Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Dampopen warm dak.

Hallo Allemaal. 

Ik kan wel wat advies gebruiken ivm een dampopen warm dak.

Ik heb 12 jaar geleden mijn zadeldak laten isoleren met 17cm Rockwool tussen mijn balken. Echter, de buizen van de centrale verwarming werden achter mijn dampscherm bij mijn isolatie gestoken ipv voor het dampscherm.  Toen was een gedetailleerde afwerking bij velen nog niet doorgedrongen.  Op zich is dat niet zo erg want ik heb een niet luchtdicht onderdak, dus alles kan uitdrogen in de zomer.

Nu wil ik graag mijn dak nog extra isoleren van buitenaf (langs binnen kan niet meer). Naar het schijnt heb ik nu een verhoogde kans op vocht in mijn isolatie en balken. Ik mag er dus geen pur op laten plaatsen en ik ben op de hoogte dat ik sterker moet isoleren dan voorheen.

Als ik het zo goed begrijp moet mijn nieuw warm dak nu ook dampopen zijn, wil ik geen vocht in krijgen. Nu vraag ik me af wat mijn opties zijn?Ik lees dat er onderdak houtvezel isolatie bestaat, maar ik vraag me af of er nog andere opties zijn? Klopt het dat er daarboven nog een dampoppend regendicht onderdak moet?                 

Kortweg, wat advies is welkom. 

Bedankt

Yves

Reacties

Als je langs buiten wilt bijisoleren dan veronderstel ik dat je de huidige dakbedekking (pannen ?) eerst wilt verwijderen samen met de panlatten en eventuele tengellatten. 

Het huidige onderdak dien je dan ook te verwijderen. Daarna kan je eventueel de constructie verhogen om hier de bijkomende isolatie tussen te steken. Die isolatie laat je aansluiten aan de bestaande zodat er geen luchtlaag blijft in de opbouw. Boven op deze nieuwe isolatie en constructie breng je dan een onderdak aan. Dat kan een dampdoorlatende onderdakfolie zijn maar beter nog een onderlaag bestaande uit isolerende houtvezelplaten.

Dan tengellatten, panlatten en dakpannen.

Het is te zien hoeveel je juist bij wilt isoleren maar je zou ook kunnen overwegen om enkel maar isolerende onderdakplaten op de bestaande met isolatie gevulde keper- of spantenconstructie aan te brengen. Samen met een betere luchtdichtheid en afhankelijk van de dikte van die platen kan dat al een voldoende verbetering zijn.

De dikte van de bijkomende isolatie speelt geen rol zolang de ganse opbouw naar buiten toe meer dampopen is dan aan de binnenkant en er geen (te) dampdichte lagen of luchtlagen ergens in de opbouw blijven zitten.

Boven op een onderdak van houtvezelplaten hoef je geen bijkomend regendicht scherm aan te brengen. Die platen kunnen die rol perfect vervullen.

 

... Ik lees dat er onderdak houtvezel isolatie bestaat, maar ik vraag me af of er nog andere opties zijn? Klopt het dat er daarboven nog een dampoppend regendicht onderdak moet?                 

Alleen als je weinig schijn dak hebt, is dat nodig (15-20%?).  Bij een normaal zadeldak met houtvezel onderdak is dat niet nodig.  Op zich staat dat beschreven in de technische documentatie van de houtvezelplaten.  

@charel; ken je een dampopen opbouwplaat voor dakisolatie?  

Ik ken alleen platen in EPS en PUR voor dat doel.  Maar het lijkt me logisch moesten die ook bestaan in houtvezel. 

Ja, die bestaan zeker en in verschillende diktes naargelang de merken (pavatherm, gutex, celit....)