Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Keleien en na-isoleren spouw bij kalkvoegen/kalkmortel

Onze jaren 50 woning heeft een spouw van zo'n 6cm. Aan de buitenzijde zijn er rode poreuze bakstenen dewelke met een kalkspecie gemetseld zijn, alsook de voegen. De voegen vertonen hier en daar schade en zijn zanderig. We zouden graag budgetvriendelijk de gevel isoleren en de muren weer proper zetten. Ik had gelezen dat spouwisolatie geen goed idee is bij bij kalkvoegen omdat bij vorst er schade kan ontstaan. Ik vroeg mij af of ik de voegen en gevel eventueel kan kaleien met volledige dampopen kalei, en de spouw kan laten vullen met eps parels. Zou er dan ook nog schade kunnen onstaan of zijn er andere opties? We hebben vorig jaar zelf een terrasmuur gekaleid met kaleikalk en puur zand, en dat is goed bevallen.

Reacties

Ik zou wellicht net hetzelfde doen in uw geval.

Een kaleimortel is zowel dampopen als waterwerend.

Zelf gebruik ik daarvoor meestal een mengeling van 2 tot 3 delen zand op één deel hydraulische kalk. Met het zand dat je gebruikt (grijs, wit of geel) en het soort kalk (witte hydraulische kalk of grijze trasskalk) kan je bepalen welke kleur je in de massa zult hebben.

Uiteraard kan je de kaleilaag ook nog overschilderen met een kalkverf in de gewenste kleur.

Welke samenstelling had je voor die tuinmuur destijds gebruikt ?

 

Je kan niet zomaar een spouw gaan vullen zonder spouwmuuronderzoek en al zeker nadien niet voorzien van een extra laag kalei of verf. 
Daar zijn specifieke voorschriften die dienen gerespecteerd te worden. 

 

aqara schreef: Je kan niet zomaar een spouw gaan vullen zonder spouwmuuronderzoek en al zeker nadien niet voorzien van een extra laag kalei of verf. Daar zijn specifieke voorschriften die dienen gerespecteerd te worden. 

Je kan die specifieke voorschriften hier gerust posten.

Ik zie hier met de opgegeven informatie alvast geen probleem.

De spouw is 6 cm en voldoet dus ruimschoots aan de minimum breedte.

De buitengevelsteen is een poreuze baksteen die met kalkmortel is gemetseld en daarbij is het ideaal dat die met een mortel op kalkbasis wordt gekaleid.

Trouwens, een onderzoek van de spouw houdt weinig in en is iets dat elke firma die spouwisolatie inblaast altijd voorafgaand aan de werken zal doen. Dat is gewoon een kameraonderzoek om na te gaan hoe breed de spouw is en of er geen al te ernstige vervuiling is.

Er zijn 5 à 6 vw te vervullen en dat zal een inblaasfirma niet controleren. 
Getuige daarvan de vele installaties waar zelfs een halve meter vervuiling zit. 
De breedte van de spouw is niet eens relevant en kaleien verandert niets aan het vorstgevaar, integendeel. 

De breedte van de spouw is wel degelijk relevant om een resultaat te bekomen dat de moeite loont en 6 cm is daarbij ruim voldoende.

Dat er vele woningen zouden zijn waarvan er een halve meter vervuiling in de spouw zou zitten is ongeloofwaardig. Daar zou een isolatiefirma dan ook binnen de minuut bij uit komen. En als je die mensen niet vertrouwt kan je gewoon meekijken in de spouw.

Kaleien met een kalkmortel is in tegenstelling tot wat jij zegt een probaat middel tegen vorstgevaar. In de gegeven omstandigheden lijkt mij dat ook de meest aangewezen oplossing.

Door de muur te kaleien maak je hem bestand tegen doorslaand regenwater (waterwerend) en tegelijk dampopen zodat eventuele waterdamp van binnenuit naar buiten toe kan uitdampen. Vorstgevaar heb je pas als er water kan doordringen in de muur zonder dat dit nog zou kunnen uitdampen.

Ik weet niet waar u uw informatie haalt, noch wat de bedoeling is van uw tussenkomsten die misschien iets minder nutteloos zouden zijn als je die 5 à 6 bijkomende voorwaarden waarvan je spreekt zou opsommen.

 

Waar haalt u uw (nutteloze) informatie?

