Hoe kan je regenwater veilig gebruiken om te douchen?

Reacties

Absolute veiligheid bestaat niet. Regenwater is minder veilig dan stadswater waar meer bewerkingen en controles op gebeurd zijn. Je kan wel zoveel mogelijk stappen ondernemen om regenwater iets veiliger te maken.

In ons geval hebben we een
- dak uit epdm dat naar 't schijnt geen of weinig chemicalien zou loslaten, en waar geen structuur in zit, ttz geen ribbeltjes oid.
- We vegen het ook ong 2 à 3x/jaar omdat er bomen in de buurt staan en er dikwijls helicoptertjes (esdoornzaadjes) op vliegen.
- De regenwaterpijp naar beneden heeft een bladvanger.
- Er is een driekamerput (250l) waar het regenwater kan bezinken, vuil kan blijven drijven en vervolgens ook doorheen enkele zakken lavasteen passeert, wat als grove filter zou moeten werken (?).
- Vervolgens valt het water in de regenwaterput 10m³. (->Mogelijk ietwat toevoeging lucht?) (We hebben die na 4j een eerste keer gekuist.)
- Bij het terugpompen naar binnen passeert het drie filters -grof, touwenfilter en koolstoffilter,(maandelijk reinigen, 1x/j vervangen)
- en dan pas wordt het evt verwarmd (doorloopgeiser).
- In de douche weet iedereen dat het water enkel voor uitwendig gebruik is.

Enkele jaren moesten we de regenwaterput in april bijvullen met stadswater (6m³?), maar vorig jaar niet.

Bij mijn weten is https://www.eautarcie.org/nl/ een autoriteit van informatie, ondanks hier en daar een insteek die me mogelijk wat minder wetenschappelijk leek (niet meer recent gelezen).

Wij gebruiken ook al enkele jaren regenwater om te douchen. In ons huis zijn er eigenlijk nog maar een handvol stadswater kraantjes (keuken en tanden poetsen)

Het is gewoon een pannendak, een trident voorfilter, een aanzuigdarm met zeefje. De 10m3 regenwaterput hebben we uitgebreid naar 30m3. Deze maken we om de zoveel jaar proper (als ze leeg zijn).
Eens binnen is de klassieke 3 weg filter maar wij gebruiken de groffilter en een dubbele  touwfilter. Deze laatste gaan maandelijks in de wasmachine.

Douchen met regenwater is veel aangenamer op de huid dan stadswater.