Grote verschil standaard berekening warmtebehoefte versus berekeningstools radiatorverdelers?

Hallo!

Bij het berekenen van de warmtebehoefte in onze gerenoveerde woning, is de meeste gangbare berekening die we tegenkomen watt x volume v/d kamer (waarbij voor een eetkamer 22° - 85 watt wordt aangeraden).

Berekeningtools van radiatorverdelers zoals Radson of Hudson Reed; geven ons echter resultaten die slechts de helft bedragen.

Waarom zit hier zo’n groot verschil op, zien wij iets over het hoofd? Zelfs rekening houdend met factoren zoals isolatie, raamoppervlakte, vrijstaande muren… liggen die resultaten toch echt heel ver uit elkaar?

Alvast bedankt voor jullie meedenkwerk!

Reacties

Om een dergelijk laag resultaat -slechts 86W- te bekomen moet ik in de rekentool op 

https://www.radson.com/nl-be/tools-en-diensten/calculator-warmtebehoeft…

een ruimte ingeven van 1x1x1 m.

Een menselijk lichaam geeft reeds ong. 100W af.

https://www.kijkmagazine.nl/mens/hoeveel-mensen-nodig-om-kamer-verwarme…

Ik denk dat er iets mis ging bij het ingeven van de gegevens of de berekening.

Dag Bram,

Sorry, Ik heb mij hierboven niet zo duidelijk uitgedrukt in m’n berekeningen:

Volgens gangbare berekening zou onze eetkamer van (4 x 5 x 2,75) 55m2 x 85W (om een temp van 22° te bekomen) een warmtebehoefte hebben van 4.675 Watt.

Als ik de afmetingen vd kamer (+ een aantal factoren zoals isolatie, locatie, vrijstaande muren…) ingeef bij bv. Radson kom ik uit op 2.391 Watt.

Groetjes,

Ik heb mijn eigen wet van de warmteverliesberekeningen: die met de meest lage uitkomst is de meest juiste....

Los daarvan is een berekening alsof die voor alle huizen geldt totale onzin.  

met je +4000W voor 20m2, dat is 200W/m2; dat is gigantisch.  Wij hebben een gerenoveerde woning die minder dan 30W/m2 nodig heeft; passiefhuis is ongeveer 10W/m2.  

De andere berekening die op +2000W voor 20m2 komt of 100W/m2; dat is grofweg voor een woning met minimale isolatie.  

Er zijn hier wel 2 zaken die een rol spelen: Hoeveel vermogen heb je nodig om je woning warm te houden en hoe ga je dat vermogen leveren.  Bij dat 2de, hoe het vermogen leveren, zijn er 2 extremen; je warmt continue net zoveel als nodig -grofweg wat vloerverwarming doet, of je levert 'alle vermogen ineens': bij dat 2de kom je dan uit op zeer grote radiatoren die je in staat stellen snel op te warmen.  En zo komen berekeningen wel eens uit op vermogens die gigantisch zijn.  En om zinvol te zeggen welke radiator nodig is moet je en redelijk correct weten hoeveel vermogen nodig is om de woning warm te houden en hoe dat vermogen geleverd zal worden.  

Over het algemeen is het aan te raden de installatie zo in te stellen dat je net het vermogen levert dat nodig is opdat je systeem zo zuinig mogelijk kan werken.  Maar daarvoor moet je dus een serieuze warmteverliesberekening laten maken.  Op zich is het wel een gat in de markt voor iemand om 'goedkoop/snel' een goede richtgevende warmteverliesberekening te maken.  Ik kan je niet direct een referentie hiervoor geven. Misschien eens op zoek gaan naar een EPB verslaggever: die moet dat redelijk goed en snel een warmteverliesberekening kunnen maken.  

Walter

Dag Walter,

Bedankt voor je uitleg. Ik blijf me dan toch afvragen als dat zo belachelijk gigantisch overberekend is, waarom je die formule van (rond de) 85W per kubieke meter (voor 22°C) op zowat elke ‘vooraanstaande’ (zelf)bouw/renovatie/informatiewebsite en kennisplatforms tegenkomt… (bouwinfo.be, livios, bouw-energie.be …).

We weten dat er niet 1 magisch getal bestaat en je veel factoren moet in rekening brengen, wat we ook willen doen, maar je moet wel érgens met een getal beginnen natuurlijk. Ons renovatieproject is een oude boerenwoning die we zo ecologisch mogelijk trachten te restaureren, rekening houdend met erfgoedregels... (dus niet meteen te vergelijken met een passiefwoning, hoe hard we ook ons best doen)

Wat betreft de ‘hoe’ onderzoeken we momenteel de mogelijkheden van lagetemperatuurverwarming; maar daarvoor hebben we dus een deftig idee nodig van onze warmtebehoefte.

Ik ben benieuwd welk type adviseur we hiervoor het best kunnen inschakelen als we er niet aan uit geraken (terwijl we werken zelf willen uitvoeren).

Heel vlug: 

- kan je de referentie geven waar bouwinfo.be die 85W info geeft: dan laat ik dat corrigeren ;-).

- Isoleren en erfgoed.  Kan idd een uitdaging zijn, maar ik zou zeggen waar een wil is, is een weg.  Ik gok dat je deze brochure kent: https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/HAOE/1/HAOE001-001.pdf

Tegen welke beperkingen loop je juist?

- Waarom je die 85W elders terugvindt?  Er lopen in de Belgische bouwwereld een aantal idioten rond.  Niet te veel aandacht aangeven ;-).  En bij bouwinfo laat ik het corrigeren ;-).  

