouwen. We zaten duidelijk op dezelfde golflengte. Een bezoek tijdens een Ecobouwers Opendeurdag in 2021 aan één van hun realisaties en het enthousiasme van de bouwheren over H3 Houtskeletbouw maakte al snel duidelijk dat we de juiste keuze hadden gemaakt.”

Hebben jullie speciale technieken of materialen gebruikt? 

“We stelden dit jaar zelf onze woning open tijdens Ecobouwers Opendeur en daar merkten we dat er veel interesse was voor onze zonneluifel. Het idee van de zonneluifel is voortgevloeid uit schrik voor oververhitting in de zomer. Heel wat van onze vrienden zitten met dat probleem in hun goed geïsoleerde nieuwbouw: veel aandacht voor isolatie en "de normen halen", maar te weinig tot geen aandacht voor oververhitting. Daar komt dan bij dat ons huis met de tuinzijde pal op het zuiden ligt. De luifel, eigenlijk eerder een oversteek, is 1,5 m diep en de ramen lopen niet door tot op de grond. Dit zorgt ervoor dat we in de zomer geen zon op deze ramen krijgen. Waar de luifel niet doorloopt, werden de ramen uitgerust met screens. Ook legden we op de verdieping vloerverwarmingcircuits, met de bedoeling om actief te koelen in de zomer, moest dat nodig blijken. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit echt nodig is, maar we maakten in elk geval wel de keuze om hierop voorzien te zijn.  Verder kozen we ook voor een lucht-waterwarmtepomp en type D ventilatie. Onze omvormer is ook 'battery-ready'.” 

Waarom kozen jullie voor een vernieuwbouw? 

“De beslissing om de oude woning (bouwjaar 1930) te slopen werd  in samenspraak met de architect genomen: realiseren wat we wilden op vlak van isolatienormen en energie-efficiëntie kon moeilijk binnen een renovatie. Bovendien konden we toen profiteren van de tijdelijke 6% btw-regeling voor zogenaamde ‘hernieuwbouw.’  We hadden wel heel graag méér materialen hergebruikt uit de oude woning, maar dat was praktisch niet evident. De keuze voor houtskeletbouw en de kwaliteit van de huidige materialen compenseert dat gelukkig ruimschoots.”

Willen jullie nog iets kwijt? 

“Kies eerst een aannemer, dan een architect!”

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met H3 Houtskeletbouw. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be (info[at]ecobouwers[dot]be)