Verbouwing bestaande constructie met stalen dak, hoe pakken jullie dit aan?
Dag iedereen,
las enkele interessante topics hier en dacht misschien is het wel goed om nu al eens te polsen bij jullie. Wat jullie zouden doen, wat zeker de moeite is om eens te bekijken, technieken, materialen, handige vergelijking websites of tools, etc.
Momenteel ben ik dus nog aan het onderzoeken, maar er bestaat zoveel of er is zoveel om mee rekening te houden. We zouden eigenlijk graag al beginnen, maar heb de indruk dat we beter eerst zowat alles van A tot Z weten vooraleer we echt beginnen. Omdat het ene invloed heeft op het andere lijkt een minder goede beslissing op een bepaald punt voor een sneeuwbal effect te zorgen.
Iets concreter
We zouden graag een deel van een bestaande loods verbouwen. De loods is opgebouwd uit buitenmuren in gemetste steen. Deze zijn normaal niet onderkapt of ingespoten. Het dak is een stalen dak. Het deel dat verbouwd zou worden zou ongeveer een 100m2 bedragen. Er valt weinig licht binnen, één muur heeft ramen. Extra ramen plaatsen is geen optie, eventueel koepel plaatsen op het dak zou kunnen (indien nodig/interessant/vele voordelen). Op een deel van de loods liggen reeds zonnepanelen. Er is 1 ruimte waar we de hoogte nodig hebben en het plafond niet of niet veel kunnen verlagen. Isoleren kan enkel langs binnen.
Heel belangrijk voor ons is het gebruik van gezonde materialen. Geen materialen die een slechte invloed hebben op de gezondheid, luchtkwaliteit, allergenen, microplastics, etc. We willen graag zoveel mogelijk zelf doen, niet alleen omdat ons budget zeer beperkt is. Ook omdat Ik dat erg leerzaam vind en gewoon graag zou doen. Voor bepaalde zaken zijn er ook kennissen in onze kring. Bijvoorbeeld voor elektriciteit, moesten er zaken zijn die we zelf niet kunnen.
Zorgen en alvast enkele vragen
Een grote zorg is vocht. Vermits het dak in staal is, is condensvorming zeer waarschijnlijk. Ook grondvocht in verband met niet onderkapte muren. (Er zijn niet meteen vochtproblemen waar te nemen voor alle duidelijkheid, de zorg is dus vooral uit voorzorg)
Werken we best met een spouw? Of valt dit anders op te lossen? Volstaat het bijvoorbeeld om enkel het gedeelte dat we verbouwen te onderkappen? Of is dit zelfs niet nodig? Zou een folie rondom de hele constructie die we binnenin plaatsen een goed idee zijn om vocht te vermijden?
Voor de woonruimte denk Ik aan een gedeelte dat iets dieper (ongeveer een meter) in de grond ligt. Is dit sterk af te raden? Probleem voor vocht?
Qua isolatiemateriaal lijkt kurk heel interessant. Alleen is dat nogal duur. Prijs/kwaliteit gewijs lijken we momenteel uit te komen bij rotswol. Wat zijn jullie bevindingen hierover? Het zou uiteraard fijn zijn om zo weinig mogelijk te moeten stoken (passiefhuis?). Isolatiematerialen is wat we momenteel voornamelijk aan het onderzoeken zijn.
Hout lijkt mij een heel fijn materiaal om mee te werken voor constructie etc. Maar zouden we willen vermijden omdat, indien het onbehandeld is, een probleem kan zijn voor ongedierte. Indien het behandeld is, is het dan weer iets dat schadelijk is voor de gezondheid. Ook plaat materialen lijken quasi altijd slechte stoffen te bevatten (ook wanneer ze een of ander goedgekeurd label dragen). Daarom denken we bijvoorbeeld aan gyproc of fermacell in combinatie met metalen profielen. Ook hier weer heel benieuwd naar jullie bevindingen. Andere materialen of manieren van werken die we zeker eens moeten bekijken?
Energie en verwarming.
Hier kennen we momenteel echt nog niet zo veel over. We kennen wel iemand die lucht warmtepompen en airco’s plaatst. Dus dat zou een makkelijke optie zijn. Maar er zijn natuurlijk nog andere opties, bijvoorbeeld pellets, accumulatie kachels, zonneboiler etc. Momenteel is dit nog een groot vraagteken. Zonneboilers lijken niet meteen een interessante investering te zijn, als we het goed lezen zou dat 20 tot 25 jaar duren om die terug te verdienen. Ook zaken zoals plaatsen we vloerverwarming of niet. Maken we gebruik van verwarmingselementen of niet. (De klassieke radiator wel te verstaan, Airco/verwarming binnen units vinden we heel lelijk.) Hebben we nog geen duidelijk zicht op.
