Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Bouwdetail aansluiting vloerplaat/muur HSB met houten gevel

Ik vind op bouwdetails.be alle knooppunten voor een HSB passiefwoning met een stenen gevelafwerking, maar niet als je een houten afwerking neemt

De concrete vraag op dit moment: wat is aan te raden qua vloerisolatie (bij wel of geen kelder), betonplaat best onder of boven maaiveld, en wel of geen kimblokken/perinsul onder de stelregel (ook rekening houdend met luchtdichtheid) en hoe aansluiten isolatie vloer op muur

Reacties

Interessante link ;-). 

Of je nu met steen of hout afwerkt; ik zie niet in waarom dit de details waar je naar vraagt verandert. 

Luchtdichting, isolatie: volgens mij wijzigt de gevel afwerking dit niet.  Ieder project heeft eventueel ergens een reden om voor bepaalde isolatie/uitwerkingsdetails te kiezen.

Ivm hoogte betonplaat; eerste vraag is hoe je de gevelbekleding onderaan laat eindigen.  Hier -wel gewoon gemetste woning met houten gevel- is er onderaan een gemetste plint.  Dan is hoogte betonplaat of fundering (hier een fundering) niet relevant (ten minste niet in functie van de houten gevelafwerking ).  

Maar er zijn misschien nog wel andere redenen om de hoogte van de betonplaat te kiezen (als max hoogte woning, eenvoud van de vochtbescherming...). 

En ik zou willen vragen; ben je de architect voor dit project?

Walter

Ik ben de bouwheer en (mogelijk) ook de zelfbouwer ;-)

Mijn vraag komt eigenlijk uit oude topics hier waar verwezen wordt naar een andere manier van aansluiting tussen vloer en muurisolatie bij steen versus houten gevel

Heb eigenlijk nog niet gedacht over de plint...

Het kan niet anders dan dat de vloerplaat een stuk onder het maaiveld moet zitten.

Immers, zeker in het geval van een passiefwoning zal er op die vloerplaat 20 tot 25 cm isolatie komen met daarop nog de vloerafwerking van minstens 8 cm. 

Als je dan de vloerplaat (minstens 15 cm) boven het maaiveld zou voorzien dan zou je met de binnenvloer al minstens 45 cm boven het maaiveld uitkomen.

Kimblokken zou ik voorzien even dik als het houtskelet en met een hoogte vanaf de betonplaat tot minstens de hoogte van de afgewerkte binnenvloer.

dank Charel!

met welke isolatie zou je werken voor de vloer? Ik had graag ecologisch gegaan, maar ik vrees dat dat budgettair niet langer mogelijk is...

Ik zat destijds met hetzelfde dilemma.

Om niet extreem veel dikte te moeten isoleren en omwille van de drukvastheid uiteindelijk toch maar gekozen voor pur platen.

Ik sus mijn geweten een beetje met het feit dat isolatie sowieso ecologisch is doordat hiermee zeer veel energie wordt uitgespaard. Iets wat zeker geldt bij passiefbouw.

Ook ga ik er van uit dat die isolatie ingesloten en het vloerpakket qua vervuiling nog weinig nadelige invloed kan hebben op de binnenlucht.

Maar ik ben wel benieuwd of er inmiddels geen betere alternatieven beschikbaar zijn.

Hier is de vloerplaat hoger dan maaiveld; maar naar achter loopt de grond licht op; vooraan aan straat zijn er dus een paar treden naar het huis, achteraan zit de vloer ook iets hoger, maar het terras vlakt dit uit zodat vloer, terras en een begin van de tuin in 1 vlak zitten... 

Hoe hoog de vloerplaat komt is hier een zuivere ontwerpkeuze... En de stenen plint staat op de fundering die lager zit dan de vloerplaat (mmm; nu twijfel ik... ;-)). 

