Doordat we onze woningen steeds beter isoleren, houden we niet enkel de koude buiten, maar ook de toevoer van verse buitenlucht. In oudere huizen krijg je hulp van kieren en spleten, maar in een goed gebouwde woning blijft de droge, stilstaande lucht gevangen tussen dak en muren en raakt vervuild. Daarom is ventilatie een must voor een gezonde woning. Ventilatie zal de slechte lucht afvoeren en verse lucht naar binnen brengen.
Als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op in de woning. Dat zorgt voor een muffe en vervuilde lucht en heel wat ongemakken. Bij langdurige blootstelling - we leven 3/4de van onze tijd in eigen huis - kan dit zelfs leiden tot onomkeerbare gezondheidsproblemen. Ook bouwschade is dan niet te vermijden.
Daarom is ventilatie wettelijk verplicht. Door gebruik te maken van gecontroleerde ventilatie, kies je voor een systeem dat zelf bepaalt waar, wanneer en hoeveel lucht je aan- en afvoert. De richting van de luchtcirculatie ligt steeds vast. Verse lucht komt binnen via droge ruimtes als de woonkamer en de slaapkamers en verplaatst zich doorheen de woning naar de natte ruimtes zoals de badkamer, wc en keuken. Daar wordt de lucht afgevoerd. In het ideale geval is de hoeveelheid toegevoerde lucht gelijk aan de hoeveelheid afgevoerde lucht.
Als bouwheer heb je de keuze tussen 4 verschillende ventilatiestrategieën, elk met hun voordelen en aandachtspunten:
- Systeem A: natuurlijke toe- en afvoer
- Systeem B: mechanische toevoer, natuurlijke afvoer
- Systeem C: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer
- Systeem D: mechanische toe- en afvoer
Vraaggestuurde C-systemen en D-systemen met warmteterugwinning zijn de meest verfijnde systemen en presteren het best op gebied van energiebesparing, luchtkwaliteit en comfort. Maar deze systemen zijn ook duurder, gevoeliger voor een slechte plaatsing en vragen meer onderhoud.
Het succes van een goede ventilatie hangt sowieso af van een goed ontwerp, een degelijke installatie en regelmatig onderhoud. Maar even belangrijk is om vervuilingsbronnen te mijden in je woonst. Heel wat ongemakken kunnen vermeden worden door te kiezen voor bouwmaterialen met zo weinig mogelijk emissies (vrijkomen van vervuilende stoffen). Meer info hierover vind je bij www.vibe.be of op www.bouwgezond.be.