“Wat weet jij over bio-ecologische houtskeletbouw?” Het zou zomaar eens een vraag kunnen zijn in De Slimste Mens. We helpen je alvast op weg met 5 trefwoorden.
Bouwmethode
Bio-ecologische houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij duurzaamheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid bewust geïntegreerd worden in het bouwproces en bij de keuze van de materialen. Bouwen met hout is vaak duurzaam, maar zeker niet altijd. Zo zullen de herkomst van het hout en de behandelings- en productiewijze erg bepalend zijn voor de uiteindelijke duurzaamheidsscore. Een bio-ecologische houtskeletbouw maakt over het algemeen gebruik van lokaal beschikbare en duurzaam gewonnen grondstoffen voor de constructie en de opvulling. Het doel? een zo klein mogelijke impact op het milieu en de grootst mogelijke winst op het gebied van energiezuinigheid, levenskwaliteit en gezondheid voor de bewoners. Bio-ecologische houtskeletbouw bestaat in verschillende vormen. Denk aan de speciale technieken van strobalenbouw en kalkhennepbouw, maar ook houtskeletten die met ‘gewone’ ecologische materialen worden aangekleed zijn een prima optie.
Natuurlijke materialen
“Bio-based materials” zouden we als antwoord ook goedkeuren ;-) In vergelijking met de klassieke houtskeletbouw (die vaak nog gecombineerd of opgebouwd wordt met bouwmaterialen waaruit er nog steeds formaldehydes, schadelijke gassen, fenolen en andere stoffen vrij kunnen komen), kiest de bio-ecologische methode bewust voor materialen van natuurlijke oorsprong die nagroeibaar zijn. Denk maar aan isolatiemateriaal zoals cellulose, stro en grasvezelplaten. Voor een verantwoord houtskelet kies je best voor lokale houtsoorten zoals Vuren en rood Noors Grenen, eventueel in gevingerlaste lengtes zodat ook korte minderwaardige stukken makkelijk kunnen verwerkt worden.
Gezond wonen
Een logisch gevolg van met bio-ecologische materialen te werken is dat je een gezond binnenklimaat creëert, vrij van schadelijke chemicaliën. Een bio-ecologische houtskeletwoning boet helemaal niet in aan comfort. Integendeel. Dankzij de materialen van natuurlijke oorsprong en de juiste (ventilatie)technieken creëer je een optimale luchtkwaliteit. Je kan daarnaast ook een vochtregulerend en gezond binnenklimaat creëren door te kiezen voor een dampopen opbouw en gebruik van ecologische isolatiematerialen. Deze opbouw zorgt voor een stabiele vochthuishouding en een gezonde binnenlucht. Dat betekent niet dat er niet geventileerd moet worden. Dat moet steeds in een goed geïsoleerde woning.
Energie-efficiënt
Met een bio-ecologische houtskeletbouw kom je makkelijk aan een lage-energiewoning of zelfs energieneutrale woning. Waarom? Omdat die bouwmethode ideaal is om bouwknopen en koudebruggen te vermijden. En laat dat nu net de plaatsen zijn waar de warmte ontsnapt en de koude binnenkomt en waar er gevaar is dat er condensatievocht ophoopt. De isolatie zit verwerkt in de dragende constructie waardoor er 'slank' kan gebouwd worden zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Vooral in de zomer merk je het verschil door de hoge warmteweerstand van deze producten. Bovendien is hout van zichzelf al een goed warmte-isolerend materiaal.
Duurzaam
Bio-ecologische houtskeletbouw is toekomstgericht. Het is milieu- en klimaatvriendelijk met een lage CO2-afdruk. Bovendien leent het zich erg goed om je woning demontabel en dus circulair op te bouwen. Hout is daarbij een bijzonder stevig materiaal. Het wordt dan ook al honderden jaren gebruikt om mee te bouwen. En kan dus erg lang meegaan. Ideaal voor hergebruik. Is houtskeletbouw dan evenwaardig of beter dan een woning uit baksteen? Een onderzoek van de Universiteit van Leipzig en onafhankelijk platform NIBE tonen aan dat ze elkaar waard zijn. Je kunt zowel duurzaam bouwen met hout als met steen. Maar ook het omgekeerde is waar. Pas in combinatie met de juiste bouwmethode, materiaalkeuze en ontwerp wordt bouwen met hout duurzaam.
Meer info over bio-ecologische houtskeletbouw vind je ook bij onze partner, op www.H3houtskeletbouw.be. H3 houtskeletbouw uit Westerlo is een geregistreerd aannemer bio-ecologische houtskeletbouw. Een vakjury nomineerde H3 houtskeletbouw voor de award van Duurzame onderneming van het jaar. De jury bepaalt voor 50% de score, de andere helft verloopt via een publieksstemming. Wie uiteindelijk de meeste stemmen haalt, wint de award. Stemmen kan op www.degoudenbaksteen.be/stemmen