Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Oard: duurzame accommodatie uit natuurlijke materialen

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontstaan van de accommodatie Oard is dat mensen zich thuis voelen. Dat doen we door een duurzame omgeving te creëren.

Duurzaamheid wordt vaak vertaald naar alleen maar een laag energie verbruik. Dit zie je dan terug in bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. Met duurzaamheid kun je echter veel verder gaan dan dat. Als je natuurlijke materialen toepast geeft dit een gezonder binnenklimaat zonder schadelijke stoffen. Natuurlijke materialen zijn verder moeiteloos opnieuw te gebruiken en de CO2 uitstoot bij de productie ervan is erg laag.

NL5131/01
Alphen
PV-panelen en zonneboiler
Gebruik van lokale en recuperatiematerialen
Natuurlijke materialen
lage energiewoning, gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie

Lavasteen

We zijn begonnen bij de basis, de fundering ligt op een isolatielaag van lavasteen. Dit zeer poreuze gesteente uit de Eifel isoleert prima en bevat niet de schadelijke stoffen die je in de gebruikelijke isolatiematerialen tegenkomt. Lavasteen is een damp-open materiaal. Het zorgt dat het gebouw kan ademen. Verder zal dit materiaal gewoon hergebruikt kunnen worden als Oard ooit wordt gesloopt. De isolatiewaarde van Lavasteen is wel lager dan van bijvoorbeeld kunststofisolatie. Dit is opgelost door een dikkere laag toe te passen. In ons geval is er een bed lavasteen aangebracht van 0,5 meter.

Aardstralen 

Veel mensen zijn in meer of mindere mate gevoelig voor straling van de aarde die voortkomt uit de breuklijnen in de aardkorst. Bij het ontwerp van Oard is rekening gehouden met de looplijn van deze breuklijnen. Zo bevinden er bijvoorbeeld geen slaapplaatsen op een breuklijn.

Lemen muren

De muren zijn gemetseld met stenen die geperst zijn van aarde en leem. Deze stenen zijn niet gebakken waardoor er maar een klein beetje energie voor nodig is om deze te maken. Veel minder energie dan bij gebakken stenen. Veel minder CO2 uitstoot bij de productie dus. Verder zijn ook deze stenen damp-open waardoor de muren ademen. Leem heeft uitstekende eigenschappen voor het binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af aan de lucht wanneer deze droog wordt. Verder houden de stenen in de winter de warmte langer vast en in de zomer blijven ze langer koel. De voegen zijn van leemmortel. Dit is ook leem met wat kalk toegevoegd.

Houtwol isolatie

De verdiepingsvloer en houten wanden zijn duurzaam geïsoleerd. Hiervoor is houtwol gebruikt. Dit is ook een natuurlijk materiaal wat ademt, en geen schadelijke stoffen bevat. Ook vergt het weinig energie om het te produceren. Houtwol heeft relatief veel massa waardoor het de warmte langer vasthoudt en ook de omgevingsgeluiden goed tegenhoudt.

Leemstuc En Marmorino

Muren van leem hebben ook een stuclaag van leem wat de goede eigenschappen van dit materiaal nog meer versterkt. Maar ook houten wanden en bestaande muren hebben een stuclaag van dit ademende materiaal. Het binnenklimaat wordt hier gunstig door beïnvloedt. Maar het is ook een lust voor het oog. Leemstuc is niet geschikt voor natte ruimten omdat het vocht opneemt. In de sanitaire ruimten is er daarom Marmorino aangebracht. Dit is een vorm van kalkstuc vermengt met marmermeel. Het is een variant van tadelakt wat in Marokkaanse badhuizen voorkomt. Marmorino is ook een natuurlijk materiaal en neemt wel vocht op. Door het te verzadigen met natuurzeep wordt het echter verzadigd en vuilafstotend.

Zonne energie

Voor de energievoorziening van Oard maken we gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Maar we hebben ook 10 grote zonnecollectoren die warm water produceren voor heerlijk douchewater en in de winter voor de vloerverwarming. Het rendement wat met de zonnecollectoren (warm water) wordt behaald is op zonnige dagen meestal het dubbele van wat de zonnepanelen (elektriciteit) produceren. Maar ook in de winter kan er bij helder weer nog gasloos genoeg tapwater worden geproduceerd Deze installatie is op de toekomst voorbereid omdat deze geschikt is om aan gesloten te worden op een warmte opslagsysteem. De energie die in de zomer over is kan dan in de winter gebruikt worden. Dat gaat deze accommodatie geheel gasloos maken. En wel op een efficiënte manier zonder de gebruikelijke verliezen van warmte omzetting in elektriciteit.

Hergebruik van materiaal

De accommodatie Oard is gemaakt in een bestaande schuur. Door dit bestaande bouwwerk opnieuw te gebruiken wordt veel materiaal uitgespaard. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals deze tegels. Ze zijn afkomstig uit het oude huis en jarenlang bewaard zonder dat we er echt een bestemming voor hadden. Nu krijgen ze een mooie decoratieve functie. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals de houten vloer. De planken zijn afkomstig van het dak van een oud huis in Stipthout. De planken zijn met zorg geschuurd en eigenhandig gelegd op houtwol isolatie. Het resultaat is een mooie rustieke vloer van hoge kwaliteit. Met circa 70 jaar oude planken die hier weer aan een lang 2e leven beginnen!

Algemene kenmerken

Bouwjaar
2021
Renovatiejaar
2021

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Zonneboiler

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Aardgas
Verdeelsysteem
Vloerverwarming

Wandopbouw

Type constructie
andere
Isolatie buitengevel
houtwol
Vloerconstructie
houten balken
andere
Vloerisolatie
andere
Dikte vloerisolatie
50.00cm
Opbouw vloer

Isolatie via lavasteenlaag van een halve meter dik.

In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Green Pactleverancier - handelaarAchtmaal
Oskam VF Leemproduktenleverancier - handelaar