Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Binnenkijken | Het groene huis

Bron: architect Hansi Ombregt

Een hedendaagse groene aanbouw gaat verscholen achter een 19e-eeuwse straatgevel. In harmonie met de kleur van het gras, de klimop en de bomen in de tuin kozen de eigenaars voor glazuurstenen. Wat was het idee achter de renovatie van deze frisse rijwoning in Zurenborg? Architect Hansi Ombregt legt het ons uit.

Architect Hansi Ombregt

Bij aankoop van een rijtjeshuis is meestal de eerste reflex: uitbreiden. Meer oppervlakte, meer woonplezier, meer ruimte. Maar bij deze 19e-eeuwse rijwoning in Zurenborg  werden andere keuzes gemaakt.

Hansi Ombregt, architect van het project: “Meer woonoppervlakte leek de problemen van de verouderde woning niet op te lossen. De woning beschikte al over mooie, hoge ruimtes, maar waar echt nood aan was, waren de juiste technieken en isolatie. De technieken waren zo verouderd en de achterbouw was niet kwalitatief. Ook had de woning over het algemeen weinig contact met de tuin. De oorspronkelijke vraag van de bouwheer was om de achterbouw af te breken en een nieuwe te zetten. Maar na een eerste analyse, kwam ik tot de vaststelling dat dit (ook in functie van het bouwbudget) niet de beste keuze was. De oorspronkelijke woning was meer dan groot genoeg, dus we hebben het aangebouwde volume teruggebracht naar de oorspronkelijke omvang, zodat er budget vrij kwam om energetische ingrepen te doen.” 

 “In eerste instantie werden de technieken van de woning volledig vernieuwd. Ook werd de woning geïsoleerd en werd de bestaande achtergevel vernieuwd en ‘ingepakt’ als het ware met isolatie en steenstrips van Wienerberger. Bij deze renovatie was dat wel een praktisch interessante ingreep omdat dit het mogelijk maakt om de isolatie langs buiten te plaatsen, en zo alle bouwknopen mee in te pakken.”

We hebben het aangebouwde volume teruggebracht naar de oorspronkelijke omvang, zodat er budget vrij kwam om energetische ingrepen te doen. 

Glazuur streenstrips van Wienerberger, ontworpen door Hansi Ombregt

Binnen werden toevoegingen van vorige bewoners verwijderd. Een lichtkoepel en het oorspronkelijke blauwgroene tegelwerk kwam weer tevoorschijn. Die kleur werd ook gekozen voor de keuken, en dat was ook meteen de aanleiding om de hele achterbouw met de groene geglazuurde bakstenen  uit te voeren. Zo past het geheel mooi in de tuin met de klimop en de bomen. Hansi: “Steenstrips zijn op zich iets duurder per vierkante meter dan klassiek metselwerk, maar in dit geval was het een betere keuze qua uitvoerbaarheid. Dat was dan weer positief voor de bouwkost.”

Waarom steenstrips?

Maar hoe worden die steenstrips dan precies gemaakt? En hoe passen ze in het duurzame verhaal van de renovatie? Ralph Van Hoomissen van Wienerberger legt uit: “De glazuurtechniek zelf  is eeuwenoud, maar in de productie van keramische stenen brak de techniek pas vorige eeuw uit. Art nouveau, art deco en vroeg modernisme worden gekleurd door de glazuurstenen. Vandaag de dag komen ze vanwege hun duurzame karakter en mogelijkheden weer helemaal terug.”

“De steenstrippen werden gemaakt met een loodvrij glazuur die optimaal hecht door de steen op hoge temperatuur te bakken. De bakstenen en de glazuurlaag worden tegelijkertijd gebakken, met het oog op energie-efficiëntie. Wienerberger gebruikt voor dat proces maximaal groene energie, en ook het waterverbruik wordt geminimaliseerd. Verder zetten we in op het sluiten van kringlopen in de productie, stimuleren we circulair materiaalgebruik en beperken we maximaal de CO2-uitstoot.”

Architect Hansi Ombregt

Inbreiden

Niet enkel door doordacht je materialen te kiezen, maar ook door goed om te springen met de beschikbare ruimte bouw je een duurzame woning. Een compact, goed geïsoleerd huis is niet alleen vriendelijker voor je portemonnee en het klimaat, het kan ook een hoger comfort bieden. Je tuin krijgt meer ruimte voor stadsgroen. Zo kan je pas echt spreken van een groene woning. 

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Wienerberger. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be (info[at]ecobouwers[dot]be).