Een dikke laag isolatie in de muren: maar hoeveel is te veel?
Isoleren is altijd een goed idee. Hoe meer, hoe beter. Maar hoeveel centimeter isolatiemateriaal is dan precies ‘beter’? Wat is het minimum en wat is gewoon goed? Wij zetten alles over isolatiediktes op een rijtje.
De BEN-norm voor isolatie
Alles begint bij de wettelijke eisen. Die zijn er enkel voor nieuwbouwwoningen of grondige renovaties en vallen onder de BEN-normen (Bijna EnergieNeutraal). Om aan de BEN-eisen te voldoen, moeten zowel daken, muren als vloeren een U-waarde 0,24W/m²K hebben. De U-waarde hangt samen met de opbouw en hoe dik en met welk materiaal je isoleert. Hoe dikker, en hoe beter je isolatiemateriaal isoleert, hoe lager die waarde zal zijn.
Wie ervoor kiest een bestaande woning te isoleren of het isolatiepeil te verbeteren zonder een grondige renovatie, is aan weinig regels gebonden. Toch zijn er veel goede redenen om te lat hoog te leggen. Als je renoveert, doe je dat best onmiddellijk goed. Je kan er enkel op winnen.
Kan je te dik isoleren?
Je kan niet te dik isoleren. Het rendement daalt wel bij te grote diktes. Je zal de investering met andere woorden minder snel of zelfs niet meer terugverdienen als een bepaald isolatiepeil overschrijdt. Onthoud wel dat te dik isoleren nooit in je nadeel zal spelen.
Passiefwoning of zeer lage energiewoning
Wat is dan een goede richtlijn om te isoleren bij je eigen woning? De passiefhuisnorm is een goed eindpunt. Nog dikker isoleren rendeert nauwelijks. Voor een passiefhuis geldt een maximale U-waarde van 0,15 W/m²K voor muren, vloer en dak. Wat betekent dat concreet? In een BEN-woning heb je genoeg aan een laag glaswol van 14 cm in de spouw, in een passiefhuis wordt dat al gauw 23 centimeter of meer. In het houtskeletwoning met papiervlokken is het verschil 16 centimeter voor een BEN-woning versus 25 cm voor een passiefwoning.
Het aantal centimeters is een richtgetal. De U-waarde hangt niet enkel af van je isolatiemateriaal en de dikte, maar ook van het merk en de andere constructieonderdelen: de isolatiewaarde van je snelbouwsteen bijvoorbeeld of de opbouw van je houtskelet. Die moeten allemaal in rekening gebracht worden. Aan je EPB-verslaggever en architect om een gedetailleerde berekening op te maken.
We geven je graag een overzicht van de richtlijnen in verschillende scenario’s:
BEN-woning (nieuwbouw)
Passiefwoning of zeer lage energiewoning