Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Kan je zelf je toestellen 'slim' maken zonder veel kosten of gedoe?

Hallo, ik heb sinds kort een digitale meter. Bruto verbruiken wij momenteel ongeveer 2200 kWh per jaar, maar ik heb zonnepanelen die er 2500 opbrengen. Op jaarbasis is ons verbruik dus negatief. Maar met de digitale meter gaat ons kostenprofiel er wellicht anders uitzien vanaf nu. Toen ik de installateur van Fluvius vroeg of hij die meter 'slim' kon maken voor toepassingen in mijn huis om onze autoconsumptiegraad te verhogen, zei die onmiddellijk dat dat extra kosten met zich meebrengt die je nooit terugverdiend krijgt. Enerzijds kosten voor het openzetten van een 'poort' op de meter, anderzijds kosten omdat die slimme toestellen veel duurder zouden zijn. Ik kon volgens hem beter gewoon een airco kopen om in de zomer wat te koelen en zo mijn eigenverbruik (en comfort) te verhogen.

Ik wou echter toch de proef op de som nemen en informeerde mij bij 2 gekende ketens naar de kosten van een slimme diepvriezer. Mijn huidige diepvriezer gaat richting einde levensduur. En omdat ik geen thuisbatterij of elektrische wagen heb, leek mij dat een goede manier om bij piekproductie van mijn panelen stroom in extra koude om te zetten (bv. tot -25°C), stroom die de diepvriezer dan in de nacht kan uitsparen terwijl de temperatuur weer langzaam stijgt naar -18 °C. Maar geen van de verkopers had ooit van dergelijke toestellen gehoord.

Mijn schoonbroer kwam gisteren met een in mijn ogen nog complexer verhaal, waarbij je via een Open Source applicatie 'Home Assistant' een hoop sensoren op of in stroomverbruikers plaatst die via een Raspberry Pi of lokale server dan te controleren zijn. Hij deed dit nu in functie van beveiliging van zijn woning. Wat hij voor elkaar gekregen had was indrukwekkend. Maar dat vraagt - los van de tijd om er actief mee bezig te zijn - een hoop technisch inzicht en specifiek probleemoplossend vermogen als ik dat bekijk. Allemaal dingen die ik vermoedelijk niet voldoende heb.

Vraag daarom aan dit forum wat volgens jullie de beste oplossing is: energetisch, gunstige kosten/baten, weinig gedoe?

Reacties

Jullie zijn geen grote verbruikers.  

Verbeteren gaat moeilijk zijn, in de zin dat ik gok dat je veel kleinere gebruikers hebben (geen warm water of verwarming op elektriciteit).  

Best zou je eerst inzicht moeten krijgen in je verbruik.  Wat zijn je grootste verbruikers, wanneer werken die, zij  die zinvol aan te passen naar een verbruikspatroon dat de zon op zonnepanelenopbrengst volgt. 

Of ook; begrijp wanneer je hoeveel gebruikt en hoeveel wanneer  je niet door de zon afdekt.  

Om dat inzicht te krijgen; activeer zo snel mogelijk bij fluvius je detailniveau van je je digitale meter. Dan kan je nadien je verbruik per kwartier over lange tijd nakijken...

Eventueel op gebruikers niveau kan een 'simpele oplossing' in huis halen die van gebruikers het verbruik real-time monitort.  Zelf vind ik  de oplossing van Homewizard een voldoende goede niet te dure oplossing.  Voor een 100 euro krijg je een P1 meter die je verbruik real time monitort en een 3-tal meters waarmee je verbruik van Individuele verbruikers kan opvolgen (je koelkast, diepvriezer, tv, vaatwasser, wasmachine....).  Wifi in huis is hiervoor wel verplicht.

Zo kan je komend jaar leren te begrijpen hoe jullie energie gebruiken.   Samen met de gegevens van je pv panelen leer je hoeveel je zelf verbruikt. 

Ik verwacht dat de overgang naar capaciteitstarrief komende van analoge tarief grofweg neutraal zal zijn.  

Ik zou je niet aanraden momenteel iets te kopen om toestellen al slim te maken.  Leer eerst je gebruik begrijpen en kijk dan waar je kan ingrijpen.

Los daarvan kan je ook je eigen gedrag slim maken.  Je hebt zelf controle over wanneer de vaatwasser draait of de wasmachine.  En voor een lager capaciteitstarief kan je ook zorgen dat die zware verbruikers niet -samen- werken wanneer je bv elektrisch kookt.  

In jullie geval verwacht ik dat je wat bv Home  Assistant kan, niet zal helpen je verbruik te beperken.  Het is leuk om zaken in je huis te automatiseren, extra comfort te geven; energie ermee sparen is beperkt. 

Walter

 

Beste Walter,

Dat lijkt mij verstandig advies. Ik zal er dadelijk na mijn vakantie eens achteraan gaan

Heel erg bedankt voor je reactie en mijn beste wensen voor het nieuwe jaar!

David