Rook van houtkachel komt binnen bij openen kacheldeur
Ik kocht een tweedehands speksteen-houtkachel, en vorige week werd ze door een vriend van me geïnstalleerd op de reeds aanwezige schouw. De schouw werd in april gekuist door een erkende schoorsteenveger. Nu, als ik het vuur aansteek of het deurtje open om een nieuw blok op te leggen of een blok te verplaatsen komt alle rook de kamer binnen, ipv dat ze naar de schoorsteen trekt.
Wat ik reeds controleerde: er komt wel degelijk rook uit de schoorsteen, te zien van buiten het huis. De buizen zijn warm. De kachelstenen warmen op, al gaat dat traag (wat normaal is). Het hout dat ik gebruik is kurkdroog.
Desondanks is er duidelijk een probleem met het trekken. Waardoor komt dit?
- buizen slecht aangesloten? Wat zou er dan eventueel moeten veranderen?
- schouw mogelijks alsnog opnieuw vuil door takjes?
- Schouw moet opgewarmd raken? (Dit suggereerde de vriend die de kachel hielp installeren. Omdat deze al zeker 8 jaar niet meer werd gebruikt) Hoe lang duurt dit dan? Nu derde keer gebruikt sinds installatie en ik zie zero verschil.
- Iets in de de kachel zelf dat toch niet werkt zoals zou moeten?
Suggesties welkom. Dank!
Wat ik nog vergat te melden.. het vuur dooft ook redelijk snel, (soms is blok goed gestart, maar dooft het dan alsnog na een kwartier) dus het lijkt echt alsof iets in de circulatie niet helemaal werkt zoals zou moeten.
Dat een brandend blok snel dooft kan op te weinig zuurstoftoevoer wijzen. Ik veronderstel dat deze kachel zijn toevoerlucht neemt uit de kamer zelf ? Wellicht heb je daar een regeling opstaan, automatisch of manueel. Dit kan je al nazien.
De schouwbuis vanuit de kachel steekt toch niet te ver in het gemetselde schouwkanaal ?
Heb je een ventilatiesysteem in huis? Of een dampkap die aanstond?
Ik heb weinig ervaring met speksteen, wat verschilt van klassieke kachels door hun rookkanaal, maar rook rook uit de deur, en slechte verbranding heb je enkel met een slecht trekkend rookkanaal. ik heb zelf in een vorig huis twee schouwen gehad, eentje vooraan, en eentje achteraan in een rijwoning, en dat was dag en nacht verschil. de ene trok bijna de houtblokken door de schouw naar buiten, zonder moeite. de ander heb ik na 20 uitproberen nooit echt goed gekregen. afhankelijk van de windrichting had ik een probleem. Rookkanalen, tenzij volledig onafhankelijk, zijn met ventilatie niet te combineren, tenzij je graag nachtmerries hebt? Naplaatsen van parasieten, is zelden een goed idee. elke bijgeplaatste verbranding heeft zuurstof nodig, en verrassend veel (tot hoofdpijn toe, bij kennissen). Opnieuw in gebruik stellen van schouwen, in een oud huis bvb, kijk je altijd EERST of die nog in goede staat is, of ze veilig is ( mooi open) en of ze voldoende trek heeft. Het aanwezig zijn van een schouw van bvb 1930 geeft geen garantie op de werking ervan. Als je met leem of speksteenkachel wil werken, MOET de schouw ideaal trekken. Verder moet je voldoende aanvoer van verse lucht voorzien. Ik had in de vloer een 160 diameter pvc voorgemonteerd voor aanvoer van verse verbrandingslucht voor beide. Je kan proberen of dit noodzakelijk is door een buiten- en eventueel binnendeur op een kier te zetten. als dit je probleem oplost, weet je hoe laat het is. Wat het rookkanaal betreft, zijn er teveel parameters die van belang kunnen zijn. Een goede, lokale stielman (liefst met pensioen, of vader op zoon) helpt je vast kundig verder.
Ik zie net je foto's. Kan je me vertellen waarom je gekozen hebt om met drie keer 90graden bochten te werken?
Tenzij het fysiek onmogelijk is om RECHT in de schouw te gaan, lijkt me dat al duurder, lelijker, en om diverse problemen vragen, zeker als je schouw al niet best werkt...