Windmolen(s) voor particulier gebruik
Iemand ervaring met kleine windmolens? Ik denk aan een windmolen met 5000W vermogen of vijf molens van 1000W in serie geplaatst.
Dat er in bepaalde gevallen of altijd een vergunning nodig is geweten.
Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be
Iemand ervaring met kleine windmolens? Ik denk aan een windmolen met 5000W vermogen of vijf molens van 1000W in serie geplaatst.
Dat er in bepaalde gevallen of altijd een vergunning nodig is geweten.
https://www.ecobouwers.be/forum/wie-heeft-ervaring-met-het-opwekken-van…
Af en toe komen hier vragen over windmolens langs. In de praktijk met weinig nuttige feedback. Voorbeeldje hierboven. Meest nuttige is misschien de Koevoet publicatie over windmolens in je plaatselijke bibliotheek eens op te vragen.
Zelf zou mijn reactie zijn dat meest zinvolle investering in windmolens, is het kopen van aandelen Ecopower ;-).
Of ook; benoem een windmolen niet in vermogen/kw maar in een verwachte jaar opbrengst. De relatie bij een windmolen tussen max vermogen en jaaropbrengst is bijna arbitrair. Net zo als een zinvolle onderhoudskost zelden te vinden is. Daarom praat je beter over jaaropbrengst.
Kleine windmolens geven pas voldoende vermogen bij hogere windsnelheden. Die zijn er niet zo vaak waardoor het niet rendabel is.
En heb je die uitspraken ook uitgedrukt in cijfers? Die vind ik immers niet.
En er zijn er die bv wel beweren dat het zinvol kan zijn aan bv een Belgische kust. Maar ook niet gestaafd met cijfers :-).
Hier zijn wat cijfers bij elkaar gehaald, wel van een 15 jaar geleden: https://www.lowtechmagazine.be/kleine-windmolens/
Vooral zeer slechte opbrengsten. Ook al is het info van 15 jaar geleden. Ik zie weinig reden te denk dat er een technische revolutie geweest is die nu wel een zinvolle oplossing geeft.
Walter
De info op lowtechmagazine is inderdaad interessant. Ik blijf echter benieuwd naar de praktijkervaring van één of ander forumlid. Dank voor de info.
kijk naar de datasheet en de opbrengst bij de verschillende windsnelheden. Denk je echt dat de praktijkervaringen veel beter zullen zijn dan de opgegeven waarde van de fabrikant? Zal eerder het tegenovergestelde zijn.
https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/praktijktes…;
t-kleine-windturbines-op-technopark-in-schoondijke-in-zeeland.html
deze zie je meer en meer op boerderijen :https://www.eazwind.be, maar zelf geen ervaring mee
Onze weerman is alleszins zeer milieubewust, hier zijn bevindingen. Het onderhoud is minimaal al zal na een aantal jaren een revisie van de lagers moeten gebeuren. Een niet goedkope taak.
Kunnen kleine privé-windturbines onze energiefactuur verlichten? -->
Alternatieve energie wordt steeds belangrijker en dat is een goede zaak voor het milieu. Maar in tegenstelling tot zonnepanelen zie je maar weinig kleine windturbines verschijnen in het straatbeeld.
Nu is de wereld van de alternatieve energie volop in beweging (sic). De nieuwste kleine windturbines draaien rond een vertikale as (diameter ongeveer 2 meter), waardoor ze veel minder slagschaduw veroorzaken. Ze halen een hoger rendement en produceren maar weinig geluidshinder. Bij een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s (meter per seconde) halen ze jaarlijks meer dan 1.000 kWh/jaar, en bij een gemiddelde snelheid van 5 m/s meer dan 2000 kWh/jaar. Het jaarverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin met vier personen bedraagt tussen 3.000 en 4.000 kWh/jaar.
Het is natuurlijk de vraag of je zo'n toestel ook goedgekeurd krijgt bij de plaatselijke overheid. En lang niet iedereen is op dit moment overtuigd van de rendabiliteit van kleine windturbines.
De windsnelheden gelden voor een hoogte van 10 meter. Hoe "ruwer" het terrein, hoe lager de windsnelheid. Dat is trouwens de reden waarom er aan zee altijd meer wind is dan in het binnenland, gemiddeld 6 m/s (meter per seconde). In Zeebrugge haalde men in 2010 een gemiddelde windsnelheid van 5,8 m/s. De winderigste maand van 2010 in Zeebrugge was november 2010 met 6,4 m/s. De rustigste Zeebrugse maand was juli 2010 met 4,3 m/s.
Ten westen van de lijn Kortrijk-Antwerpen is de gemiddelde jaarlijkse windsnelheid meestal groter dan 4 m/s. In Ukkel bedroeg de gemiddelde windsnelheid in 2010 amper 3,3 m/s. Hier vind je bijkomende info over windrichtingen en windsnelheden.
Het is dus duidelijk: de huidige generatie kleine windturbines is niet meteen heel rendabel, zeker niet op lage hoogte in het binnenland. Alle beetjes helpen natuurlijk. En je zou kunnen overschakelen op grotere turbines en een toestel plaatsen met een diameter van bijna 4 meter op een paal van 10 meter hoog Zo'n windturbine produceert bij een gemiddelde windsnelheid van 3,5 m/s ongeveer 1.200 kWh/jaar. Maar het is zeer de vraag of je zo'n toestel ook goedgekeurd krijgt bij de overheid.
Veel grotere turbines geplaatst op veel grotere hoogte zijn veel rendabeler. Een windturbine waarvan de as zich op een hoogte van 100 meter bevindt en die wieken heeft van 41 meter, produceert 4.400.000 kWh/jaar.
Nog wat praktijkervaringen, wel jammer van zoveel nietszeggende commentaren.
https://www.hieropgewekt.nl/kennisdossiers/kleine-windmolens-wat-kun-je…