Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Vervangen afvoerbuizen

Ik bezit een woning (open bebouwing) gebouwd eind jaren '60, waarbij de buitenavoeren voorzien werden in typische gresbuizen. Omwille van lekkages en verzakking wil ik de afvoerbuizen zelf vervangen door PVC. In de straat ligt nog geen gescheiden riolering, maar ik wil de riolering zelf al zoveel mogelijk scheiden. Ik heb een plannetje uitgetekend en zit met een probleem.

Voor het grijs water kan ik relatief makkelijk weg en voorzie ik buizen van 110 mm. Het zwart water passeert via een septische put. Hier verander ik niets aan.

Met drie van de vier regenwaterafvoeren raak ik ook makkelijk weg. Voor 1 regenwaterafoevoer achteraan de woning zit ik met het probleem dat ik geen nieuwe buis kan plaatsen zonder een tuinpad met beton onder uit te breken of een haag te rooien over een afstand van 15 meter. Dat zie ik niet meteen zitten.

Kan ik die regenwaterafover over het terras achteraan de woning laten lopen in plaats van op een afvoerbuis aan te sluiten? Het pad/terras is 1,8 meter diep en voorzien in terracotta tegels. Het water zou dus in de bodem sijpelen op bijna 2 meter afstand van de de buitengevel. Mijn dak is iets minder dan 200 vierkante meter oppervlakte, dus de afvoer 'bedient' een kleine 50m² dak.

Reacties

In principe moet dat kunnen als het terras voldoende afwatert van de woning weg. Je zal dan wel met enkele nadelen rekening moeten houden.

Bij een stortbui is er veel kans dat de grond het vele water niet snel genoeg zal kunnen opnemen en het daar een slijkerige boel kan worden. Het hangt er dan van af of het water van daaruit verder de tuin kan intrekken.

Indien de woning onderkelderd is ofwel dat er een kruipruimte is voorzien dan zou je kunnen overwegen om de regenafvoerbuis onderaan naar binnen te brengen om dan in de kruipruimte en/of de kelder nieuwe buizen door te trekken tot waar je buiten wel kunt aansluiten bij de rest.

 

Alvast bedankt voor je reactie, Charel.

De woning is slechts gedeeltelijk onderkelderd. Achteraan de woning is geen kelder, dus ik kan op geen enkele manier met de afvoerbuis naar binnen komen. Er moet een soort kruipkelder zijn, maar die is niet toegankelijk en wellicht ook gevuld met grond/zand.

Dat de tuin bij een stortbui een beetje nat zou staan vind ik geen onoverkomelijk probleem. Ik wil vooral vermijden dat de funderingsmuren nat zouden worden of de bodemkwaliteit rond de fundering beïnvloed zou worden. Maar met een goed afwaterende verharding van bijna 2 meter breedte zou dat geen probleem mogen vormen, denk ik??

Je zal uiteraard onderaan wel een bocht moeten voorzien en misschien kan je die dan best ook wat verlengen.

Voor de fundamenten is een vochtige ondergrond geen probleem. Enkel uitspoeling zou een probleem kunnen zijn maar doordat je het water 2 meter verder laat wegstromen lijkt daarvoor geen risico te bestaan.

 

Zelfs een regenbui zo dicht (2 meter !) bij de fundering mag niet ? :)

Plaatsingsvoorschrift ?

Ik heb het niet gehad over regenputten of infiltratievoorzieningen ! Daar ging de vraag ook niet over.

En ik heb het zeker ook niet gehad over een regenbui die niet zou mogen zo dicht bij een fundering ! 

Dat was jij toch ? 

Ben je weer niet te snel om een ander zijn advies dom te noemen ?

Heb je niet gemerkt dat ik er een vraagteken en een smiley bij heb gezet ? Het was uiteraard niet mijn maar uw stelling dat een regenbui niet zou mogen zo dicht bij de fundering en daar heb ik op gereageerd omdat ik dat een wel heel vreemde uitspraak van jou vond.

Lees uw eigen post eens opnieuw voordat je die vreemde uitspraak in mijn schoenen wilt schuiven.

Voor de duidelijkheid : het gaat over het lozen van een gedeelte van het dakwater in de tuin op 2 meter afstand van de woning en ik meen dat dit kan.

Weet dat vele woningen zijn voorzien zonder dakgoten waarbij het regenwater niet tot op 2 meter afstand wordt geleid maar gewoon constant vlak naast de muur terechtkomt.

Kijk ook eens rond in vele dorps- en stadsstraten waar de regenafvoerbuizen onderaan gewoon van een bocht zijn voorzien en het uitstromende water zijn weg moet zoeken over de straatstenen.

Weet ook dat sommige fundamenten constant in hoogstaand grondwater staan, die kunnen daar heus wel tegen hoor.

Of wandel eens rond in Brugge, om van Venetie nog te zwijgen.

Zie dit nu niet als een pleidooi om voortaan het regenwater overal en altijd oppervlakkig te laten wegstromen maar als een te overwegen mogelijkheid in bepaalde gevallen.

 

 

 

@waldtech.

Er wordt gewezen op een foute uitspraak van jou (zelfs een regenbui bij de fundamenten mag niet).

Maar in plaats van die fout toe te geven (wellicht een typefout) verwijder je dan maar vlug die uitspraak om daarna te kunnen zeggen:" leer eens lezen, ik heb dat nooit gezegd"

Dat is een zeer oneerlijke manier van doen. Op die manier is verdere communicatie totaal zinloos geworden en dreigt er weer eens een topic om zeep te worden geholpen.

Zo nodig wil ik in dit topic nog graag van gedachten wisselen over waar het echt om gaat maar niet op deze manier en niet met jou. 

Dat stond er inderdaad ook samen met de regenbuien maar die heb je ondertussen stiekem verwijderd. Je kan op dit forum al uw eigen uitspraken blijven veranderen of verwijderen zoveel je maar wilt.

En daarna kan je dan ongegeneerd de andere verwijten dat hij niet goed gelezen heeft want het staat er immers niet meer of er staat plots iets anders.

Om dit soort misbruiken te voorkomen is dit op vrijwel geen enkel ander forum mogelijk. Hier kan dat dus wel maar eerlijk gezegd heb ik dat misbruik nog maar met één forumlid ondervonden.

Toch iets voor het forumbeheer om over na te denken.

En nu terug on topic aub !

Wat ik nu moet vervangen probeer ik al te scheiden op eigen terrein. aten vervangen. Ik wil dus nu zelf vervangen wat nodig is en anticiperen op een gescheiden stelsel in de toekomst. Wat ik ook nog zou kunnen doen is de derde regenwaterafvoer toch aansluiten, maar dan komt hij bij twee andere en moet het water van 3 van de 4 afvoeren door een buis van 110mm. Is dat niet te klein voor 150 van de 200 vierkante meter dak?

In principe is dat inderdaad te klein.

Je moet ongeveer 1 cm² buisdoorvoer rekenen voor 1 m² dakoppervlakte horizontaal gemeten.

Ideaal zou je dus voor 150 m² dak (horizontaal !) een buisdoorvoer van 150 cm² moeten hebben.

Een buis van 110 mm heeft ongeveer een doorvoeropening van 88 cm² en dus zou je er dan twee nodig hebben.