Warmtepomp verwarmt gerenoveerde woning met circulair plan
Arjan en Gert woonden hiervoor in een kleine bel-etage woning waar in de winter de gasketel continu draaide en in de zomer het binnen niet te houden was met de hitte. Voor hun nieuwe woning kozen ze daarom voor een duurzame renovatie waar het aangenaam vertoeven is.
Scrol verder naar onder om het interview te lezen
Arjan en Gert: "Een belangrijke keuze bij de renovatie was de toegankelijkheid waarborgen. Arjan heeft een fysieke beperking, en daarom wilden we dat ons huist binnen het concept “levenslang wonen” past. Een oprit, hellend vlak tot woning, brede binnendeuren, waskoker en ruime open gelijkvloers waren een must!
"Daarnaast zijn we natuurliefhebbers en maken we ons zorgen over de klimaatverandering. Een vloerplaat verwijderen of de muren isoleren doe je maar een keer, terwijl de aankoop van meubels wel enkele jaren kan wachten. Onze prioriteit lag dus bij de duurzame investeringen.
"We wilden de statige gevel uit 1960 behouden dus kozen we slechts de spouw te isoleren in de voorgevel. Op de andere gevelvlakken hebben we dit dan ruim gecompenseerd. De vloerplaten bestaan uit een potten en balken systeem, wat geen evidentie is om een D ventilatiesysteem en nieuw leidingwerk in weg te werken. Hier was wat creativiteit nodig met behulp van een vals plafondje, ingemaakte kasten en positionering van toestellen."
Bij deze renovatie te Turnhout werd gans de woning gestript en herbouwd naar hedendaagse normen. De ruimtes werden heringedeeld volgens het concept modulair wonen: gans de benedenverdieping is rolstoeltoegankelijk en kan eenvoudig heringericht worden met een gelijkvloerse slaapkamer en badkamer. Er werden duurzame isolatiematerialen gebruikt. Daarnaast zijn ook de ramen in de voorgevel (zuid-oost) zijn voorzien van zonwerend glas ter preventie van overhitting.
Een lucht-water warmtepomp voorziet de woning van sanitair water en verwarming via vloer&wandverwarming. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie verdeelt deze warmte over gans de woning zodat geen bijkomende verwarming nodig is in de slaapkamers. Het domoticasysteem schakelt slim de verbruikers advh. van aanwezigheid en energieverbruik; zo gaat bijvoorbeeld de warmtepomp in comfortstand bij overproductie van de zonnepanelen.
Eindresultaat is een moderne ruime woning die trots zijn EPC-score van 600 ingeruild heeft voor een EPC van 31 (E13).
Algemene kenmerken
Circulair bouwen
Energie
Hernieuwbare energie
Verwarming
Wandopbouw
Water
Naam | Categorie(ën) | Gemeente |
---|---|---|
ABT Laenen | bouwbedrijf - aannemer - installateur | Oostmalle |