Iemand ervaring met argex korrels?
Hi,
Voor het opvullen van onze kruipkelder (met water in de winter) kijken wij naar het gebruik van argexkorrels. Dit zou een gelijkaardige werking hebben als schelpen, maar lijkt goedkoper te zijn.
We zijn vooral geïnteresseerd in ervaring met:
- vochtregulatie in de kelder en bijgevolg het huis: neemt dit het vocht en condens weg van de vloerplaat boven de kelder. Nu is die ijskoud.
- Isolatie: heeft dit een voldoende isolerende werking, bij volledige opvulling (60cm of meer)
Gevoel op het binnenklimaat in de ruimte erboven.
Graag lees is jullie ervaringen.
Mvg,
Eerlijk gezegd begrijp ik de redenering achter zowel argex als schelpen in de kruipruimte niet.
Geen van beiden kan vocht doen verdwijnen, het blijft steeds in dezelfde hoeveelheid aanwezig. Een deel blijft nog altijd staan onder die vulling terwijl een ander deel wordt opgenomen door die vulling. Ik kan me niet voorstellen hoe er op die manier minder verdamping (want dat is het probleem) van dat water zou kunnen zijn. Het zou me zelfs niet verbazen moest er op die manier meer verdamping zijn, de verdampingsoppervlakte wordt door al die kleine deeltjes immers een stuk groter.
Daarenboven zal er bij volledige vulling ook nog eens minder ventilatie zijn die het verdampende vocht had kunnen afvoeren.
En isoleren tegen de grondtemperatuur die in de winter warmer is dan de omgevingstemperatuur ?
Ik heb het gevoel dat dit een hoax is.
Ik begrijp dat door het isoleren van de bodem, de materie onder de schelpen kouder wordt dan erboven. De vochtige lucht erboven condenseert zo tegen de schelpen aan en trekt naar onder. De lucht erboven wordt zo van het vocht ontdaan. De schelpen zelf vormen een soort stabiele luchtisolatie, zolang die niet onder water staan. Als er water in de kleder komt, moet je zorgen dan je er 30cm boven blijft met de schelpen
Zelfde werking bij Argex.
(even snel gezocht)
Info: https://www.debodemafsluiter.nl/schelpenblazen/werkingschelpenisolatie/
filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=URKcb_Alrro
Hmm, die filmpjes hebben me niet echt overtuigd. Ik had dan liever een wetenschappelijk onderzoek gezien.
Je zegt dat de materie onder de schelpen kouder zal worden dan erboven maar het is net andersom. De ondergrond heeft een tamelijk constante temperatuur winter en zomer van zo'n 12 graden en al wat er op de bodem ligt zal ongeveer die temperatuur overnemen.
Wat me wel opvalt is dat in alle getoonde gevallen het toegangsluik zich steeds in de woning zelf bevindt, iets wat ik zeker zou vermijden en wat je hier in Vlaanderen zelden of nooit zult tegenkomen.