1. Locatie is alles
Locatie is alles. Een vlotte verbinding met het openbaar vervoer, winkels op wandelafstand en makkelijk bereikbare scholen zijn onbetaalbaar. Wie kiest voor een stedelijke woning, woont bijna steevast duurzamer dan wie woont in een fermette ‘op den buiten’. Dichter bij elkaar wonen bespaart kilometers aan riolering, gas- en elektriciteitsaansluitingen.
2. Compact bouwen, anders wonen
Wist je dat een matig geïsoleerd rijhuisje op vlak van duurzaamheid vaak beter scoort dan een supergeïsoleerde villa met zonnepanelen? Want wie compacter woont, verbruikt minder energie en materialen, waardoor je net méér kan doen met je budget. Een pientere architect kan bovendien ook een klein perceel omtoveren tot een droomwoning met een ruim gevoel. Ook andere woonvormen dragen vaak bij tot een kleinere ecologische voetafdruk. Denk aan cohousings, wooncoop, tiny houses of modulaire, demontabele gebouwen.
3. Isolatie
Isoleren heeft niets dan voordelen. Naast muur-, vloer- en dakisolatie plaatsen, kan je ook je ramen vervangen door hoogrendements- of driedubbel glas. Wie duurzaam wil verbouwen, kijkt best verder dan de klassieke, synthetische isolatieplaten. Kies eens voor kurk, papiervlokken of stro: dit zijn bio-ecologische isolatiematerialen die uitstekend isoleren.
4. Duurzame en circulaire materialen
Gebruik je bouwmaterialen die duurzaam geproduceerd zijn? Fantastisch! Lokaal geproduceerde, hernieuwbare materialen zijn een goede koop op vlak van duurzaamheid. Nog beter? Materialen die gerecupereerd, herbruikbaar of gerecycleerd zijn. Zo hoeven er geen kostbare grondstoffen gebruikt te worden. Kies bij voorkeur ook voor materialen die de kringloop sluiten en bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn.
5. Gezond bouwen
Een energiezuinige woning is luchtdicht. Daarom is een goed werkend ventilatiesysteem belangrijk om een gezond binnenklimaat te bewaren. Vermijd schimmel, vochtproblemen en warmteverlies met een degelijke ventilatie, en/of met materialen die een goede vochtbalans ten goede komen zoals leem.
6. Hernieuwbare energie en groene warmte
Dankzij een groenestroomcontract en verwarming op hernieuwbare energie - bijvoorbeeld via een warmtenet of warmtepomp - kom je al een heel eind. Ook zonnepanelen en een zonneboiler maken je woning zelfstandiger op vlak van je energiebehoefte.
7. Advies voor je project
- Een goede architect en/of aannemer met aandacht voor duurzaamheid is van onschatbare waarde.
- Wil je weten hoe andere verbouwers hun project hebben aangepakt, en met welke architect ze in zee gingen? Dan ben je ieder najaar welkom tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen.
- Daarnaast kan je steeds terecht bij de Provinciale Steunpunten Duurzaam Bouwen en Wonen voor advies op maat.