Wie denkt dat je een oude woning onmogelijk tot een ecologisch pareltje kan ombouwen, heeft het bij het verkeerde eind. Van groendaken tot milieuvriendelijke verf: Koen en Jolijn wilden met de woonst hun ecologische voetafdruk zo veel mogelijk verkleinen en een vrolijke, gezonde thuis creëren.
In het kort:
- Grondige, ecologische renovatie van een oud huis
- Houtskeletbouw met papiervlokken
- Houtvezelplaten en leem
- Knallende kleuren
- Twee groendaken en twee regenwaterputten
- Veel lichtinval maar voldoende zonneschermen
- Tweedehands meubilair
Kleurrijk en open
Het keukenontwerp is een realisatie van een binnenhuisarchitect. “Ik wilde me vooral goed voelen in de keuken,” vertelt Jolijn. “De ruimte mocht knallen. De blauwe kasten, de aparte zigzagvorm en de vrolijke kleur op de muren zijn daar de ideale ingrediënten voor. Onze zithoek was vroeger was donker en beklemmend”, verklaart Jolijn. “De vide en de grote raampartijen zorgen voor meer licht en lucht in de volledige woning. Een belangrijke vereiste voor mij. Hierdoor offerden we wel een kamer op de bovenverdieping op, maar dat is het ons meer dan waard.”
Perfecte luchtvochtigheid
“In de eetplek voeg ik liefst nog wat extra kleur toe”, aldus Jolijn. “Ik plan om de keukenmuur te overschilderen in zachtroze, mijn lievelingskleur, en de muur van de eetplek in dezelfde kleur mee te nemen. De lemen muur blijft onveranderd, die zorgt voor een aangename luchtvochtigheid in de ruimte.”
Het dak is volledig vernieuwd en geïsoleerd met een dikke laag papiercellulose, gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier.
Ecologische hoogstandjes?
“Het dak, de ramen, de vloer en de muren zijn volledig (na)geïsoleerd, er zijn zonnepanelen, twee regenwaterputten, twee groendaken en een energiebesparend balansventilatiesysteem geïnstalleerd, dat de aanvoer en afvoer van lucht regelt. Verder is er zo veel mogelijk gekozen voor ecologische materialen en tweedehands meubilair. De slaapkamer bevindt zich op de zolderverdieping. Het dak is volledig vernieuwd en geïsoleerd met een dikke laag papiercellulose, gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier. Hierdoor blijft het in de slaapkamer zelfs tijdens de warmste zomerdagen koel, mede dankzij de zonneschermen, en wordt het geluid van de straat grotendeels buitengehouden. Verder geeft het materiaal geen schadelijke emissies af. Ons streefdoel is een zo gezond mogelijk binnenklimaat creëren. Overal in huis. Ook de ecologische verf draagt daartoe bij.”
Volgend project(je) in huis?
“Onze plannen om de tuin tot een gezellige patio met ateliertje voor Jolijn om te toveren zijn door de gemeente afgekeurd. Onze tuinarchitect moet daardoor terug aan de slag. Onze droom? Een groene oase met onze Japanse kerselaar als blikvanger.”
Ons streefdoel is een zo gezond mogelijk binnenklimaat creëren.
Kleurenpsychologie
De opening tussen de gang en de leefruimte is vergroot, zodat er meer openheid ontstaat en er meer lichtinval door de voordeur binnenvalt. De originele trap is gezandstraald. “Een bestaand object in goede staat vervangen is niet ecologisch. Zo wist onze architect ons te overtuigen om de trap niet naar de achterzijde van de woning te verplaatsen”, zegt Jolijn. “Verder heb ik in de gang de kleurenpsychologie toegepast. Geel is een heel vrolijke, levendige en verwelkomende kleur.”
Warm karakter
“De achtergevel is ter hoogte van twee verdiepingen volledig opgetrokken uit raampartijen”, vertelt Koen. “Hierdoor valt er veel licht binnen. In de zomer moeten we de luifels wel elke ochtend sluiten om te voorkomen dat het binnen te veel opwarmt. De twee groendaken aan de achterzijde van de woning dienen als extra dakisolatie en dragen mee bij tot een aangenamere binnentemperatuur.” Ook aan esthetica is hier gedacht. De steenstrips en houten accenten geven de woning een hedendaags, warm karakter.
Huisgeheimen
Koen en Jolijn deden voor hun ingrijpende renovatie een beroep op DAM Architecten, gespecialiseerd in ecologisch en energetisch bouwen. “We hebben een goede balans tussen onze ecologische en esthetische wensen gevonden.”