“Wij voelen de stijgende energieprijzen niet”

Bert vertelt over zijn ervaringen met het bouwen van een passiefwoning

Bert bouwde tien jaar geleden zijn woning: een passiefhuis in Wilsele. Hoe is het om nu in een passiefhuis te wonen? Wat is er veranderd in de wereld van de bouw en kunnen we lessen trekken voor de toekomst? Bert deelt zijn ervaringen. 

Het volledige interview met Bert kan je lezen op de site van Pixii. 

Van wanneer dateert je nieuw gebouwde passiefhuis? 

We begonnen met de bouw in 2010: een nieuwbouw. We hebben renovatie zeker overwogen, maar in de regio van Leuven is dat niet zo evident. Een Leuvense stadswoning moet tot op de gevel na helemaal gestript worden, om het daarna terug op te bouwen. Passiefbouw betekent dat je heel goed moet isoleren, en de Leuvense huizen die we bezocht hebben waren verre van in orde. We zouden veel materialen moeten slopen en nieuw aankopen, en met de vastgoedprijzen in Leuven - ook toen al - was dat scenario voor ons financieel onhaalbaar. Dit is ook de reden dat we ten slotte hebben gebouwd in Wilsele-Putkapel. Die locatie is een goede inschatting gebleken, we wonen hier graag.

Waarom zou je kiezen voor passiefbouw?

Als burgerlijk ingenieur-architect ben ik zeer geëngageerd voor alles wat met bouw en energie te maken heeft. Eerst werkte ik bij de ecologische isolatiespecialist Isoproc, daarna bij het Passiefhuis-Platform, de voorloper van Pixii, en nu ben ik actief als inhoudelijk adviseur bij milieuorganisatie Dialoog in Vlaams-Brabant. Duurzaamheid is voor mij een passie en een levenskeuze. Alleen maar logisch dat ons huis ook duurzaam zou zijn. 

Was circulariteit al een aandachtspunt in 2010?

Circulariteit was helemaal nog geen issue en bij het ontwerp van onze woning zijn we daar ook niet echt mee bezig geweest. Gezien onze woning een houtskeletbouw is, zijn aanpassingen natuurlijk nog enigszins mogelijk zonder grote breekwerken. Het is haalbaar de indeling aan te passen en het houtskelet is geschroefd, dus de balken zijn eenvoudig recupereerbaar. Waar we wel op hebben toegekeken is van niet groter te bouwen dan nodig, met niet meer grondstoffen dan nodig. 

Nu wordt een toekomstgericht en demonteerbaar plan steeds meer de norm, en dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Maar mensen hebben meestal geen onbeperkt budget en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Ik zou altijd aanraden om voor goede en bio-ecologische isolatie te kiezen. Een buitenisolatie met crepi is het goedkoopste, het is begrijpelijk dat bouwers daarvoor kiezen. Maar gespoten PUR vind ik uitgesloten als te vervuilend product waarvoor voldoende alternatieven bestaan.

 

Wil je verderlezen? Ga dan naar het volledige artikel op Pixii. 

Woningfiche

Afmetingen en kengetallen

  • Gevelbreedte: 7,5 m
  • Diepte: 12 m
  • Beschermd volume (conform EPB): 735 m³
  • Bruto vloeroppervlakte (conform EPB): 218 m²
  • Netto vloeroppervlakte (excl. buiten- en binnenmuren): 172 m²
  • Energiekengetal (netto energiebehoefte) ruimteverwarming (cfr. PHPP maandmethode): 11 kWh/(m².a)
  • Resultaat luchtdichtheidstest (eind 2011): n50 0,13 1/h (v50 0,18 m³/(h.m²))

Isolatie gebouwschil

  • Hellend dak: 22 mm houtvezel onderdakplaat, I-liggers met 40 cm cellulose
  • Buitenwanden: 18 mm houtvezelplaat, I-liggers met 30 cm cellulose, 6 cm geïsoleerde leidingenspouw (vlas/houtvezel)
  • Vloer: I-liggers met 20 cm cellulose, 6 cm resol

Gemiddeld effectief jaarlijks elektrisch verbruik: ± 5500 kWh all-in (verwarming, sanitair warm water, ventilatie, koken, verlichting, huishoudtoestellen,…) De opbrengst van de PV-installatie werd hierbij niet in mindering gebracht, het gaat dus wel degelijk om het effectieve verbruik.

Technieken

  • Verwarming: zonneboiler (10 m² zonthermische panelen (vlakkeplaatcollectoren), buffervat 800 liter) met elektrisache weerstand als naverwarming.
  • Vloerverwarming op de gelijkvloerse verdieping.
  • Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie (thermisch rendement 88% bij 280 m³/u (cfr EPB database), max. elektrisch opgenomen vermogen: 128W (idem)), gefilterde luchtaanvoer (F7 fijnstoffilter).
  • 16 zonnepanelen, ±3900 kWp geïnstalleerd vermogen, met 2 centrale omvormers
  • Wateropvang: 6000 liter regenwater voor hergebruik (wasmachine, toiletspoeling en binnenkraan uitgietbak