Soms lijkt het alsof deze vragen (of een deel van deze vragen) overbodig zijn, afhankelijk van hoe goed men isoleert. Heb hier en daar al willen lezen dat bij voldoende isolatie verwarmen amper nodig is. Iemand met een passiefhuis die enkel tijdens de koudste winterdagen met een elektrisch verplaatsbaar kacheltje de ruimte verwarmt bijvoorbeeld. Ik vraag mij af hoe realistisch dit is? Wat zijn jullie ervaringen? Uiteraard hangt het ervan af welke kamertemperatuur je wil, minstens 20°c zouden we zeggen. Maar dat voelt soms toch nog wel fris aan. Meestal stellen we hier de airco verwarmings unit in op een 23°c. Wat is jullie bevinding omtrent accumulatie kachels? Deze lijken mij interessant in combinatie met de reeds aanwezige zonnepanelen. Net zoals bij de airco zijn de units wel lelijk.
Dat zijn momenteel een groot deel van onze vragen. Vragen in verband met afwerking houden we best voor later lijkt ons.
Hoe zouden jullie het aanpakken?
Suggesties of adviezen? Zijn hier ook healthfreaks die gezond gebouwd, verbouwd hebben of dat ook van plan zijn om te doen?
Merci!
Ondanks uw uitgebreide vraag blijf ik toch met een boel vragen zitten om goed te kunnen meedenken.
Je spreekt van een loods met gemetselde muren en een stalen dak. Ik vraag me dan af hoe dik die muren zijn en in welk soort steen , volle baksteen, snelbouwers, ytong, betonblokjes......
Van welk jaar dateert die loods en ben je wel zeker dat er bij het optrekken ervan geen waterkering (roofing, diba...) is geplaatst onderaan de muren ?
Wat is de toestand van die muren aan de buitenkant en aan de binnenkant ? Is er buiten of binnen ooit een bepleistering aangebracht ? cement, gips, kalk...?
Wat voor bevloering ligt er op dit moment ?
Is het de bedoeling dat het uitzicht van de loods met die dakbedekking blijft zoals het is of kan bijvoorbeeld het dak vervangen worden of mag de gevel een behandeling krijgen door bijvoorbeeld het plaatsen van ramen en voorzien van gevelisolatie en/of crépi ?
Is het een geheel vrije binnenruimte ? Welke afmetingen ?
Zijn er beperkingen qua budget ?
Het zal sowieso een uitdagende en spannende ervaring worden.
Bedankt voor jullie reactie
@**verwijderde gebruiker**
Een box in een box, hoe zie je dat dan concreet?
Ik bedoel vooral in de opbouw, is er dan een spouw tussen de bestaande muur en de geplaatste box? Indien ja, hoe breed moet die spouw minstens zijn? Welk materiaal(en) zou je gebruiken voor de buitenkant van de box of opbouw van de muren van de box?
Hoeveel spatie tussen het metalen dak en het dak van de box zou er minimaal nodig zijn?
Voor alle duidelijkheid, omdat je spreekt van omvormen tot serre, de buitenschil willen we houden zoals die is.
@charel
Ik probeer nu al op een deel van uw vragen te antwoorden.
Het is volle baksteen, niet van die brede snelbouw stenen of dergelijke.
Er ligt momenteel een plaat cement of beton (ruw), eigenlijk zijn het 2 stukken "plaat" waarvan één sowieso aan vervanging toe zou zijn.
Het is inderdaad de bedoeling dat het uitzicht van de loods met die dakbedekking blijft zoals het is. Ook isoleren langs buiten is dus geen optie. Wat misschien te overwegen valt is een behandeling, bijvoorbeeld kaleien of dergelijke. Er zijn beperkingen qua budget. Misschien zijn we niet helemaal realistisch, maar we zouden het graag voor 45K doen. We gaan alleszins graag die uitdaging aan.
Los van dragende palen in hout om de zoveel meter is de binnenruimte vrij, geen dragende muren binnenin. Afmetingen zijn ongeveer 14 op 7,5. Het dak (zadeldak) begint vrij snel, moet dat nog eens na meten maar laat ons zeggen op een hoogte van 1,90 meter.
De rest van uw vragen proberen we zo snel mogelijk te beantwoorden. Ik ben vrij zeker dat er aan de binnenkant van de muren een bepleistering aanwezig is, maar dat moet ik nog eens nakijken. Alvast bedankt!
Ik vrees dat ik je zal moeten ontmoedigen:
Je denk aan een budget van 45000 voor een woning van 100 m² ? Ik ben vrijwel zeker dat je het dubbele tot het driedubbele zult nodig hebben !
Denk er ook aan dat hoe je het ook doet, met of zonder het box in box principe en bij het onveranderd laten van het huidige dak dat je dan aan de binnenkant wellicht 30 cm lager zult komen. Dus waar je nu nog 190 cm hoogte hebt zal dat dan 160 cm worden.
Vermits je zegt dat er aan de buitenkant niets mag veranderen, dat er zelfs geen ramen mogen bijgestoken worden vermoed ik dat je hier een bedrijfsgebouw of landbouwgebouw wilt omvormen tot woning terwijl je daar wellicht nooit een toelating voor zou krijgen moest je het via een verplichte aanvraag doen.
