Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

“We hebben ons huis in Brussel in fases gerenoveerd”

Aude en haar gezin wonen in een leuk rijhuis midden in Schaarbeek, Brussel. Toen ze het huis in 2012 kochten, moest het echt nog ‘leefbaar’ gemaakt worden. De woning uit 1905 was aan een flinke renovatie toe. Aude en haar man Maarten besloten in fases te renoveren. “De werken spreiden in tijd heeft ons de mogelijkheid gegeven om de verbouwing precies te doen zoals we wilden.”

Voor  jonge gezinnen is een woning kopen meestal geen evidentie. En al helemaal niet als je daarna nog moet renoveren. Veel woningen in Brussel hebben geen gebrek aan charme, hoge plafonds en prachtige vloeren, maar vragen wel om een grondige renovatie. Het huis van Aude past precies in die categorie: een charmant, oud rijhuis uit 1905 met authentieke details, maar wel een opknapper. “We hebben de woning gekocht voor €275.000. Toen was er niet meer zo veel budget over voor een grondige, energetische renovatie. Daarom hebben we besloten de verbouwing in fases aan te pakken. En we zijn ook als doe-het-zelvers aan de slag gegaan. Mijn papa is erg handig, dus dat was een grote hulp,” vertelt Aude. 

Wat was de eerste stap in de renovatie? 

Aude: “Onze voorgevel is beschermd als deel van het zicht van het plein waarop we wonen, dus de voorgevel langs buiten isoleren was al geen optie. Dat zijn natuurlijk typische dingen waar je tegenaan loopt als je in de stad wil verbouwen. Daarom hebben we besloten om ons eerst te focussen op het renoveren van de andere delen. De achtergevel werd geïsoleerd met 14 centimeter houtwol bijvoorbeeld. Ook hebben we het dak en de vloer aangepakt.”  

Wat zijn de voordelen van een renovatie in fases volgens jou?

“We hebben de renovatie over 9 jaar gespreid en in totaal hebben we zo’n €100.000 uitgegeven. Daarvoor hebben we wel heel wat kunnen realiseren. We hebben het pand omgevormd tot een lage-energiewoning, we hebben een regenwaterput geplaatst die ons tussen de 4 en 6 kubieke meter water per maand bespaart. We hebben een zonneboiler gezet, pv-panelen geplaatst, gekozen voor een hotfill vaatwasser en een ventilatiesysteem C+ geplaatst met geïntegreerde dampkap in de keuken.” 

Je hebt een aantal grote ingrepen gedaan. Heb je veel van de originele structuur kunnen behouden?

“Ons huis is een echt, authentiek Brussels rijhuis. Voor ons was het erg belangrijk om enerzijds duurzaam te bouwen, maar anderzijds ook om de mooie details van het oorspronkelijke gebouw te behouden. Dat is eigenlijk best een evidente combinatie. We hebben het huis dus energetisch gerenoveerd, maar we hebben ook heel veel materialen kunnen recupereren die al aanwezig waren in het huis, of die we op andere plekken hebben gevonden. Zo hebben we de gietijzeren chauffages opgeknapt en opnieuw aangesloten, hebben we de keuken vormgegeven uit oude kastjes en dorpels, we hebben veel tweedehands meubels en ons terras bestaat uit recup cementtegels. Zelfs de bakstenen die we aan de ene kant van het huis hebben afgebroken, zijn aan de andere kant weer opgemetseld. Zo gaat duurzaamheid en authentieke elementen behouden dus hand in hand.” 

Wat maakt jullie duurzame huis een thuis? 

“We zijn vooral erg trots op de gezellige keuken, maar ook op ons Brusselse stadstuintje. Die heeft een gigantische metamorfose ondergaan. Vroeger was het een betonnen koertje zonder sfeer, maar we hebben de koer helemaal onthard en omgevormd tot een groene micro-oase waar we nu erg graag zitten. De tuin is echt het laatste puzzelstukje om van ons Brusselse huis een echte thuis te maken. We zijn zelf aan de slag gegaan als architect en daarom is het nu ook helemaal zoals we wilden. Het huis is meer dan honderd jaar oud, maar het heeft alle comfort. Ik ben superblij met hoe het geworden is.”