Hoe warm stadswater bij douchen met regenwater?
Dag allemaal,
Voor een komende nieuwbouw ben ik aan het nadenken hoe ik mijn waterinstallatie ga aanpakken.
Momenteel heb ik als wens zoveel mogelijk regenwater te gebruiken. Zou neerkomen op volgende situatie:
- Koud regen: wc's, buitenaansluiting(en), wasmachine, lavabo's wc
- Warm regen: Douches, bad, wasbak, ...
- Koud stad: keukenkraan, badkamerkranen
- Warm stad: ...
Het probleem dat ik nu heb, is het bepalen van warm water voor keuken en badkamerkranen. Ik heb 3 aansluitpunten die dit probleem hebben, 1 keukenkraan + 2 badkamerkranen.
Als ik dit op stadswater wil aansluiten, moet ik dit op een alternatieve manier opwarmen aangezien de warmtepomp het regenwater zal opwarmen. Zoals ik het zie, heb ik volgende keuzes:
- 3 doorstromers. Lijkt me duur in aankoop + vrij zware aansluitpunten voor elektriciteit. Maar wel enkel verbruik bij vraag en niet wachten op warmte
- 1 grote doorstromer op centrale plaats. Iets minder in aankoop dan vorige optie. Maar waarschijnlijk een zwaardere aansluiting nodig, wachten op warm water in vergelijking met vorig optie + onnodige verliezen in de buizen.
- Extra kleine elektrische boiler voor warm stadswater (20l?) naast grote boiler regenwater. Constant verbruik zelf zonder vraag + wachten op warm water + leidingsverliezen
- Mix van vorige: bv doorstromer in keuken en boiler voor badkamers. Maar dan zit je uiteraard met nadelen van beide
Voor wat ik al gevonden heb is aansluiten van deze warme punten op regenwater niet simpel. Dit lijkt me dus geen optie...
- Of ik neem 2 aparte aparte kranen per lavabo, geen mengkranen. Maar lijkt me niet zo handig.
- Of ik vind Belgaqua gecertificeerde mengkranen (nog niet gevonden, als deze al bestaan?)
- Of ik neem gewone mengkraan geschakeld met terugslagklep op koud stadwater (mag dit zelf voor keuring, aangezien er wel contact is tussen de circuits?)
Wie heeft er voor gekozen te douchen met regenwater? Hoe verwarmt u uw water van badkamerkranen en keuken?
Wat lijkt jullie aan te raden? Alvast bedankt!
Wij gebruiken regenwater en stadswater op ongeveer dezelfde manier als jij voor ogen hebt.
Het gaat hier wel om een gebouw met 4 wooneenheden en met een gemeenschappelijke installatie.
Er staat één grote warmtepompboiler van 280 l voor alle warm water behalve voor de 4 keuken- en lavabokranen waarvoor één kleinere warmtepompboiler is voorzien.
In uw geval hangt het er van af hoe groot de afstand is tussen de keuken- en de lavabokraan maar in principe zou dat moeten kunnen met één boilertje van 10 tot 20 liter.
Nu moet ik wel zeggen dat bij ons aan de lavabo nooit maar dan ook nooit warm water wordt genomen, moest ik het opnieuw doen dan zou ik daar enkel koud stadswater voorzien.
ik houd van warm scheren.
Een alternatief is een groot buffervat met 'dood' water; Eventueel met meerdere warmtewisselaars ingebouwd. Of voor afname warm water via een of 2 friswaterstations. Voordeel tov van de warmtepompboiler of een gewoon buffervat waaruit je sanitair water haalt is dat je de buffer op een relatief lage temperatuur kan houden waardoor de WP opwarming met een hoger rendement blijft werken.
Mijn ouders hadden 40+ jaar geleden al een gebruik van warm regenwater. Dat was met een extra warmte wisselaar in de warm water buffer dacht ik (of was het extra warmtewisselaar in de mazoutketel?).
Al hebben ze wel na een 10 jaar alle water op stadswater gezet omdat het regenwater proper houden te moeilijk was.
Valt best goed mee: keuken 5m, badkamer 2m, badkamer boven 6m. Vooral dat 2e doet me twijfelen aan boilervatje, beetje zonde om 24/7 een boiler warm te houden voor de liter per week die gebruikt wordt... Misschien dat de ietwat ongewone oplossing van een centrale doorstromer dan wel mijn voorkeur geniet.
Ik heb deze optie ook bekeken en dit leek me vooral interessant als de verhouding anders ligt. Nu verwacht ik amper verbruik van warm stadswater dus dan lijkt aankoop van buffervat met meerdere warmtewisselaars me een gigantische investering. Dan kan ik met een fractie van het geld overal doorstromers voorzien.
Een friswaterstation naast buffervat met warm regenwater moet niet complex zijn. Je hebt een uitgang en ingang extra nodig op de buffer. Zeker als het een kleine verbruiker is.
Enkele bedenkingen ivm sanitair.
Hier hebben we in de keuken twee kranen. De plaatsing/keuze welk van de twee in het midden kwam vond ik moeilijk. Tussen de kleine en grote spoelbak is nu een mengkraan regen warm & koud, en in de hoek (grootste spoelbak) koud stadswater. Warm water wordt er zelden gebruikt, maar is toch handig.
Op slaapkamerniveau is er een lavabo met enkel stadswater voor tandenpoetsen in een nis in de gang; zeer handig.
In de badkamer is een douchekraan warm/koud regenwater.
En een lavabo met regenwater warm/koud. Ik dacht dat die vooral voor kledingspoelen gebruikt werd maar zonet leer ik dat die ook voor gezicht wassen na douchen gebruikt wordt. Misschien zou het handig zijn indien daar een extra stadswater kraan zou zijn, bv uit de muur, want in die lavabo is geen extra kraanmontagegat mogelijk. Tanden poetsen is ietwat een bottleneck.
Een bad hadden we in ons vorig huis maar hier niet. We missen het niet.
Het warme water (regen) gaat van de ketel telkens naar een collector en dan naar een kraan/douche. Die collector was om flexibeler te zijn, maar eigenlijk zitten we nu in de keuken telkens een klomp koper extra mee op te warmen, met slechts 1 aftakking naar de keukenkraan. Een rechtstreekse leiding is vast zuiniger.
We verwarmen CV en SWW met een gasketel. We hadden in het begin ook gedacht aan een elektrisch doorstromertje of boilertje, maar van ketel aftakken bleek praktischer. Geleidelijk bij-installeren volgens noden lijkt me handigste.