Welk nieuw verbruik na aanschaf hybride warmtepomp.
Beste mede-bouwers,
Naast de "vergroening" van mijn woning (aanschaf hybride warmtepomp) ben ik bezig met het kiezen van een nieuwe energie-leverancier (in Nederland). Nu is Nederland waarschijnlijk niet het grondgebied waar hier de meste leden vandaan komen, maar ik denk dat ik met de kennis en advezen hier wel een goede keuze kan maken.
Ik zit met een gasverbruik van ca 1200m3 per jaar en een electrisch verbruik van ca 1200kWh (beiden naar boven afgerond). De teruglevering van mijn 18 zonnepanelen zit op minimaal 5000kWh per jaar. Op de volledige benedenverdieping ligt sinds oktober 2023 vloerverwarming op 10cm afstand en op de bovenverdieping hangen normale radiatoren aan de muur die ondersteund worden door infraroodpanelen van 350W om de werkplekken in 2 home-office ruimtes (beiden 8-9m2) bij te verwarmen. In de woonkamer hangt overigens nog een airco die ik kan gebruiken om bij te verwarmen. Op de slaapkamer hangt 1 grote radiator aan de muur. Op de badkamer hangt nu nog 1 grote radiator aan de muur die ik tzt ga vervangen door een 900W infraroodpaneel. De radiator verhuist dan naar de zolder. Op de zolder hangt 1 radiator als bijverwarming, indien dat niet voldoende blijkt, heb ik nog 1 radiator (van de badkamer) die ik erbij kan hangen. De zolder wordt voornamelijk gebruikt als opslag en om de was te drogen. Hier staat een dakvenster ca 5cm open voor de ventilatie. Bij de trap naar de zolder staat 1 raam altijd op kiepstand met de rolluiken op ventilatie voor de aanvoer van verse lucht. Indien de radiatoren in de kantoorruimtes en op de slaapkamer niet voldoende blijken te zijn, hang ik hier nog lage-temperatuur-radiatoren. Mijn huis draait overigens al ruim 2 jaar op een keteltemperatuur van 50 graden en daarmee krijg ik het huis comfortabel warm, dus ook al voordat ik vloerverwarming had. De achterzijde van de radiatoren gaat nog worden voorzien van radiatorfolie om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk warmte verloren gaat de muur in.
De hybride warmtepomp die geplaatst gaat worden is een Remeha Elga 6kW en komt te hangen naast mijn Remeha Avanta 27c.
Is er een inschatting te maken wat het nieuwe verbruik gaat worden na aanschaf hybride warmtepomp? Ik overweeg overigens om nog een warmtepompboiler ernaast te hangen om warmte te bufferen voor tapwater. Daarnaast zoek ik nog advies hoe ik het beste kan "stoken", altijd aan, gemoduleerd of tijdgestuurd verwarmen. Er kan gezegd worden dat er in principe altijd iemand thuis is. Ik ben in het huis een domotica-systeem op basis van Home-assistant aan het bouwen waarmee ik van plan ben om aanwezigheid in specifieke ruimtes te gaan detecteren en op basis daarvan verlichting en verwarming te gaan sturen en regelen.
Een uitgebreide intro, maar ik denk dat met een goede inleiding een beter verhaal tot stand komt.
Alvast bedankt voor het lezen en het ongetwijfeld geven van goede adviezen.