Heb je radiatoren in je woning? Dan zijn radiatorventilatoren een interessante upgrade. Zij zorgen ervoor dat er meer lucht langs de radiatoren zal stromen. Die geven daardoor meer warmte af, die ook nog eens sneller verspreid wordt. Hiermee kan je heel wat energie besparen: denk aan 10% of meer van je stookkosten.
Met een radiatorventilator is je huis sneller warm met minder energie. Een radiatorventilator - soms ook radiatorbooster genoemd - helpt om je woning efficiënt en sneller op te warmen. Onafgezien of je je woning nu verwarmt met gas, stookolie of met een warmtepomp. Heb je radiatoren en is je woning niet doorgedreven geïsoleerd? Dan is een radiatorventilator bijna altijd zinvol.
Hoe werkt een radiatorventilator?
Het principe van een radiatorventilator is vrij eenvoudig. Het is een dun, langwerpig toestel met ventilatoren dat werkt op stroom. De radiatorventilator wordt onderaan je radiator bevestigd tussen de radiatorplaten, doorgaans met magneten. Ze werken ook alleen als jouw radiator twee of drie platen heeft. Je kan ze ook gebruiken bij een convector: dan zet je ze op of onder de convector.
Je sluit de ventilator aan op het stopcontact. In de buurt van de warmwateraanvoer van je radiator wordt een thermostaat geplaatst die in verbinding staat met de ventilator(en). Deze meet op of de radiator wel of niet gevoed wordt met warm water, en dus op- of afstaat.
Zodra je radiator warmte gaat afgeven (vanaf zo’n 30 graden), merkt de thermostaat dit op. De ventilatoren schakelen aan en blazen lucht langs de warme radiator de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator. Door de ventilator is de kamer eerder warm en hoef je minder lang te stoken. De radiatorventilator gaat vanzelf weer uit als de radiatoren stoppen met warmte af te geven.
Interessant bij oude radiatoren en een warmtepomp
Een radiatorventilator is vooral interessant in combinatie met oude radiatoren. Deze hebben een lagere afgifte, en kunnen minder makkelijk hun warmte verspreiden dan moderne radiatoren. Zeker in een goed geïsoleerde woning wordt de warmte al goed verspreid en is de meerwaarde van ventilatoren eerder beperkt. Een uitzondering: als je een warmtepomp hebt of die wenst te installeren in combinatie met radiatoren, dan kunnen radiatorventilatoren een interessante optie zijn. De temperatuur van het verwarmingswater is bij een warmtepomp een stuk lager dan bij een cv-ketel (35 tot 55 graden in plaats van 60 tot 80 graden). Met een radiatorventilator kan je de kamer dan toch snel op temperatuur krijgen. In deze opstelling zijn ventilatoren juist erg efficiënt. Het is een manier om je woning beter geschikt te maken voor een warmtepomp als je nu nog verwarmt op gas of stookolie.
Verbruik en kostprijs van radiatorventilatoren
De grote vraag is altijd: wat levert het me op aan besparing? Radiatorventilatoren verbruiken immers zelf ook stroom. Toch is dat verbruik erg beperkt. Het stroomverbruik van een radiatorventilator bedraagt maar enkele kilowattuur (kWh) per jaar. Goed voor enkele euro’s. De toestellen zelf kosten tussen de € 35 en € 300, afhankelijk van het type en de grootte. De duurdere versies zijn op lengte van de radiator te bestellen.
Wat is het rendement van een radiatorventilator?
Met een radiatorventilator hoef je minder gas of stookolie te verbruiken. Met de huidige energieprijzen heb je de aanschafkosten (als je telt met een prijs van 40 euro per lopende meter) en het beperkte stroomverbruik van de ventilatoren snel terugverdiend. Je gaat de verwarming minder moeten opzetten, omdat de woning sneller opwarmt. Bovendien kan je de temperatuur van het water in je cv-ketel verlagen naar een lagere temperatuur, bv 60 graden ipv 70 graden. Dat geeft een verlichting van je verwarmingsfactuur met 8 à 10 procent. Sommige producenten menen dat de besparing nog hoger is, maar daar zijn geen duidelijke onafhankelijke cijfers over.
Bij goed geïsoleerde huizen met moderne radiatoren, is die winst dan weer eerder beperkt. Of je de investering dan terugverdient, is niet helemaal zeker.
Aantal radiatorventilatoren per ruimte?
Met één radiatorventilator kan je een kamer van zo’n 30 m3 bedienen. Dat is ongeveer een kamer van 3,5 m op 3,5 m groot met een gemiddelde plafondhoogte. Bij grotere ruimtes heb je meerdere/grotere ventilatoren nodig om alle lucht sneller te verwarmen.
Geeft een radiatorventilator een storend geluid?
Goed om te weten is dat de ventilator wat geluid maakt, wat sommige mensen storend zullen vinden. Volgens de leveranciers is dit minder dan 24 dB. Dat is ongeveer vergelijkbaar met ruisende boombladeren. Ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst een uit.
Waarop letten bij aankoop?
- De lengte: een radiatorventilator werkt het meest efficiënt als ze even lang is als je radiator.
- Geluid: de betere radiatorventilatoren maken weinig geluid (minder dan 20 dB).
- Bevestiging: er zijn verschillende types van ventilator die op verschillende manieren bevestigd kunnen worden. Kies een type dat compatibel is met je radiator.
Hoe kan je radiatorventilatoren plaatsen?
Een radiatorventilator plaatsen is vrij eenvoudig:
- Kijk of je radiator geschikt is voor een radiatorventilator. Zo moet ie bijvoorbeeld meerdere platen hebben.
- Meet de lengte en diepte van je radiator. Zo bepaal je hoe groot je radiatorventilatoren moeten zijn, en eventueel het aantal.
- Eens aangeschaft, bevestig je met de bijbehorende magneten de radiatorventilatoren aan de onderkant, tussen de radiatorplaten.
- Meerdere radiatorventilatoren kun je met kleine verlengkabeltjes aan elkaar maken. Deze moet je vaak los aanschaffen. De meeste merken documenteren vrij goed wat je moet doen.
- De bijbehorende thermostaat plaats je aan het uiteinde van de radiator. Hij meet of de radiator warmt op niet.
- Sluit de radiatorventilatoren aan op het dichtstbijzijnde stopcontact. Soms is het nodig een verlengsnoer te voorzien.
- De radiatorventilatoren werken automatisch als je de verwarming opzet.