Met het capaciteitstarief zijn grote verbruikspieken van elektriciteit duurder, en is gespreid verbruik goedkoper. Het capaciteitstarief hoeft dus helemaal geen negatieve invloed te hebben op jouw energiefactuur, zolang je die pieken vermijdt. Maar hoe doe je dat als je een warmtepomp of elektrische wagen hebt? Die verbruiken nogal wat stroom! En hoe kan je het beste uit je zonnepanelen halen?
Het plaatje is overwegend positief. Want vooral gezinnen met een elektrische auto of een warmtepomp kunnen voordeel halen uit het capaciteitstarief, en dus minder betalen. Het is dan zaak om te zorgen dat je geen hoge verbruikspieken hebt.
Gezinnen met een elektrische auto of een warmtepomp kunnen voordeel halen uit het capaciteitstarief, en dus minder betalen
Je kan besparen op je factuur door piekmomenten te vermijden.
Wat als je een warmtepomp hebt?
Heb je een warmtepomp? Het capaciteitstarief werkt in je voordeel als je kiest voor een modulerend model. Deze verwarmt dan aan een constant, laag vermogen waardoor je efficiënt kan verwarmen zonder hoge verbruikspieken te creëren.
Als je wil besparen op je maandelijkse factuur, probeer dan te vermijden dat je warmtepomp draait tijdens piekmomenten. Dat is voor veel Vlaamse huishoudens ’s avonds wanneer ze koken. Extra investeringen zijn vaak niet nodig: met de timer op je warmtepomp kom je al ver. Heb je ook nog zonnepanelen? Stel de timer van uw boiler zo in dat het water opwarmt tijdens de middaguren als de zon schijnt.
Heb je een warmtepomp of warmwaterboiler met slimme sturing of smart-grid ready functie? Vraag aan je installateur om die functie te activeren. Dan houdt je warmtepomp of boiler rekening met het totale elektriciteitsverbruik in je woning. Staan je vaatwasmachine en droogkast aan? Dan verwarm je tijdelijk aan een lagere temperatuur. Je kiest zelf een minimale temperatuur. Zo behoud je het gewenste comfort. Heb je zonnepanelen? Dan houdt je warmtepomp of boiler ook rekening met je energieproductie. Met een slimme sturing kan je ook voordeel doen bij een dynamisch prijscontract. Je krijgt voor die slimme sturing een premie via Fluvius.
Met een slimme sturing kan je ook voordeel doen bij een dynamisch prijscontract.
Wat als je verwarmt met accumulatieverwarming?
Accumulatieverwarming is dan weer veel minder interessant geworden. Deze vorm van verwarmen was vooral voordelig met een exclusieve nachtmeter. Je nettarieven maken nu echter geen onderscheid meer tussen dag- en nachttarief en accumulatieverwarming kan voor hogere pieken zorgen. Als je een digitale meter hebt, kijk je best Mijn Fluvius na. Zijn je pieken vrij hoog? Neem dan contact op met je installateur om het opladen van je verwarming ‘s nachts meer te verspreiden.
Heb je een ev? Dan is het belangrijk om je oplaadmomenten goed te timen.
Wat voor effect heeft het capaciteitstarief op eigenaars van elektrische wagens?
Als je een digitale meter en een elektrische wagen hebt, is het vanaf nu belangrijk om het opladen goed te timen om pieken te vermijden. Een goede timing in het opladen van je wagen kan namelijk een erg groot financieel verschil maken.
Het loont om je wagen op te laden op momenten dat je weinig andere energie gebruikt, bijvoorbeeld ‘s nachts of als je niet thuis bent. Je wagen versneld opladen zorgt dan weer voor een grote piek.
Je hebt inmiddels slimme laadsystemen die je wagen automatisch opladen als de rest van jouw verbruik onder een bepaald niveau daalt. Daarnaast bieden slimme laadsystemen de mogelijkheid om een plafond in te stellen zodat je geen onnodige pieken creëert. Zo vermijd je gemakkelijk hoge pieken.
Wat is de impact voor eigenaars van zonnepanelen en een thuisbatterij?
Heb je zonnepanelen? Dan kunnen die je helpen je om jouw verbruik te spreiden. Het capaciteitstarief wordt namelijk enkel berekend op basis van de stroom die je afneemt van het net. Dus niet de stroom die je opwekt. Door stroom te verbruiken op momenten dat je zonnepanelen de stroom opwekken, neem je minder stroom af van het net en verkleint de kans op een hoge verbruikspiek!
Ook een thuisbatterij doet je pieken afvlakken. Vooraleer je energie van het net haalt, verbruik je eerst de opgeslagen stroom van je thuisbatterij.
TIP:
De digitale meter en de gratis online tool mijn.fluvius.be helpen om je verbruik(spieken) in kaart te brengen, je factuur te begrijpen en inzicht te krijgen in het effect van bijgestuurd gedrag.