Onze tuinen krijgen het steeds harder te verduren: de zomers worden warmer en droger, en de gazonnen veranderen in dorre, gele matten. Maar toch kan je je tuin fris en groen houden. Hoe? Door er een hittebestendig paradijs van te maken! Benieuwd hoe je zo’n klimaatrobuuste tuin inricht? We gingen ten rade bij Velt en geven je hun drie beste tips!
In een klimaatrobuuste tuin schenk je aandacht aan drie pijlers: het infiltreren van water, het vastleggen van CO2 en het verhogen van de biodiversiteit. Voor elk van de pijlers zijn verschillende ingrepen mogelijk.
- Water laten infiltreren
Om water zoveel mogelijk te laten insijpelen in je bodem, beperk je de hoeveelheid verharding. Dit doe je bijvoorbeeld door een te groot terras deels op te breken, enkel de rijsporen van je oprit te verharden of brede voegen te voorzien tussen de tegels van een intensief gebruikt tuinpaadje.
Daarnaast zorg je dat het water dat op je dak of terras valt, zo weinig mogelijk naar de riolering loopt. Dit kan door het regenwater te leiden naar een regenwaterput, een regenton, een grachtje, een wadi of een natte border.
Ook verklein je best zoveel mogelijk het gazon. Dat ten voordele van bomen, struiken en borders, omdat die veel meer water kunnen opnemen en er zo voor zorgen dat de waterhuishouding in je tuin stabiel blijft. Qua waterberging kun je je gazon vergelijken met een keukenpapiertje, en je bomen en struiken met een dikke spons.
Meer info over water in de tuin vind je in de brochure van Velt.
- Meer CO2 opslaan in je tuin
Om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen, breng je gelaagdheid in de tuin. Dit doe je door begroeiing te voorzien in drie verschillende lagen. Je kan bomen aanplanten als hoogste laag. Ze halen CO2 uit de lucht, zorgen ook voor een betere waterhuishouding en zijn een zegen voor de biodiversiteit. Hoe hoger de boom, hoe meer schaduw: precies wat je nodig hebt in de hete zomers. Is je tuin niet erg groot? Kies dan voor een kleine boom, een grote struik of zet een klimplant tegen de muur. Een volgende laag kan dan een lagere struik zijn en vervolgens voorzie je een kruidlaag. Op termijn ontstaat ook een strooisellaag door de ophoping van afgevallen blaadjes en afgestorven plantenresten. Deze zal de bodem extra beschermen tegen uitdroging. Ook kan je zelf zorgen voor zo’n beschermende laag, ook wel mulch genoemd. Bovendien beschermt die laag nuttige bodemdiertjes die onmisbaar zijn voor de gezondheid van je plant. Hij zorgt er ook voor dat het water in de bodem minder snel verdampt.
Nog op zoek naar de juiste boom of struik voor jouw tuin? Check deze pagina van Velt!
- Meer biodiversiteit in je tuin
Een prettig gevolg - of een doel op zich - van een gelaagde tuin is de biodiversiteit. Bomen en struiken zorgen voor veel extra leven: op de stam leven mossen, korstmossen en nuttige insecten bijvoorbeeld. Bomen produceren stuifmeel en vruchten en dat lokt vele kwetterende vogels en eekhoorns. Een border met vaste planten zorgt voor een heus feestmaal voor insecten.
Nog meer tips over een tuin vol leven? Kijk dan op de website van Velt.
Je tuin fris en groen houden dat is dus helemaal niet zo moeilijk. Het kan al met kleine ingrepen. En dat zo’n klimaatrobuuste tuin ook een tuin is met meer privacy, prettige schaduwhoekjes, meer leven en biodiversiteit, dat zorgt enkel maar voor meer pret voor jezelf en de mensen rondom je!