Bestaande woning wordt ruimer, energiezuiniger en milieuvriendelijker
Onze woning werd grondig gerenoveerd en uitgebreid, met respect voor mens en milieu. We waren er niet vies van om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het bestaande gedeelte bleef qua uitzicht behouden en werd geïsoleerd met 10 cm binnenisolatie, waarbij ook de bestaande spouw werd geïsoleerd (5 cm). De uitbreiding is in houtskeletbouw, geïsoleerd met 20 cm cellulose en 4 cm houtwol. In het dak zit 26 cm cellulose. Verwarming gebeurt via een lucht-water warmtepomp met ondersteuning van een zonneboiler voor warm sanitair water.
Er werd een oprit uit gerecupereerde betonklinkers aangelegd, met een laadpunt voor een plug in hybride wagen. Wij hebben een fietsenberging bijgebouwd in houtskelet, eveneens volgens ecologisch principe en met een gerecupereerde dakbedekking. We hebben aan de Westkant een pergola (zwarte stalen constructie) laten plaatsen die we met druivelaars (aangekocht bij Natuurpunt) laten begroeien. Op die manier kunnen we natuurlijke schaduw creëren in de zomer en oververhitting van de woning vermijden. Uiteraard hebben we ook nog bomen aangeplant voor natuurlijke schaduw. We hebben ook een stukje overdekt terras voorzien waar het aangenaam vertoeven is. De binnenzijde is bekleed met gerecupereerde baksteen van het oude huis en die geven na een warme dag nog wat warmte bij het vallen van de avond. We hebben nog extra wateropslag voorzien onder het nieuwe bijgebouw. Dat gaat over 4500 l regenwater bovenop de bestaande 10.000l. Alvorens het overtollige regenwater overloopt naar de riolering, infiltreert het in de bodem via een grindkoffer. Op het Zuidgerichte dak liggen ondertussen zonnepanelen, 21 voor een piekvermogen van ca 6,6kWh, we hebben nog een analoge teller.
Algemene kenmerken
Energie
Hernieuwbare energie
Verwarming
Wandopbouw
Bestaand gedeelte: gewapend dampscherm, 24cm cellulosevlokken (bestaand dak werd 9 cm uitgedikt naar buiten), 2,2cm houtwolplaat, tengellatten en pannelatten, stormpannen Nieuw gedeelte: OSB 2,2cm, 26 cm celullosevlokken tussen de balken, 2,2cm houtwolplaat, tengellatten en pannelatten, stormpannen
Nieuwe gedeelte: 20 cm cellulose in de wanden, plus 4 cm houtwol in de leidingenspouw, plus 2,2 cm houtwolplaat buiten. Bestaand gedeelte: 10 cm binnenisolatie in vlaswol, waarbij ook de bestaande spouw werd geïsoleerd (5 cm eps). Westgevel werd voorzien van 2x6cm minerale wol in de spouwmuur (in een gekruisd lattenkader waarop 1,8cm houtwolplaat werd bevestigd), De gevelsteen werd hier eerst weggenomen en vervolgens opnieuw voor gemetst.
Gelijkvloers: 5cm uitvulchape, 2x6cm xps, voerverwarmingsbuizen in 5cm chapelaag, verlijmde tegels Bovenverdieping: Roostering of gewelf, 4mm houtwol ondervloer, kurktegels
Water
Naam | Categorie(ën) | Gemeente |
---|---|---|
De Meyer Luc | architect | Sijsele |