In dat geval, moet je dan ook wel weten dat je deze woning later nooit meer zult kunnen verkopen voor de waarde die ze heeft. Met andere woorden: het zou een zeer slechte investering zijn. Wellicht zal ook nooit iemand een domicilie mogen vestigen op dat adres (wat er dan geen is)
@**verwijderde gebruiker**
Ok, bedankt voor de duidelijke antwoorden.
Door hier en daar wat te lezen waren we beginnen denken dat een spouw vermeden moest worden.
Had op een forum iets in een min of meer vergelijkbare situatie gelezen, waarbij iemand uiteindelijk een fermacell plaat tegen de muur had geplakt (na egaliseren van de muur) en dan isolatie en dergelijke.
Zou dat een goede opbouw zijn? Buitenmuur - Spouw - Gyproc - Luchtdichting - Isolatie - Gyproc? Of is Gyproc of dergelijke een slecht idee aan de spouw zijde (Beter bijvoorbeeld cellenbeton platen?) Is een soort folie nog aan te raden langs de buitenschil van de box constructie?
De dakspanten zijn normaal gezien uit hout.
Dat filmpje hadden we ooit al eens gezien. Is inderdaad spectaculair :)
De omvang van zo een aircraft hangar is hier jammer genoeg niet aanwezig, dat zou het toch iets makkelijker maken.
@Charel
Ik verwachte die reactie wel een beetje. Maar het lijkt ons niet onmogelijk. Er zal op bepaalde punten sterk bespaard moeten worden.
We zijn daarom ook een beetje op zoek naar een volgorde van zaken die het belangrijkste zijn. Ik ben vrij zeker dat isolatie en luchtdichting op 1 staan. Daarna is het al heel wat minder duidelijk. Ik zou zeggen, ventilatiesysteem op 2? Uiteraard voor een deel subjectief.
Zal het dak niet net hoger uitkomen als de muur meer naar binnenloopt door spouw, isolatie en dergelijke?
Dedomicilie is ok. Langs één kant lopen er overigens ramen van ongeveer 1,5 op 1. Een deel van de loods wordt ook nog gebruikt als loods en willen langs buiten ook het karakter van de loods bewaren. Er kan wel eventueel iets via het dak. Alleen leek ons dat het complexer en daardoor ook duurder te maken.
Ik had al eens vluchtig naar ventilatiesystemen gekeken, zag daar ook een systeem E maar enkel bij een bepaald merk.
Is er een groot voordeel van E ten opzichte van D?
Merci!
Wel dan zou ik de volgende werkwijze overwegen:
Eerst goed nagaan of de muren voorzien van een waterkering, zo niet dan moet je dat eerst in orde brengen via onderkapping of via injectie. Hoe dik zijn die muren trouwens en in welke staat zijn ze ?
Vervolgens zou ik tegen de binnenkant van de muur isolerende Multipor platen van Ytong lijmen en zeker geen folie in de muuropbouw verwerken.
Misschien moet je daarvoor de fundering aan de binnenkant verbreden maar het kan ook mogelijk zijn om te starten vanaf een nieuw aan te brengen vloerplaat in beton.
Over de plafondafwerking wil in nog wel eens verder nadenken maar dan zouden foto's van de huidige toestand van die loods, de muren, het dak en de dakconstructie een onmisbare hulp zijn.
Ventilatie E is volgens mij een systeem C waarbij aan de vertrekkende lucht de warmte via een warmtepomp wordt gerecupereerd om bijvoorbeeld het sanitaire water mee op te warmen.
Maar qua comfort is dat niet beter dan een C vermits je ook hierbij rechtstreeks de koude buitenlucht binnentrekt via raamroosters.
Met D wordt de verse lucht eerst voorverwarmd via de uitgaande lucht alvorens die de woning binnenkomt.
**verwijderde gebruiker**, Multipor of Ytong bevat geen gips maar is gemaakt van kalk en zand. Mij lijkt dat redelijk ecologisch.
Het Amsterdams polderhuis is voor deze situatie zeker geen te volgen voorbeeld !
Het lijkt een spannend project te worden! Bij het verbouwen van een bestaande loods is het inderdaad belangrijk om goed na te denken over de materialen en technieken die je gebruikt. Gezien de zorgen over vocht, kan een spouwmuur nuttig zijn, vooral als je deze kunt combineren met een folie die vochtafvoer mogelijk maakt. Voor isolatie kan rotswol een goede keuze zijn; het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding. Denk ook aan het gebruik van pvc zeil, dat kan helpen bij vochtbeheersing. Kurk is interessant, maar kan inderdaad prijzig zijn. Wat betreft de verwarming lijkt een accumulatiekachel een efficiënte oplossing, zeker in combinatie met zonnepanelen. De esthetiek van de units kan misschien een probleem zijn, maar de energie-efficiëntie maakt het vaak de moeite waard.