Opbouw vloer met schelpen
Hallo,
Kan er mij iemand mij vertellen hoe de opbouw van een vloer werkt met schelpen?
Ik heb al langs zien komen dat:
-50cm schelpen
-Laag hennep iosolatie blokken
-Kalkchape
Wat kan hier nog boven komen, wij willen graag vloerverwarming en een houten vloer erboven.
Zijn er verschillende mogelijkheden voor die kalkchape? Ik lees dat deze zeer traag droogt?
Kunnen de schelpen rechtstreeks gestort worden op (wit) zand?
Ik vraag me dan ook af in deze "opstelling" of het vocht dat niet naar boven komt, of houden de schelpen dit tegen?
Alvast bedankt.
ik ben van plan een gelijkaardige vloeropbouw te plaatsen. ook ik heb de vraag hier al gesteld en is nog niet beantwoord geweest.
wat ik al wel gehoord heb van een ervaren (eco)aannemer is dat schelpen enorm goed het vocht tegenhouden ! in dat opzicht denk ik de beste keuze qua vochtregulerendheid. ik ga ze ook rechtstreeks storten op zand (is wel zeer compact en hard zand). deze aannemer rade me wel aan de kalkchape te wapenen.
ik zit ook nog bij de vraag of de schelpen stevig genoeg zijn om over te lopen om de kalkhennep op te plaatsen ??? en hoe maak je deze kalkhennep ?
kalkchape droogt bijna even snel als cementcape lees ik zo op andere fora. en is beter voor vloerverwarming.
Beste,
Schelpen dienen inderdaad precies om optrekkend vocht tegen te gaan. Afhankelijk van waar je woont, zou je kunnen kiezen voor een minder dikke laag schelpen en meer kalkhennep. Maar die laatste mag dus zeker niet nat staan. Kalkhennep blokken heb ik nog niet gebruikt, voor een vloer denk ik dat je best zelf stort want dat is goedkoper en niet moeilijk. Kalkhennep maak je door hennep, kalk en natuurlijk additief in de juiste verhoudingen te mengen, nat te maken en te storten. De kalkhennep droogt zeer traag, denk aan enkele maanden. Voor de vloer kan je de KH minder nat maken, zodat je ook een kortere droogtijd hebt.
Kalkchape droogt even snel als gewone chape, hardt iets trager uit dus je kan het pas belasten na enkele dagen. Wij hebben geen wapening in onze kalkchape gebruikt en hebben nergens barsten. We hebben wel een zeer harde bodem en de chape is minstens 7 cm dik overal (vloerverwarming).
Ik zou zeggen, werk met mensen die ervaring hebben en volg hun aanbevelingen op!
50 cm schelpen is wel wa veel denk ik hoor :-)
Onze opbouw:
30 cm schelpen
20 cm kalkhennep (zelf gemengd, 2x 10cm om droging te bevorderen)
10 cm chape met wapening en vloerverwarming
Schelpen zijn perfect tegen opstijgend vocht, wordt daarom ook vaak gebruikt voor kruipkelder. Dit mag je gewoon op de aarde storten, GEEN folie leggen om een dampopen ondergrond te behouden.
Wij hebben daarop dan de 1e laag kalkhennep van 10cm gestort. En dat enkele weken laten drogen. Vervolgens dan 2e laag van 10 cm gestort en opnieuw enkele weken laten drogen. Het klopt idd dat het maanden duurt eer dat alles echt door-en-door droog is. Maar als de toplaag voldoende droog is kan er gechaped worden.
Voor de vloerverwarming te bevestigen hebben we chapenetten gelegd en daar de vloerverwarming op bevestigd. Bestaan specifieke clips voor. Vervolgens nog wapeningsnetten gelegd erboven tijdens chapen.
Dit is bij ons begin Juni gedaan. Ik ga wel zeker minstens tot einde van de lente wachten om parket te leggen. En natuurlijk controleren met zo'n vochtmetertje dat de chape echt voldoende droog is.
Tijd is het grootste nadeel van kalkhennep... Maar voor de rest goed spul, in onze achterbouw (in 2016 gedaan) is dat allemaal helemaal goed gekomen en weinig nood om te verwarmen.
Bedankt voor de reacties allemaal, hier kan ik verder mee!
ik heb een offerte binnen van 180eur exclusief btw voor een kuub kalkhennep. wat kost dat als je het zelf maakt ? is het goed te doen zelf maken ?
Ik heb mijn ingridiënten besteld via het leemniscaat.
Dat was dacht ik 145eur/kuub excl. btw
Moet je ook wel nog transport tellen en een dwangmenger huren (of kopen). Ook kan je bekisting via leemniscaat huren.
Zij kunnen ook mee de opstart doen indien nodig.
Ik ben van plan een vloer te maken als hierboven genoemd wordt. Hebben jullie deze destijds uitgevoerd, en hoe houdt de vloer zich, na circa 6 jaar?
Hallo,
Uiteindelijk hebben we de vloer opbouw gedaan met glasgranulaat, bleek wat makkelijker te zijn.