Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

isoleren van houten vloer tss sterk geventileerde kelder en gelijkvloers

Omdat ik de vloerbekleding op gelijkvloers wil behouden zal het een isolatie moeten worden aan de plafondzijde van de kelder. Ik denk aan een flexibele minerale wol plaat tussen de balken en een afwerking met een gipsvezelplaat of OSB plaat. Normaliter moet er een dampscherm worden geplaatst langs de warme zijde van de isolatie.

vraag 1 : Moet ik dan vooreerst de balken en onderkant houten vloer inpakken met een dampremmende folie of bestaan er minerale platen met geïntegreerde dampwerende laag?

vraag 2: Is een afwerking in OSB plaat niet te dampremmend? Want dan heb ik zowel aan de warme kant (folie) als aan de koude kant (OSB) een dampremmer en dat is dan ook weer niet ok.

Reacties

Zeker geen dampremmende folie gebruiken die je zou draperen over (onder) de balken heen. Op die manier wisselt die folie telkens van de warme kant (net onder de vloer) naar de koude kant (onderkant balken). En op die koude kant kan er dan condensatie ontstaan tussen de onderkant der balken en de folie die er onderdoor passeert. Hierdoor kunnen de balken aan de onderkant vochtig worden zonder dat ze nog snel terug  kunnen opdrogen.

Het voornaamste is ook hier dat de opbouw van warm (binnen) naar koud (kelder) steeds dampopener wordt. En dus is een osb plaat aan de onderkant niet gunstig want wellicht niet (veel) dampopener dan de vloerafwerking.

Ik zou dus de onderkant liever afwerken met bijvoorbeeld een isolerende houtvezelplaat. En als isolatie tussen de balken zou ik houtwolmatten(pavaflex bijvoorbeeld) voorzien ipv minerale wol.

En geen damprem of dampscherm.

 

 

 

Verwijderd wegens niet meer relevant.

Verwijderd wegens niet meer relevant.

 

 

Het grote probleem met een dampscherm dat rond de balken gedraaid wordt is dat eventueel vocht op die plaatsen (want koud) zal condenseren maar vervolgens niet meer kan verdampen naar buiten (onder) toe.

Een dampscherm zit daar gewoon niet op zijn plaats, dat moet volledig aan de warme kant zitten en zeker niet switchen van de bovenkant naar de onderkant, of zoals bij een dak van de binnenkant naar de buitenkant.

 

Verwijderd wegens niet meer relevant

 

Verwijderd wegens niet meer relevant

Verwijderd wegens niet meer relevant

Verwijderd wegens niet meer relevant

Verwijderd wegens niet meer relevant.

 

Verwijderd wegens niet meer relevant

 

Flir schreef: Verdampen naar een ruimte waar het kouder is???zoals ik reeds zei, zelfs fabrikanten dampschermen en isolatiematerialen schrijven het zo voor. maar die zijn natuurlijk niet zo slim als iemand die vanachter zijn pc alles gaat ontkennen of beter weten. 

Ik ga in herhaling vallen; ik heb nog nooit een advies gezien van een fabrikant hoe je dergelijke constructie (kelder of bv kruipruimte met houten constructie) met een dampscherm kunt isoleren.  Volgens mij gaan ze daar hun handen vanaf houden.  Deze situatie is nog complexer dan een koud dak.  

@Flir; Als je hier een fabrikant vindt die een advies geeft het dampscherm over de balken op en neer te draperen, dan trakteer ik er eentje (en die adviezen zitten niet achter een betaalmuur ;-).  Morgen kan je ook aan je collega's advies vragen.  

Walter

Mmm; hoe zou topicstarter zich voelen bij iemand die advies geeft, verwijst naar fabrikanten en dan die fabrikanten hun advies niet kan tonen...

Alle dokters die ik ken zijn altijd bereik hun advies of behandelingen te duiden met referenties.   Vraag het volgende keer anders eens aan je dokter.  En die geeft referenties van serieuze studies... 

En ik hoop dat de gemiddelde dokter echt geinterseerd is te weten of een patiënt therapietrouw is of niet (wat voor zin heeft het een dokter te zijn anders...).

 

Je voorbeeld is dus niet relevant. 

Of dat je me gelooft is niet relevant.

Relevant is dat je TS advies geeft op basis van adviezen van wat fabrikanten zeggen.  Maar dat je die referentie niet wil -ik beweer niet kan want ze bestaan niet voor dit geval, kan delen.  

En als je niet dergelijke relatie hebt met je dokter dat die je extra achtergrond informatie geeft, zoek je een dokter die het wel doet; er komt een dag dat je je dokter daar dankbaar om bent. 

Zolang niemand kan weten wie "wij" zijn is dat een loze bewering.  

In dit geval zei je dat het info van fabrikanten was; daar was je duidelijk in.  Dus moet die deelbaar zijn.  

Verwijderd wegens niet meer relevant

 

Flir schreef: Voor de zoveelste keer: wij geven advies op basis de kennis die we opdoen, al dan niet van/bij fabrikanten of onze eigen datasets  

Voor hetzelfde geld ben je  het loopjongetje dat opkijkt naar de ingenieurs in de firma en niet begrijpt hoe die werkelijk te werk gaan.  Je lijkt je zo ook te gedragen ook door nooit een referentie te willen geven.  

Je lijkt ook werkelijk te denken dat als een dokter - en vermoedelijk bij uitbreiding een ieder - dat als die informatie deelt de tegenpartij respect voor hem verliest.   Dat is een van de meest bizarre redeneringen ooit.  Ik heb trouwens alle respect voor mijn dokters en ervaar het delen van informatie ook als een teken van respect naar mij toe.  Hoe je dan een redenering opgebouwd krijgt dat ik geen respect heb voor mijn dokters vind ik zeer verrassend.  

Dus nogmaals; praat morgen eens met je collega's over het plaatsen van dampschermen in kelders en welke referentie fabrikanten hierover geven.  Ik hoor graag hun feedback.  

Walter

Ik geef een referentie als dat nodig moest zijn....