Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Slimme domotica kan energie besparen voor jou

Je wasmachine die begint te draaien wanneer je zonnepanelen veel energie produceren, de airconditioning die start net voordat je thuiskomt. Domotica kan een belangrijke rol spelen in het slim omgaan met je energie. Toch zijn vele systemen vandaag de dag niet zo gebruiksvriendelijk, en focussen ze zelden op energiebesparing. Een draadloos Smart Home systeem biedt oplossingen. 

Er is al langer nood aan een slim systeem dat de  gaten van de klassieke domotica opvult. De huidige systemen blijken vaak niet zo gebruiksvriendelijk. Muren moeten opengebroken worden om bekabeling te trekken, de installatiekosten kunnen oplopen en meestal zit je vast aan een merkgebonden systeem met aparte apps. Bovendien ligt de focus niet op energiebesparing, terwijl domoticasystemen een gigantisch potentieel hebben wat flexibiliteit en slim omgaan met energie betreft. Dat kan anders, dachten Homate en Ecopuur. Samen komen ze met een slim systeem dat zelfs energie kan besparen voor jou. 

Energieverbruik optimaliseren met domotica 

De energiecomponent is de grootste troef van het Smart Home systeem van Homate. Joris Haems, directeur van Ecopuur, zocht al een tijdje naar een energiezuinige Smart Home toepassing. “Bij huidige domoticasystemen is de energiecomponent meestal maar bijzaak. Voor ons is dat net de belangrijkste drijfveer. In het licht van de uitdagingen die op ons afkomen, willen we extra inzetten op het slim gebruiken van energie. Denk maar aan de strengere wetgeving, de toename van de elektrische wagens, de afschaffing van de terugdraaiende teller, of het capaciteitstarief. Alles wijst erop dat we ons energieverbruik moeten optimaliseren. En dat kan alleen maar als alle componenten in huis met elkaar verbonden zijn en communiceren.”

Communicatie met weerkaarten en de digitale teller 

“Dat energieverlagende aspect was voor ons ook een belangrijke”, legt Seppe De Cock uit, die samen met Gauthier Tijtgat Homate oprichtte. Hij illustreert met een voorbeeld: “Het grootste probleem nu is dat veel mensen energie opwekken op het moment dat ze buitenshuis werken. Een slim systeem is daarom noodzakelijk. De controller leest de digitale meter en kan zo afleiden hoeveel energie er geproduceerd wordt. Daarnaast leggen we ook een link met de weerkaarten van het KMI. Wordt er veel zon verwacht? Dan zal de controller zware huishoudelijke toestellen automatisch aansturen. De controller kan ook verder vooruitkijken. Voorspellen de weerkaarten pas binnen enkele dagen veel zon, dan zal de controller ook zo lang wachten met het opstarten van je wasmachine. Tenzij je zelf anders beslist. Maar gedragsverandering speelt ook wel een rol.”

Futureproof wonen 

Volgens Seppe en Gauthier zitten we nog maar aan het begin. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld Azië dan zijn wij echte laatbloeiers. Toch zal het snel veranderen, vergelijk het gerust met de evolutie van de smartphone. Aanvankelijk was dat ook enkel voor de happy few, nu is het bijna een must. Voor domotica voorspel ik hetzelfde scenario. Wil jij een huis dat klaar is voor de toekomst en slim omgaat met energie, dan integreer je nu best slimme domotica in huis.”

domotica in huis
Homate nieuw domoticasysteem
Homate ontwikkelde een gebruiksvriendelijk systeem