Woning en paviljoen te cohousing kerselaar
Cohousing Kerselaar is een gemeenschap van 16 gezinnen. In 2017 realiseerden we met de gewaardeerde hulp van onze bouwpartners 16 woningen te Oostakker bij Gent. De bewoners delen nu een grote tuin, een gemeenschappelijk paviljoen en een visie op duurzaam wonen. Elk van de 16 woningen functioneert afzonderlijk en heeft een private achtertuin. Voor ecobouwers stellen we het gemeenschappelijk paviljoen en één van de woningen open voor bezoek.
Dit project is bij uitstek interessant voor cohousinggroepen in opstart- of bouwfase. Na anderhalf jaar bewoning zijn niet enkel de bouwwerken afgerond, maar hebben we als groep ook mooie stappen gezet in de aanleg van de gemeenschappelijke tuin. We ervaren we vaak hoe fijn cohousing kan zijn: samen eten in het paviljoen, een halloweenspel met de kinderen spelen of samen de handen uit de mouwen steken in de tuin. We delen graag enkele tips & tricks met jullie.
Afspraken tijdens het bezoek. We willen vriendelijk, maar met aandrang vragen aan de bezoekers om:
1. De rust en privacy van de bewoners te respecteren. Tijdens de rondleiding staan het paviljoen en woning 51d open voor bezoek, de andere woningen niet.
2. om op tijd te komen (10u of 14u) en te verzamelen op de parking vooraan het domein. Gelieve hier te wachten op de gids en ook tijdens het bezoek niet op eigen houtje in de tuin rond te lopen. Dit is immers een gedeelde, maar private tuin.
3. niet te parkeren op het domein van de cohousing of in onze straat. Onderaan dit bericht meer uitleg over hoe er te komen en waar te parkeren.
4. geen (audio-) visuele opnames te maken.
HET PAVILJOEN
In het paviljoen, een houtskelet gebouw, delen de cohousing bewoners verschillende zaken: een grote eetzaal, keuken, berging, wasruimte, atelier, kantoor/vergaderzaal en een speelruimte voor de kinderen. Het gebouw is sterk geïsoleerd: muren en daken met cellulose en de vloer met EPS. Het paviljoen wordt verwarmd met een geothermische warmtepomp. Verder is er een balansventilatie, een fotovoltaïsch dak en zonnecollectoren voor warm water.
UNIEK: een privaat gedeeld warmtenet !
In de gemeenschappelijke tuin ligt ondergronds een goed geïsoleerd laag temperatuurs warmtenet, dat alle woningen met de warmtepomp in het paviljoen verbindt. Qua concept en uitvoering pionierswerk in Vlaanderen: er zijn wel meer warmtenetten, maar de meeste zijn op hoge of zeer hoge temperatuur en zijn eigendom van nutsmaatschappijen, ziekenhuizen, universiteiten en andere grote organisaties.
WONING 51 D
Voor de ecobouwers stellen we graag woning 51 D open: een halfopen passiefwoning met state of the art technische installaties. De zuid georïenteerde woning heeft een massieve draagstructuur en de gebouwschil is opgebouwd volgens de passiefhuisprincipes: een dik isolatiepakket voor muren, dak en vloer, drievoudige beglazing en een zeer luchtdichte schil.
Qua technische installaties is er naast de balansventilatie (systeem D) gekozen voor vloerverwarming en passieve koeling, beide gevoed door een gemeenschappelijk lagetemperatuurs-warmtenet. Een booster warmtepomp staat in voor de productie van sanitair warm water. Er is geen gasaansluiting, de energiefactuur is louter beperkt tot het elektriciteitsverbruik. Dit leidt tot volgende EPB-resultaten: K-peil 18, E-peil 27. Na anderhalf jaar bewoning is er een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 10 € per maand per persoon. Samengeteld minder dan 500 € per jaar
De architectuur van de woning is robuust en eenvoudig: een compact volume dat door zijn eenvoud en openheid toch een aangename ruimtelijke uitstraling heeft. De benedenverdieping is zo goed als volledig open en ontvangt een groot deel van de dag zon. Screens en een zonnewerende doek over de pergola zorgen voor beschaduwing waar en wanneer nodig. Op de bovenverdieping zijn de badkamer en slaapkamers geschikt rond een ruime overloop die dienst kan doen als bureau of speelruimte. Achteraan de woning is nog een kleine privétuin. D
DE GEMEENSCHAPPELIJKE TUIN ( niet vrij rondlopen aub)
De bewonersparking vooraan op het domein, het terras aan het paviljoen en de paden om de woning te bereiken zijn de (minimale) verharde oppervlaktes. Zo blijft er veel groene ruimte over, waar regenwater in de bodem kan dringen. Overtollig regenwater wordt verzameld in een wadi (overstromingsbekken). Verder in de gemeenschappelijke tuin: een speelheuvel, schommel en een zandbak voor de kinderen, een kippenren, moestuin en gevarieerde voortuintjes.
NOG 2 WONINGEN TE KOOP
Er zijn nog twee woningen te koop. Een halfopen woning vooraan het terrein, met 2 of 3 slaapkamers en een halfopen woning achteraan het terrein, met 2 slaapkamers. Meer info hierover op de bezoekdag zelf of via deze website: http://www.cohousingprojects.be/index.php/oostakker/221-beschikbaarheid-oostakker-kerselaar
BEREIKBAARHEID.
- toegang tot ons terrein via Aan De Ratte, nr. 51. De meeste navigatiesystemen kennen nr. 51 nog niet, de straat wel ////////// Kom in de mate van het mogelijke met de fiets of met het openbaar vervoer: vlakbij zijn er twee openbaar vervoerhaltes: in de Krijtestraat en in de Onze Lievevrouwstraat. Buslijnen nr. 38-39-73-74 stoppen hier, komende vanaf Gent-Zuid of Gent-Dampoort. /////////// Wie met de auto komt: parkeren kan aan de Park & Ride te Oostakker (adres: Antwerpsesteenweg 956, Gent)
We wensen jullie een prettig bezoek !
Algemene kenmerken
Energie
Hernieuwbare energie
Verwarming
Wandopbouw
Water
Naam | Categorie(ën) | Gemeente |
---|---|---|
Eurabo | leverancier - handelaar | Ronse |
Linea Trovata | bouwbedrijf - aannemer - installateur | Lokeren |
evr-architecten | architect | Gent |
Lab 15 cvba | bouwbedrijf - aannemer - installateur | Gent |
Bostoen | bouwbedrijf - aannemer - installateur | Sint-Denijs-Westrem |