Wereldwijd veroorzaken gebouwen ongeveer een derde van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Cement alleen is al verantwoordelijk voor 7% van de totale uitstoot! Een andere manier van bouwen is nodig, maar ecologisch bouwen blijkt nog niet zo bekend…
In de podcastreeks "Ons klimaat" gaan Heleen Vander Beken en Vincent Merckx van de VRT daarom op zoek naar klimaatvriendelijke oplossingen voor bouwen en verbouwen. En waar konden ze beter aankloppen dan bij Ecobouwers? Ze spraken met onze collega Jurgen, die inhoudelijke tips gaf, en gingen op bezoek bij openstellers van de Ecobouwers Opendeur: Pieter Dejonghe, die zijn huis eigenhandig duurzaam verbouwde, en cohousing WoestGoed, een modulair gebouwd complex.
Luister de podcast over duurzaam bouwen hier! 👇
Ecologisch (ver)bouwen blijkt nog steeds de uitzondering. Makelaar Kinga Kantorska, die ook aan bod komt in de podcast, betreurt dat. “Op de huizenmarkt kom je nauwelijks ecologische huizen tegen. Dat is jammer, want het is echt de toekomst.” Momenteel bouwen we onze huizen eigenlijk voor eenmalig gebruik. Door PUR als vloerisolatie te spuiten, veroordeel je de chape en het beton ook tot de afvalberg. Alles kleeft aan elkaar, dus alles wordt afval. Dat moet anders. Kies voor bio-ecologisch, en als dat niet mogelijk is voor demonteerbaar of herbruikbaar.
In de podcast komen twee bekende projecten aan bod. Misschien herken je het verhaal van Pieter en Annelies, die hun woning in Gent renoveerden tot een compacte, kleurrijke en circulaire stek. Federico en Eef zijn ook ecologische bouwers die al een aantal jaar hun cohousing openstellen tijdens de Ecobouwers Opendeur.
1. De circulaire woning van Pieter in Mariakerke
Pieter transformeerde zijn huis in Mariakerke met duurzame materialen. Hij koos voor zoveel mogelijk bio-ecologische materialen zoals leem en houtvezelisolatie, maar daarnaast ook voor elementen die je makkelijk kan demonteren en hergebruiken. Zo is de vinyl vloer bijvoorbeeld niet vastgelijmd, zodat die makkelijk te vervangen is. Het is misschien een minder duurzaam materiaal, maar op die manier wel perfect recycleerbaar bij vervanging. Er zijn maar weinig soorten vloerbekleding die gemakkelijk te verwijderen zijn. Veel leidingen zijn toegankelijk en de indeling van de woning is aanpasbaar. Bovendien koos Pieter resoluut voor recup en tweedehands: de stalen liggers, de keuken en alle apparaten en zelfs een deel van het tuintje is tweedehands.
2. Cohousing WoestGoed
Bij cohousingproject WoestGoed in Wondelgem hebben de bewoners gekozen voor een modulair en duurzaam gebouwd complex. Natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose, kalkhennep en vlas vervangen traditionele isolatiemethoden, terwijl hout wordt gebruikt in plaats van beton en cement. Door de gemeenschappelijke ruimtes te delen, verminderen ze niet alleen hun ecologische voetafdruk, maar bevorderen ze ook een gevoel van gemeenschap en solidariteit.