Nu eens je architect begint te tekenen wordt dat allemaal snel duidelijk.   Dat zijn dikwijls zaken die gewoon uit zijn pen rollen en een gevolg zijn van bepaalde ontwerpkeuzes....  en ook als zelfbouwer moet je de architect zijn ontwerpdetails maar gewoon uitvoeren ;-).  

Voor de duidelijkheid; je bedoelt toch wel degelijk een houtskeletbouw met gemetste gevel?  

Ivm vloerisolatie; ik was even terug in een PH in opbouw waar  het huis zweeft tussen de gevels van de buren.  De vloer is dan ook gewoon houtskelet.  Zou een houtskelet vloer met zelfde 'goedkope' isolatie als de muren veel duurder zijn dan een standaard vloer met drukvaste isolatie?  En dan kan je misschien aan een vloer met kruipruimte denken ipv een vloerplaat... (wat ik belgie niet echt een standaard manier van werken is; we hebben graag onze vloerplaat ;-))

 Walter

ik heb dat ook bekeken, eventueel met schroefpalen als fundering. Maar komt heel veel duurder uit.

En in mijn geval gaat het om HSB met houten gevel. En alle detailtekeningen die ik kan vinden zijn voor HSB met gemetste gevel

Kijk een bij het wtcb; die hebben wel detailtekeningen (waarvan ik denk dat er vrij toegankelijk zijn).  Maar ook je architect zal die opleveren als het zo ver is.

Of ook; ik ga beweren dat al het belangrijke naar luchting, isolatie, vochtwering toch veelal in het skelet zit; die afwerking is echt maar een detail (ik val in herhaling ;-)).

Beste,

Hier een HSB met houten muurplaat van 30 cm breed op de betondek van de kelder (niet geïsoleerd gedeelte) en vanaf dan loopt de muurisolatie in cellulose door tot tegen de dakrand, geen koudebruggen meer. Geen kimblokken nodig. Lager beginpunt vloeropbouw met isolatie platen.

De gelaagd houten muurplaat is uitgepast en ondervuld met een laag mortel om volledig horizontaal op te starten met de ruwbouw.

De volledige opbouw vanaf betondek ligt boven maaiveld. Voor de inrit gaat er gedeeltelijk aangevuld worden om parkeren en binnengaan zonder trappen te kunnen doen. Achterzijde een terras met L keerwandjes en 1 trede.  Zijkanten een L keerwandje op 1 m van gevel om fatsoenlijk aan de ramen te kunnen en lichte ophoging uitdovend aan de perceelsgrens   

dank!

Dus ik neem aan dat je kelder boven het maaiveld uitkomt, en je houten muurplaat dus droog ligt? Wel EPDM tussen kelder en muurplaat?

Hoe is je L keerwandje opgebouwd? Gemetst?

Nu ligt de muurplaat nog boven het maaiveld. De aansluiting kelder met de gevel is volledig ingepakt met een daarvoor bestemde folie. Er is inderdaad een folie tussen muurplaat en uitvulmortel. Na aanvullen tussen gevel en keerwand ligt de muurplaat op 20 cm onder het dan ontstane "maaiveld". Het terras (westkant) wordt dadelijk tegen de gevel afgewaterd door een goot.

De keerwand gaan betonnen elementen worden van 2 m lang en 50 cm hoog op een stabilisé laag. Plaatsen en aanvullen moet nog gebeuren. 

 

interessant, dank!

Reactie op vraag van TS: Het is echt iets om je tanden op stuk te bijten. En dan nog de verschillende dichtingen die compatibel moeten zijn met elkaar. DIN68800-2 is de norm die je deftige informatie geeft en DIN 18533 geeft de details van de dichting. In de normen wordt niet gesproken over de compatibiliteit van de producten. Ikzelf kan geen Duits maar vertalen is geen moeite meer de dag van vandaag.

Op de Duitse website van pavatex, gutex en steico vind je ook de details. Enkel in het Duits te vinden.