Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Meer woonruimte door smalle gevelstenen

Alle kleine beetjes helpen als je meer woonruimte wil creëren bij renovatie of nieuwbouw. Een uitdaging bij het isoleren langs de buitenzijde is vaak de beperkte ruimte. Wanneer de muur aan het voetpad grenst of je een smalle oprit naast je woning hebt, telt iedere centimeter. Door je materialen goed te kiezen, kan je heel wat ruimte besparen. Kies bijvoorbeeld voor een smalle gevelsteen. 

Isolatie speelt een steeds belangrijkere rol, en daardoor worden muren van vooral nieuwbouwwoningen steeds dikker. Het logische gevolg? De woonoppervlakte wordt kleiner. Ook bij renovaties blijft er steeds minder ruimte over. Keldermuren, funderingen en de dakrand groeien ook in de breedte mee. Dat doet de bouwkosten dan weer flink stijgen. Smalle bakstenen, zoals Eco-brick of steenstrips, zijn dan een interessant alternatief voor de traditionele baksteen, die meer plaats in beslag neemt. Soms tellen de centimeters. 

Grote isolatiewinst met een smalle steen 

Het idee achter smallere gevelstenen, zoals Eco-brick, is simpel: hoe smaller de baksteen, hoe smaller de muur. En hoe meer woonoppervlakte je overhoudt. Of hoe meer ruimte er overblijft om te isoleren. Een smalle gevelsteen biedt een meerwaarde bij projecten waar de ruimte beperkt is. Je kan zo ongeveer 3,5 cm winnen. Met een smalle steen haal je zo een isolatiedikte van 12,5 cm, terwijl dat met klassieke gevelstenen slechts 9 cm bedraagt. Daarmee zet je meteen je energiefactuur op een streng dieet. 

Met een Eco-brick win je een aantal centimeters, maar bij projecten waar ruimte echt beperkt is, kan je ook kiezen voor steenstrips. Baksteenstrips zijn ongeveer 22 mm dik, en je kan die rechtstreeks op de isolatie verlijmen. Zo spaar je ook een luchtspouw uit, waardoor je al snel 10 cm wint. Een troef bij renovaties!

Verwerking van een smalle gevelsteen

De verwerking van smallere bakstenen, zoals Eco-brick, kan op verschillende manieren. Metselen, dunmetselen of verlijmen: je hebt alle vrijheid om je gevels stijlvol op te bouwen. Hun formaat verandert niets aan de kwaliteit of de technische eigenschappen. "Ze beantwoorden aan net dezelfde kwaliteitseisen als hun klassieke tegenhangers,” verduidelijkt de specialist van Wienerberger. “Ook qua uitstraling doen smalle steenstrips zeker niet onder. Zo hebben we onlangs de Terca Wasserstrich Special collectie uitgebreid met 6 nieuwe kleuren in Eco-brick formaat. 

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Wienerberger. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be.

Met een smalle gevelsteen kan je veel ruimte winnen.
Smalle gevelstenen gebruikt door Architectenbureau Geert Billiet, Gent
Terca Wasserstrich Special Eco-brick