Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Lokale energie-initiatieven in kaart gebracht

Vlaanderen barst van de lokale energie-initiatieven. Overal in het land nemen burgers, lokale overheden of kleine bedrijven het heft in handen om de energietransitie te versnellen door lokale energie-initiatieven uit de grond te stampen. Benieuwd wat er allemaal gebeurt? Wij geven je een overzicht! 

Burgerenergie.be

Coöperaties en diensten

Op de interactieve kaart van Burgerenergie.be vind je alle burgercoöperaties in Vlaanderen terug, samen met hun energieprojecten én -diensten. De kaart geeft dus niet alleen weer waar alle Vlaamse coöperaties zich bevinden, maar ook waar hun investeringsprojecten in duurzame energie uitgerold worden of al draaien. Denk dan aan windmolens, warmtenetten, zonnedaken, groene warmtebronnen en zonnevelden. Ook hun diensten krijg je netjes te zien: energieadvies, deelmobiliteit, groepsaankopen, derdepartijfinanciering, enzoverder. De coöperaties nodigen je graag uit om mede-eigenaar te worden van een energieproject in je buurt. Zo draag je samen bij aan een eerlijk en duurzaam energiesysteem.

Burgerenergie.be is een initiatief van REScoop Vlaanderen, de koepelfederatie van burgerinitiatieven voor hernieuwbare energie

Energiekaart van Energiesparen.be

Projecten en antwoorden op al je vragen 

Op energiesparen.be, de officiële website van de Vlaamse overheid beheerd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, vind je nog heel wat andere projecten terug. Het gaat om projecten van erkende energiecoöperaties - ook van degenen die geen lid zijn van REScoop Vlaanderen - en van crowdfundingplatformen. 

Op de energiekaart van energiesparen.be worden de projecten uitvoerig besproken. Je leest bijvoorbeeld wat de bijdrage van elke project is aan de energietransitie, door bijvoorbeeld aan te geven hoeveel gezinnen door dit project jaarlijks kunnen genieten van duurzame stroom. Ook wordt aangegeven hoe je kan investeren in het project en wat het jou precies zou kosten. De energiekaart is een rijke bron van informatie.

Energiekaart

De energiekaart van energiesparen.be biedt veel meer dan een overzicht van lokale energie-initiatieven. Ze geeft ook antwoord op volgende vragen:

  • Hoe ver staan we met de productie van groene stroom en groene warmte in Vlaanderen, je provincie of je gemeente? Het bundelt de meest recente officiële gegevens in grafieken, kaarten en tabellen.
  • In welke gemeente en provincie investeert men het meest of (voorlopig nog) het minst in zonnepanelen en windturbines?
  • Hoe energiezuinig zijn de gebouwen in mijn gemeente en provincie?
  • Welke energieprofessionals (EPC, EPB) en energiecoöperaties zijn er actief in mijn buurt?
  • Hoeveel energiepremies zijn er aangevraagd en uitbetaald?

Voor specifieke informatie over diensten, raadpleeg je best de kaart van Burgerenergie.be

Dit artikel is mogelijk gemaakt door steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.