Een gevelsteen is per definitie dampopen en een kalei MAAKT niets meer dampopen dan het als is hoor.

kalei mag dan wel waterwerend zijn ,het verandert niets aan het vochtgehalte/waterdamp van een muur en dus ook helemaal niets aan de vorstgevoeligheid: wie heeft u dat wijsgemaakt?

Trouwens, een spouw is vanaf 3 cm is voldoende om effect te hebben.

--- DE MODERATOR heeft een deel van deze discussie verwijderd wegens OFF-TOPIC ---

Een baksteen is inderdaad dampopen , dat wordt hier ook helemaal niet betwist, en een kalei maakt die ook niet meer dampopen, dat is ook niet de bedoeling, de kalei zorgt er wel voor dat die dampopenheid niet vermindert wat bij vele andere behandelingen wel het geval kan zijn. 

Kalei zorgt er wel voor dat de muur waterwerend wordt zodat er geen vocht  van buitenaf in de muur kan dringen en dampopen zodat er ook geen vocht in de muur kan achterblijven. De muur blijft dus droog en daardoor kan er ook geen vorstschade ontstaan. Een droge muur vriest niet kapot.

Een spouwbreedte van 3 cm wordt vanwege de  overheid niet voldoende isolerend geacht en men zal in dat geval dan ook geen subsidie verlenen. Maar dat doet hier niet terzake, men heeft een breedte van 6 cm.

--- DE MODERATOR heeft een deel van deze discussie verwijderd wegens OFF-TOPIC ---

 

U  het is aangetoond en geweten (zoek maar eens op) dat na-isolatie in een spouw van 3 cm thermisch zeker zinvol is, alleen is er maar een premie vanaf 5cm. 
Net zoals dat gevelisolatie met een R waarde van 3 ook premies krijgt, terwijl het epb-matig niet conform de minimale R waarde is. Dat geldt voor alle premies van elke soort van isolatie: je krijgt zo ondanks dat ze niet conform de regelgeving  zijn.

Je uitleg over de overheid klopt dus duidelijk niet.

Dat van dat kaleien is ook fout maar het wordt hier duidelijk niet gewaardeerd dat er andere reacties zijn. 
TS kan met deze feiten wel verder. 

--- DE MODERATOR heeft een deel van deze discussie verwijderd wegens OFF-TOPIC ---

Waarom geeft de overheid geen subsidie voor spouwisolatie van slechts 3 cm terwijl dat volgens jou zeker zinvol zou zijn denk je ? En waar klopt dan mijn uitleg over de overheid niet ? 

En waar is mijn uitleg over kaleien met kalkmortel fout ?

--- DE MODERATOR heeft een deel van deze discussie verwijderd wegens OFF-TOPIC ---

De premie regeling is al vele jaren oud, terwijl er zoiets bestaat als voortschrijdend inzicht.
dat inzicht (zoek maar op, vrij te vinden op het net) heeft aangetoond dat 3 cm thermisch al zeker zinvol is. 
 

--- DE MODERATOR heeft een deel van deze discussie verwijderd wegens OFF-TOPIC ---. 

2,5 delen wit zand met 1 deel hydraulische kalk, dat werkt prima

charel schreef: Welke samenstelling had je voor die tuinmuur destijds gebruikt ?

 

Wat zijn de voorwaarden dan? 

En de kans op scheuren is nog groter met kalei volgens u? Ik leer graag bij en zou graag uw inzichten kennen.

Ik moest sowieso 'iets' met de gevel doen, gelet op de schade ging dat na een winter enkel erger worden. De muur had vorstschade. Over de zanderige voegen had de vorige eigenaar een cementmortel gezet, waardoor volgens mij de hele boel kapot gevroren was omdat het vocht niet meer weg kon. Het meeste heb ik er af gehaald en een deel van de stenen zijn vervangen. 

Er zit nu intussen kalei op zodat de stenen beschermd zijn. Kostprijs= minder dan 100 euro en mijn eigen tijd.

Uw advies is dus om geen spouwisolatie te voorzien?

Ik heb nog geen offertes gevraagd of dergelijke voor spouwisolatie, omdat ik geen verkoper wil die zegt dat het prima kan, en dat ik dan toch achteraf met de gebakken peren zit.

aqara schreef: Er zijn 5 à 6 vw te vervullen en dat zal een inblaasfirma niet controleren. Getuige daarvan de vele installaties waar zelfs een halve meter vervuiling zit. De breedte van de spouw is niet eens relevant en kaleien verandert niets aan het vorstgevaar, integendeel.