Je woning verwarmen met een warmtepomp zonder een al te grote verbouwing: Kris deed het. Met zijn oude radiatoren en wat extra isolatie houdt hij zijn woning nu lekker warm.
Hoe zou je je huis beschrijven?
“We hebben onze woning in Dworp in 1998 laten bouwen. Het is een vrij klein maar vrijstaand huis. Toen was de standaard isolatiedikte nog 4 cm. Er zat dus 4 cm glaswolisolatie in de spouw, maar dat voldoet nu natuurlijk niet meer aan de eisen. We wilden de laatste jaren echt meer comfort, en daarom zijn we beginnen zoeken naar oplossingen. Zo zijn we in contact gekomen met Klimaatpunt en zijn we een benovatietraject gestart.”
“Ons doel was voornamelijk om over te stappen op fossielvrije verwarming. Voor ons een logische keuze, omdat we graag ons steentje willen bijdragen voor een beter klimaat. Onze eerste stap daarin was de aanschaf van een tweedehands elektrische wagen. Pas daarna hebben we de woning aangepakt!”
Hoe gingen jullie in je woning aan de slag?
“Voorafgegaan aan de beslissing om een warmtepomp te zetten, hebben we eerst gekeken of dat haalbaar was zonder al te veel te moeten verbouwen. Onze isolatie liet te wensen over en er moest daar wel wat gebeuren, maar vloerverwarming was misschien niet nodig. We hebben uiteindelijk de stappen gevolgd die de mensen van het benovatietraject ons aangeraden hadden. Dus eerst extra isoleren. Onze spouw was uitzonderlijk breed dus we hebben daar nog 4 cm extra isolatie geplaatst. We kozen voor EPS-korrels, beter bekend als isomo. Nadien hebben we de buitenschil nog extra geïsoleerd met 10 cm EPS platen en een crepi.”
Wat was de volgende stap?
“Toen de woning eenmaal beter geïsoleerd was, konden we onze verwarming al eens testen op een lagere temperatuur, wat nodig is om een een warmtepomp efficiënt te doen werken. We zetten de temperatuur van onze 23-jaar oude stookolieketel op 45 graden en eigenlijk kregen we onze woning goed warm. Dat was voor ons het bewijs dat we geen ander afgiftesysteem nodig hadden en dat we ook met onze eigen radiatoren verder konden als we een warmtepomp wilden. Vloerverwarming vergt heel wat breekwerk en nieuwe ventiloconvectoren zijn ook best duur, dus we waren blij dat we onze oude radiatoren konden gebruiken.”
“We kozen voor en lucht-waterwarmtepomp. Dat was de meest logische keuze met de renovatie. We hebben de woning aangepakt met een beperkt budget om nog de komende 25 jaar comfortabel te wonen. Sommige dingen konden we daarom niet aanpakken: zo hebben we voor hoogrendementsglas gekozen in plaats van voor drievoudig glas.”
Hoe duur was jullie energetische upgrade in totaal?
Voor de warmtepomp met installatie hebben we €12.500 euro betaald. We hebben veel offertes vergeleken, want die waren enorm verschillend. Een offerte liep zelfs op tot €24.000. Toch is het niet zo evident om die documenten te analyseren, want elke firma stelt de offerte anders op. Als je de kleine lettertjes leest, dan merk je bijvoorbeeld dat een bedrijf een klein fortuin vraagt om een gat in de muur te boren. Ik betaal graag voor kwaliteit, maar soms werd er echt met de pet naar gegooid. Ik zou iedereen aanraden om een gedetailleerde offerte op te vragen, en ook zeker te kijken naar de plaatsingskosten.”
Hoe bevalt het tot nu toe?
“Tot nu toe was het najaar heel zacht. De grote test volgt deze winter. We zijn nu aan het kijken wat de beste instellingen zijn voor de warmtepomp. We hebben gelukkig wel wat ruimte om te experimenteren want we hebben in totaal 32 zonnepanelen liggen. Per jaar wekken we zo’n 7,5 MWh op. Dat dekt meer dan de kosten van de elektriciteit die we verbruiken per jaar, inclusief de elektrische wagen.
Voor we de warmtepomp plaatsten hebben we ons elektriciteitsverbruik wel grondig onder de loep genomen en gekeken waar we konden besparen. Bij ons bleek de pomp van de zwemvijver een enorme slokop. In de zomer hebben we een veel kleiner en zuiniger pompje gekocht en die doet het ook perfect Ook onze oude ijskast werd vervangen. Onze nieuwe verbruikt 3 maal minder. Deze beide ingrepen deden ons 1500 kWh per jaar besparen. Met de huidige energieprijzen is dat ongeveer 1000 euro, als je geen zonnepanelen zou hebben. ”
Welke tips of aandachtspunten zou jij geven aan mensen met gelijkaardige plannen?
- “Een van de belangrijkste tips die ik kan meegeven is: verlaag de temperatuur van de radiatoren waar je nu mee werkt. Als je woning comfortabel en warm blijft met verwarming op lagere temperatuur - ook in je bestaande huis - dan is de kans heel groot dat je niet veel meer hoeft te doen om over te stappen op een warmtepomp. Laat je niks aanpraten!”
- “Ik zou aanraden om veel offertes aan te vragen en daar ook in detail op in te gaan. De grote kosten staan vaak in de kleine lettertjes.”
- “Ga naar infodagen, woon webinars bij, ga naar een renovatiebegeleider zoals Klimaatpunt of klop bij je lokale Energiehuis aan. Zij kunnen zoveel twijfels wegnemen. Ik ben zelf ook grote fan van sociale media en alle informatie die je daar kan vinden. Dan is het natuurlijk wel zaak om daar kritisch mee om te gaan. Het is niet makkelijk om informatie te vinden over warmtepompen op klassieke radiatoren, dus ik heb elke strohalm aangegrepen.”
Zijn er dingen die je anders zou doen?
“Het was voor ons nog een groot experiment, maar ik zou tot nu toe niks anders doen. Wat er nu wel op ons afkomt is het capaciteitstarief: dat maakt dat we verplicht zijn om nog extra te investeren in energiemanagement. Het wordt over het algemeen iets moeilijker voor de mensen die overgestapt zijn op elektrisch. Onze wagen, een Nissan Leaf kan bidirectioneel laden als een thuisbatterij, maar technisch is dat toch niet zo makkelijk. Je moet er wel echt mee bezig zijn. Over het algemeen zijn we nu echt aan het experimenteren met wat werkt en wat niet. Hoe werkt de verwarming? Wat zouden we kunnen besparen als we convectoren zouden zetten? Vragen die onze energierekening alleen maar ten goede kunnen komen.”
Overzicht ingrepen
Ingreep | Kostprijs | Subsidie |
Spouwmuurisolatie 4 cm Eps | 1.950 euro | / |
Buitenschil 10 cm eps & crepi (150m²) | 13.500 euro | 5.000 euro |
vervangen dubbel glas door 1.0 HR-glas | 5.000 euro | 500 euro |
Lucht water warmtepomp 8 kW | 12.300 euro | 3.000 euro |
Extra 12 zonnepanelen (goed voor 3745 kWh per jaar) | 4.600 euro | / |
Extra waterput 10.000 liter | 3.400 euro | 550 euro gemeentelijke subsidie |
Totaal | 40.750 euro | 9.600 euro |
Disclaimer: door de energiecrisis zijn heel wat werken een stuk duurder geworden. Hoewel de werken van Kris nog recent zijn, zal je vandaag voor bovenstaande werken wel wat meer moeten betalen. Hoeveel precies? Vraag best een offerte op.