Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Ventilo convectoren

Hey,

Ik kan door medische redenen geen vloerverwarming verdragen maar had graag op een efficiënte manier kunnen verwarmen. Mijn architect raad me aan om met ventilo convectoren te werken op lage temperatuur.

Met welke nadelen moet ik rekening houden?

Maakt dit echt zo veel lawaai dan ik lees en geeft dit echt zoveel stof af? Ook lees ik onderhoudsintensief?

 

Reacties

Er is een verschil tussen efficiënt verwarmen en hoeveel je moet verwarmen. 

Met juiste isolatie kan je hoeveel je moet verwarmen met gigantisch hoeveelheden verminderen (50-80 procent).  Efficiëntie verhogen is misschien 20% als je nu zeer weinig efficiënt verwarmt.  Op een bestaande installatie die goed onderhouden is schat ik maar 5a10% dat haalbaar is. .

Gaat het enkel om een bestaande installatie aanpassen; laat een warmteverliesberekening uitvoeren, kijk met de huidige radiators hoe laag je de watertemperatuur kan brengen. Is er 1 of 2 radiators die relatief te klein zijn; vervang ze door een groter exemplaar. En als je de installatie op de lagere temperatuur goed inregelt of laat inregelen kom je al dicht bij wat er maximaal aan efficiëntie winst te halen is.  Eventueel loop je tegen het probleem dat je ketel te zwaar is en dat die door de lage watertemperatuur te veel gaat pendelen.  Hij zal nu immers moeten werken met continue kleine hoeveelheden energie te leveren versus vroeger korter grote hoeveelheden.  Dat kan niet altijd.

Die ketel zal ook de grootste technische uitdaging zijn als je de ventilo-convectoren wil installeren.  En als je nu een oude ketel hebt, vervangen door een nieuwe zal al de grootste efficiëntiewinst opleveren.  Gaat het hele verhaal over overschakelen naar een warmtepomp, wordt het nog iets moeilijker ;-).

Gaat het om een nieuwbouw; dan klinkt de uitspraak dat vloerverwarming niet kan omwille van medische redenen als onzin.  In een nieuwbouw zal de vloer nooit warmen mogen worden dan 24 graden.  Dat zou dan medisch ook willen zeggen dat je in de zomer niet mag buitenkomen als het warmer is dan 24 graden.  

Of ook; als er medische redenen zouden zijn met vloerverwarming kan dat alleen zijn omdat de vloer zo warm moet zijn omdat het huis rotslecht geïsoleerd is.  Dan is isolatie toch de eerste prioriteit waar je naar moet kijken.

Bij de nadelen van ventilo convectoren zou ik nog noemen dat ze duur zijn.  Onderhoud; weet ik niet direct buiten stofzuigen; maar je hebt een extra onderdeel dat stuk kan gaan; ga je binnen 20 jaar nog een vervang ventilator en sturing vinden voor die convector?  Een radiator blijft gewoon werken...  

En je hebt een extra verbruik.  De vraag is of dat idd gecompenseerd wordt door een hogere efficiëntie.   Bij een ketel verwarming ben ik niet overtuigd daarvan; bij een warmtepomp misschien.  

Ps; als je idd ergens leest dat die dingen lawaai maken, zal dat ook zijn ;-).