Ecobouwers test uit: de slimme thermostaat

Zoek je op het internet informatie over slimme thermostaten, dan worden de gekste besparingen beloofd. Tot wel 30% op je energierekening. Ecobouwers nam de proef op de som, en legde haar oor te luister bij Kathleen Markey, sinds een half jaar een trotse bezitter van een slimme thermostaat en een nieuwe gascondensatieketel. 

Kathleen heeft haar huis al heel wat jaren geleden verbouwd volgens de regels van de kunst: een aardig pakket isolatie in het dak en in muren, plus een zonneboiler op het dak. Dit resulteert vanzelf in een lage energierekening, gemiddeld zo'n 45 euro per maand (11.200 kwh of 1.103 m³ gas in 2017). Omdat haar 16 jaar oude gasketel dringend aan vervanging toe bleek, liet ze een nieuw verwarmingssysteem installeren. Het werd een gascondensatieketel met slimme sturing en thermostaat. 

Waarom een gascondensatieketel?

“Ik heb lang getwijfeld om een warmtepomp aan te schaffen, maar was niet zeker of dat wel een goede keuze was. Een warmtepomp rendeert pas optimaal als je je woning op een lage temperatuur kunt verwarmen, bijvoorbeeld via vloerverwarming. Maar aangezien mijn woning verwarmd wordt via radiatoren, wist ik niet zeker of een warmtepomp wel een goede keuze was. Nu ik een slimme thermostaat heb, en een duidelijk beeld heb gekregen over het temperatuurregime van mijn verwarmingssysteem, weet ik dat het waarschijnlijk wel kan. In de toekomst schaf ik vermoedelijk een warmtepomp aan.” 

Nu ik een slimme thermostaat heb, heb ik een duidelijk beeld gekregen over het temperatuurregime van mijn verwarmingssysteem.

“Een bijkomende reden waarom ik voor een gasketel koos, is omdat ik op gas kook. Een gasaansluiting was sowieso nodig. Maar misschien wel de belangrijkste reden om te kiezen voor gasverwarming was mijn vertrouwen in mijn huidige  chauffagist. Hij kent zijn vak en helpt mij uit de nood wanneer nodig. Ik wou graag met hem verder. Het werd een Bosch gascondensatieketel (het vroegere Junkers), het merk waar mijn chauffagist graag mee werkt en veel vertrouwen in heeft.”

Slimme thermostaat

Kathleen vatte de koe direct bij de horens, en schafte zich meteen ook een slime thermostaat (easyControl van Bosch) aan toen ze haar oude ketel verving door een nieuwe:

“Ik werk graag met nieuwe technologieën en test ze graag uit. Het leuke is dat het systeem gekoppeld is aan verschillende slimme thermostaatkranen in mijn huis, zodat ik perfect per kamer kan instellen wanneer en hoe warm het er moet zijn. Elke kraan heeft een ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening. De badkamer hoeft bijvoorbeeld enkel ‘s ochtends en ‘s avonds verwarmd te worden, en niet altijd op hetzelfde tijdstip. Ik doe dit gewoon tussendoor, via de app op mijn gsm. Daarvoor hoef je ook niet thuis te zijn: je kan je thermostaat perfect van op afstand afzetten als je een avondje onverwacht niet thuis bent… en een uur voor je weer thuiskomt opnieuw aanzetten.” 

Je hoeft niet thuis te zijn: je kan je thermostaat perfect van op afstand afzetten als je een avondje onverwacht niet thuis bent.

“Via de app kun je verschillende programma’s opmaken, zelfs per kamer. Je kunt makkelijk van het ene naar het andere programma switchen. Handig als je bijvoorbeeld in ploegen werkt of als je je kinderen opvoedt in co-ouderschap.” 

“Er is ook een optie waarbij je je smartphone kunt koppelen aan je slimme thermostaat, zodat deze weet wanneer je thuis bent of niet. Maar ik heb dat niet geprobeerd. Ik heb namelijk een persoonlijke afkeer tegen het steeds delen van mijn locatiegegevens. Privacy vind ik belangrijk.” 

