Verwarmen met de zon

Als architecte heeft Evie Favoreel wel wat te bewijzen bij het verbouwen van een haar eigen huis. En ze bewijst met verve dat je een eenvoudige bungalow uit de jaren ‘60 kunt renoveren tot een passieve woning. 

Een wand van houtskelet pakt de oude woning in en creëert achteraan een nieuw stuk leefruimte. Eenmaal afgewerkt zal het huis de passiefstandaard halen. “Wij zijn vooral heel trots op de luchtdichtheidsmeting. We dagen iedereen uit om met een verbouwing een betere waarde te behalen dan 0,26."

Die goede luchtdichtheid voor een verbouwing hebben we te danken aan mijn man die heel nauwgezet alle spleten en kieren heeft afgeplakt.

Die goede luchtdichtheid hebben we te danken aan mijn man die perfectionistisch is ingesteld en heel nauwgezet alle spleten en kieren heeft afgeplakt,” vertelt Evie Favoreel.

Verwarmen met de zon

“In de oude woning zaten we vaak kou te lijden. Ze was vochtig en de tocht had vrij spel. Dat is verleden tijd; nu verwarmen we ons met de zon. In de eerste plaats stroomt die rijkelijk binnen door de grote ramen, maar we hebben ook 14m² thermische zonnepanelen. Die verwarmen een reusachtig buffervat. Dat levert genoeg warmte voor het sanitair water en de vloerverwarming. Als de zon niet genoeg schijnt, springt een elektrische weerstand in het vat bij. Het is nog te vroeg om te evalueren hoe vaak we die nodig hebben; de installatie staat er pas van december.”



Ons huis past bij onze levensstijl

“We zijn zelf erg bezig met een milieuvriendelijke levensstijl. Ik gebruik bijvoorbeeld ook wasbare luiers. Mijn vriendinnen verklaren me voor gek, maar ik vind het belangrijk om zorgzaam met je omgeving om te gaan. Toen we eenmaal gekozen hadden voor een passiefhuis, zijn we er ook helemaal voor gegaan. We passen ons gedrag aan en gaan zuinig om met onze energie."

Toen we eenmaal gekozen hadden voor een passiefhuis, zijn we er ook helemaal voor gegaan. We passen ons gedrag aan en gaan zuinig om met onze energie.

"Zo douchen we ons bij kouder weer 's avonds in plaats van ‘s morgens, omdat het water van de zonneboiler dan 's nachts wat afkoelt. In de zomer daarentegen blijft het water in het buffervat tot 4 dagen warm. ”



Binnen voelt als buiten, maar dan windstil

“Mijn klanten vinden zoveel isolatie soms maar overbodig. Tot ze hier binnenkomen, dan voelen ze direct het verschil. Ik zeg vaak: ‘het voelt als buiten zitten maar dan windstil’. Het behaaglijke gevoel van op een terrasje achter glas te zitten in de eerste lentezon." 

Het behaaglijke gevoel van op een terrasje achter glas te zitten in de eerste lentezon.​

“Een mechanische ventilatie zorgt soms voor te droge lucht; dat is ongezond en slecht voor het hout in huis. Daarom kozen we voor een balansventilatie met warmte- en vochtrecuperatie. We volgen de luchtvochtigheid goed op en tot hiertoe is die prima. Vaak maakt een ventilatiesysteeem lawaai, daarom kozen we een stil toestel. Toch is dat niet voldoende; elke keer als de lucht door een bocht in het buizensysteem blaast, creëert dat opnieuw lawaai. Door een goede keuze van systeem zul je minder last hebben van geluid in de buizen. Een geluidsdemper biedt bij ons de oplossing.” 



Warmte blijft buiten

Grote ramen op het westen en zuiden maken dat het spook van de oververhitting altijd op de loer ligt. De zonwerende screens, houden dat spook efficiënt buiten. Wanneer de lichtsterkte boven 20.000 lux stijgt, gaan de screens automatisch naar beneden. “Je kunt de screens met je gsm bedienen, zelfs vanuit het buitenland. Handig voor moest er een stevig storm opsteken en je de screens wilt beschermen. Ten slotte vangen we regenwater op zoals het hoort. We hergebruiken zoveel mogelijk en wat we over hebben, infiltreert terug in onze tuin.” Zo blijft alles in dit huis waar het moet zijn: warmte blijft buiten in de zomer en binnen in de winter en water sijpelt terug in de grond. 

Architect: Evie Favoreel van archi-f 

Ben je nieuwsgierig naar nog meer technische kenmerken van de woning? Bekijk dan hier zeker de woningfiche!

Advies en begeleiding

Advies nodig om zelf duurzaam te (ver)bouwen? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.