Merk wel op dat een radiator die te groot is, niet erg is; hoe groter de radiator, hoe lager de temperatuur kan genomen worden die door de radiator loopt en hoe meer efficient je verwarming werkt.  En dan zal die radiator wel veel minder vermogen leveren dan waar voor die ontworpen is (of toch niet het maximum vermogen, een goede fabrikant geeft het vermogen bij verschillende temperaturen -nog een reden waarom die 85W onzin: dat is 85W bij welke ontwerptemperaturen van de installatie?).  De goede ontwerptechniek is: bepaal je warmteverliezen, bepaal een realistische ontwerptemperatuur voor het verwarmingswater -bv minstens zo laag dat je altijd condensatie hebt - en kies dan de radiator die de juiste vermogens levert in die omstandigheden.  
En dan zijn we weer bij de warmteverliesberekening: is je verbouwing niet EPB plichtig?  Moet je geen EPB verslag indienen?  Indien niet, contacteer toch een EPB verslaggever voor het berekenen van je warmteverliezen.  
Of ook: als je niet EPB plichtig bent: nu zie waar je dan tegen aanloopt: je probeert af te gaan op onzin op websites ;-).  Ik zou zeggen jammer dat je niet EPB plichtig bent, dat zou je dit bespaart hebben...  En hoe beter je isoleert, hoe meer jammer het is als je geen goede warmteverliesberekening hebt. 

Merk nog op dat ecologisch verbouwen wel leuk is, maar als je dan nog altijd eindigt met een slecht geisoleerde woning is dat natuurlijk niet echt ecologisch...

Walter

Dag Walter,

Allereerst: je hebt ons ondertussen wel kunnen overtuigen dat die berekening en te vinden formules wat overschat moeten zijn, waarvoor dank 😊We volgen je verhaal van de radiatoren ook helemaal; beter iets overdimensioneren, maar we moeten ook niet aan't dubbele uitkomen.

Wat betreft bouwinfo moet ik verkeerd geweest zijn, er is op bouwinfo zelf eigenlijk geen vermelding van die 85W.

Ook bedankt voor de brochure, ik kende ze nog niet.

We lopen niet meteen tegen beperkingen hoor wat betreft erfgoed, ik haalde het maar aan om aan te tonen dat we, hoewel we milieubewuste keuzes willen maken in ons project (ovv afbraak, recuperatie, eco materialen en systemen) we niet snel de waarden van een passiefwoning zullen halen (wat ook niet onze bedoeling is).

We zijn niet EPB-plichtig, gezien onze restauratie bouwkundig geen grote structurele wijzigingen inhoudt, ergens wel spijtig zoals je zegt; maar we zijn tegelijk wel bang van de kosten van zo’n bezoek en berekeningen. We zijn ondertussen aan de slag gegaan met een grondigere berekening van onze warmteverliezen; als we weer vastlopen zullen we wellicht toch eens moeten gaan horen bij een EPB-verslaggever. Maar we vermoeden dat ook die berekeningen voor een deel theoretisch zullen blijven (want wat is de exacte k-waarde van een poreuze buitensteen uit 1890? of hoe dik zullen we onze schapenwol uiteindelijk effectief kunnen steken in schots en scheve muren?).

Enfin, we weten wat te doen. Alvast heel erg bedankt voor je meedenkwerk en opmerkingen!

Groetjes,

Maureen

Bedankt voor feedback.

Ivm grootte van de radiatoren: wil je met een radiator op lage temperaturen verwarmen zal je radiator niet dubbel zo groot moeten zijn, maar eventueel het 10-voudige van 'het standaard' vermogen op hoge temperatuur.  Helaas daalt het vermogen afgifte zeer snel met lagere temperaturen.  Maar zoals je in mijn grove schattingen hierboven kon zien is een "10-voudig te grote' radiator' in een goed geisoleerd huis, maar net wat je die grove schattingen nodig hebt. 

Maar als je goed ontwerpt is er niet iets als 'overdimensioneren': er is alleen 'juist dimensioneren' omdat je weet wat je nodig hebt... 'Vroeger' toen er niet gerekend werd, was er alleen overdimensioneren... Nu is men wel slimmer.  Veelal verdien je kosten van het berekenen alleen al terug door je installatie lichter te kunnen nemen...

Wel een belangrijke opmerking: goed isoleren, een ecologisch resultaat dat energiezuinig is, is niet iets dat je per ongeluk bereikt.  Het werkt echt omgekeerd.  Je stelt een doel: bv E10, K20..., bv 5.000Kwh per jaar aan verwarmingsbehoefte... of wat dan ook als doelstelling: en dan pas je je ontwerp daar aan.   Het is niet omgekeerd (we doen maar wat, zien hoeveel cm isolatie past...) en hopen dan op een goed resultaat.  Zonder een doelstelling wordt het echt een ramp. En berekenen is echt nodig.  

En wees er zeker van: die berekening is echt niet 'theoretisch';  de K-waarde van je stenen zijn goed genoeg gekend, je kan echt wel begrijpen hoeveel isolatie je plaats -dat zit in je ontwerp.  En onthoud mijn eerste wet van warmteverliesberekeningen: de laagste is de meest juiste;  Daarvan kan je ook afleiden dat ieders berekening nog te hoog is ;-).  Maar beseffen hoeveel energie maar nodig is om te verwarmen is al een hele stap.  Of omgekeerd: als je je ontwerp laat uitrekenen is het soms confronterend hoe slecht het nog maar geisoleerd is en weet je dat je beter moet.  De eerste poging is daarom nog niet de juiste en kan je door een aantal iteraties gaan... (gaan we toch de vloer uitbreken en beter isoleren, 3-voudig glas overal, of blijkt zonnewering toch nodig en past niet meer in budget... etc...)

Walter