Resultaat van het experiment

“Echt besparen doe ik vooral op het afzetten van de verwarming in kamers die niet gebruikt worden wanneer ik bv. later thuis ben, en door de instant feedback-functie. Als je de temperatuur verhoogt krijg je in realtime het vermogen van de ketel te zien, waardoor je beter kan leren fine tunen. Het is een interessant leerproces.”

Echt besparen doe ik vooral op het afzetten van de verwarming in kamers die niet gebruikt worden.

“Wil je het systeem optimaal doen renderen, dan moet je wel in iedere kamer die je regelmatig gebruikt programmeerbare kranen plaatsen. Dat wist ik niet op voorhand. Het is een meerkost waar ik aanvankelijk geen rekening mee hield. Maar 1 kraan per kamer is gelukkig voldoende om het systeem optimaal te doen functioneren”

Het kostenplaatje

Een slimme thermostaat is niet goedkoop, maar wel een zinvolle investering: “De EasyControl CT 200 kostte, samen met 3 radiogestuurde thermostaatkranen, 540 euro (excl. BTW). Daarnaast heb ik er nog 2 extra thermostaatkranen van 90 euro per stuk bijgenomen. De batterijen in de kranen zouden 2 jaar moeten meegaan. Als je je gasketel niet vervangt, moet je ook de werkuren meetellen van je chauffagist. Want zelf een slimme thermostaat installeren, zonder hulp, is niet evident.”

Tevreden?

“Maar ik heb er wel degelijk mee bespaard. Ik volg al heel wat jaren mijn energiegebruik op via de website van Energie-ID en heb zo een duidelijk beeld over mijn maand- en jaargebruik. Het systeem houdt rekening met graaddagen, waardoor ik op een vrij correcte manier mijn huidige gebruik kan vergelijken met mijn gebruik in het verleden. 

Ik ben aangenaam verrast door het resultaat. Het verbruik ligt een stuk lager. Al weet ik niet of dit toe te schrijven is aan de nieuwe modulerende ketel, of aan de slimme thermostaat. Interessant is wel dat ik via de app het vermogen van de ketel kan zien, en zo een indicatie krijg van de modulering van de ketel. Zo bespaarde ik:

  • Feb : -6,8 % (16,6 m³)
  • Mrt : -25,5 % (50 m³)
  • Apr : -30,4% (18,8 m³)
  • Mei : -64,4 % (16,8 m³)

Dus werd toch bijna 104 m³ (=1.054 kWh) gas bespaard op ruim 3 maanden. Ik hoop op jaarbasis zo’n 25 procent te besparen. Goed voor iets meer dan 100 euro per jaar.” 

Volg net als Kathleen gratis je eigen verbruik op via de Energie-ID module van Ecobouwers

Een aanrader?

“Zelf zou ik zo’n systeem echt wel aanraden, al kies je best voor een sturing van hetzelfde merk als de ketel. Anders is sommige informatie die je online vindt misschien niet op elkaar afgestemd. De installateur had deze thermostaat bovendien nog nooit eerder geplaatst, dus ook hij moest eerst wat opzoekwerk verrichten. We hebben dat samen gedaan. Zo leerden we beiden de technologie beter kennen. Best is steeds dat zowel de installateur als de klant aanwezig zijn om alles correct in te stellen: dit is niet altijd evident.”

“Vooral voor mensen die hun kamers op onregelmatige tijdstippen gebruiken en die nu bijvoorbeeld álle kamers verwarmen is een slimme thermostaat erg handig. Ook als je vaak verschillende schema’s volgt, denk maar aan co-ouders, tieners op kot, thuiswerkers, enz. dan is het waarschijnlijk wel iets voor jou. Via de app kan je immers ook verschillende programma’s aanmaken: de ene week volgt je thermostaat dan bv. programma A, de week erop schakel je over naar programma B.”

Lees ook:

De slimme thermostaat: wat kan hij allemaal?

Een slimme thermostaat kopen: waarop letten

Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Door de slimme thermostaat te linken met intelligente radiatorthermostaten, kan je verschillende verwarmingszones definiëren .
Katleen bespaarde de eerste vier maanden meer dan 20% op haar gasfactuur
De EasyControl geeft je een perfect overzicht van je energieverbruik. In de eco-modus. schakelt de cv-installatie bij geactiveerde aanwezigheidsdetectie automatisch naar de eco-modus, zodra je het huis verlaat.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.