De statige woning van Pieter is een duurzaam gerenoveerd herenhuis midden in Ledeberg. De ecologische insteek zat er van meet af aan al in: “Ik ben bioloog van opleiding en in mijn carrière heeft duurzaamheid altijd een belangrijke plaats gehad.” Toch weet Pieter ook dat renoveren betekent dat je keuzes moet maken tussen oplossingen die niet altijd ideaal zijn.
Pieter, hoe zou jij je woning omschrijven?
“Het is eigenlijk een typisch herenhuis uit de 19e eeuw, gelegen in de gordel rond Gent. Ik heb het huis in verschillende fasen gerenoveerd. Het oude huis had een erg kleine living die enkel gebruikt werd om tv te kijken, want het was gewoon te klein om volk te ontvangen. De zolder was daarentegen wel erg ruim, dus die heeft lange tijd dienst gedaan als ontvangstruimte. Een uitbreiding beneden was echt nodig. Ik koos voor een uitbouw achteraan. Nu heeft de living de ideale grootte om te vertoeven met vrienden en familie, en is de zolder geëvolueerd naar een aangename privéruimte. Een troef van het huis is de kelder. Als wijnliefhebber weet ik die ruimte bijzonder te waarderen.”
Bekijk ook zeker de technische fiche van de woning!
Waarom heb je gekozen om duurzaam te verbouwen? Wat vond je belangrijk?
“Ik ben bioloog van opleiding en in mijn carrière heeft duurzaamheid altijd een belangrijke plaats gehad. Het gaat niet enkel om een gevoel van duurzaamheid, maar om echte, objectieve data. Anders durft je gevoel je wel eens te misleiden. Hoe meer inzicht je hebt, hoe beter je keuzes kan maken. Maar soms moet je helaas nog kiezen tussen twee oplossingen die allebei niet ideaal zijn. Omdat alternatieven ofwel niet beschikbaar zijn, ofwel omdat die gewoon nog veel te duur zijn. Maar met deze renovatie wou ik wel dat het meteen goed zat. Dat doe je door toekomstgericht te denken, met het besef dat bijvoorbeeld technieken binnen een tiental jaar misschien veel goedkoper, duurzamer en geavanceerder zullen zijn.”
Maak een plan voor tijdens en zelfs na je verbouwing. De kans is groot dat je niet in één keer je hele huis tot in de puntjes kan renoveren. Sommige technieken kan je later, als er weer budget is, nog aanvullen.
Heb je gekozen voor duurzame materialen en waarom?
“Ook daar heb ik de afweging gemaakt. De gevel bestaat grotendeels uit vezelcementplaten die wel een vrij hoge milieu-impact hebben. Maar tegelijk zijn ze heel dun, heel sterk en gaan ze bijzonder lang mee. De achtergevel is dan weer in thermisch verduurzaamd hout uitgevoerd, Ik kies graag voor materialen van goede kwaliteit die lang meegaan. Het feit dat de materialen een lange levensduur hebben en je ze niet hoeft te vervangen, maakt hen duurzaam.”
“Voor de isolatie is gekozen voor minerale wol. Dat heeft een lange bewezen levensduur, het wordt nu al hier en daar gerecycleerd en het is bovendien nagenoeg onbrandbaar. De vloer is - met een beperkt budget in het achterhoofd en nu een beetje tot mijn spijt - in EPS (geëxpandeerd polystyreen) uitgevoerd. Van de isolatiematerialen met petroleum als basis kent het gelukkig wel de laagste impact. Over het algemeen heb ik dus gekozen voor duurzame materialen in de mate van het mogelijke. Ook is er af en toe gekozen voor recuperatiemateriaal. De fronten van de keuken zijn zo uit gerecycleerd materiaal gemaakt: een beetje de kers op de taart.”
Hoe verwarm je je woning? Ben je daar tevreden over?
“Met een gascondensatieketel. Een budgettaire keuze. Op de benedenverdieping is er vloerverwarming, op de bovenverdieping radiatoren. Ik heb in het begin wel wat moeten wennen aan het comfort van centrale verwarming. Vroeger stonden er kleine gaskachels. Voor mij is de thermostaat nu comfortabel ingesteld, maar ik zet ‘m toch geregeld een paar graden lager op de bovenverdieping. Zo zal enkel in uitzonderlijke gevallen dat ik meer warmte wil in de slaapkamer de watertemperatuur tot 60°C opgestookt worden. Op die manier bespaar ik heel wat energie. Als een ketel op een lagere temperatuur stookt, is hij heel wat zuiniger. In de toekomst wil ik overwegen om met een warmtepomp met thermodynamische zonnepanelen te werken: dat is de buitenunit van een warmtepomp en pv-panelen in één.
Elk bouwproces heeft zijn eigen verhaal. Heb jij een leuke anekdote over je renovatie?
“De werfleider was kennelijk zo gecharmeerd door mijn keuzes, dat hij in zijn eigen verbouwing zowel mijn keuken, als mijn badkamer als inspiratie meegenomen heeft en dezelfde bestelling qua fronten en materialen gemaakt heeft. Dat is best wel een leuk compliment! De ingemaakte kasten en schuifdeur komen dan weer van een maatwerkplek, en ook van die hoorde ik: “amai meneer, zo een mooie keuken!” Echt heel tof om te horen.”
En als je één tip zou mogen geven aan toekomstige (ver)bouwers, wat zou die dan zijn?
“Denk voor je gaat verbouwen heel goed na over hoe je leeft. Durf soms de traditionele gang van zaken, maar ook je eigen ideeën in vraag stellen. Ik dacht eerst de keuken achteraan te plaatsen: dat was de logische manier. Toch heb ik dat herbekeken en gedacht aan mijn eigen levensstijl, en achteraf ben ik zo blij dat ik dat gedaan heb. De indeling met de keuken vooraan is veel beter zo. Een tweede tip: maak een plan voor tijdens en zelfs na je verbouwing. De kans is groot dat je niet in één keer je hele huis tot in de puntjes kan renoveren. Sommige technieken kan je later, als er meer (of weer) budget is, nog aanvullen of upgraden. Ik denk bijvoorbeeld aan meer zonnepanelen, of aan het installeren van een warmtepomp. Renoveren blijft een kwestie van de goede keuzes maken, en ook aan de toekomst durven denken.”
- Budget verbouwing: 170.000 euro
- Hoofdverwarming: cv op aardgas
- Verdeelsysteem: vloerverwarming
- Isolatie: minerale wol
- Dikte muurisolatie: 26 cm