Hoe voorkom je stagnatie in zonnecollectoren het best?

Hallo allemaal,

Op de website https://www.econo.nl/wetenswaardig-wat-is-stagnatie-bij-een-zonneboiler…

las ik het volgende: "Een zonneboiler collector komt in stagnatie toestand als de circulatiepomp van het solar circuit stopt omdat de boiler op de maximum temperatuur is en er nog steeds zon is. De solar vloeistof gaat dan koken in de collector."

Vaak is de oorzaak van dit verschijnsel, dat het voorraadvat (zonneboiler) te klein gedimensioneerd is ten opzichte van het oppervlak van de zonnecollectoren. Er zullen ongetwijfeld meerdere oorzaken zijn waardoor stagnatie kan ontstaan.

Een van de oplossingen hiervoor is een tweede voorraadvat gebruiken, die pas wordt gebruikt, als de maximumtemperatuur van het eerste voorraadvat is bereikt. (Even ervan uitgaande, dat er voldoende fysieke ruimte aanwezig is en dat de constructie van de woning dit aankan qua gewicht)

Wie heeft er ervaring met een extra voorraadvat?

 

Reacties

Een extra buffer is gewoon veel te complex en ik zou het gewoon nutteloos noemen.  JJe kan beter ineens je buffer vergroten.  Je moet er gewoon me leven dat de buffer soms helemaal opgewarmd is en dat er nog zon is (en dat de vloeistof in collecters zal komen...)

Alternatief is een leegloopsysteem.  

 

 

Ik heb inderdaad gelezen dat er ook leegloopsystemen zijn. Ik weet het fijne er nog niet van. Ik vraag me af, hoe zo'n systeem precies werkt, want als je eens stagnatie mocht krijgen in je leegloopsysteem en het loopt "leeg", hoe het zich weer vult, als de situatie zodanig is veranderd, dat je geen stagnatie meer zou hebben.

Maar zoals gemeld, ik moet er eerst nog meer over lezen.

Een leegloopsysteem loopt leeg als er kans op 'vriezen' en 'koken' is (laatste vermoedelijk gewoon als de buffer helemaal is opgewarmd).  

Voor de zonnepanelen zelf kan het geen kwaad als ze te warm zijn.