Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Weet er iemand hoe lang Celit 3D gevelplaten onbeschermd mogen blijven… ?

Heeft er iemand een idee hoe lang celit 3 D gevelplat onbeschermd kunnen blijven.. ze staan er al sinds november en dit was volgens onze architecten nooit een probleem.. echter nu ineens, nadat we dit schriftelijk vroegen, moet er nog deze week folie op.. echter direct na het bouwverlof komen ze de gevelsteen plaatsen. Dit lijkt ons nu een grote kost en een beetje vijgen na Pasen.. het lijkt er voor ons op dat ze zich nu ineens nog snel snel willen indekken omdat we het schriftelijk gevraagd hebben.. iemand een idee waar we hieromtrent juiste informatie kunnen vinden? Ik vind wel technische fiches maar zonder antwoord op de duur van het onbeschermd laten.. en is zon idd slechter dan regen?

 

Reacties

Ik verwacht niet dat zon relevant is; het gaat vooral om vocht en goed kunnen uitdrogen.  

Los daarvan is het natuurlijk aan de architect voor te schrijven wat er moet gebeuren door wie.  Of je de vraag schriftelijk stelde maakt niet uit.  De architect is altijd verantwoordelijk.   

Of afdekken nog zinvol is voor de komende 7 weken, is moeilijk; op een gevel krijgen de platen minder water te verwerken dan onderdak uitvoering.  Is er al een degradatie te zien?

Maar de fabrikant stelt denk ik idd  geen grenzen.  

 

gelijkaardige platen krijgen hier bv maximaal 12 weken:  https://web.steico.com/fileadmin/steico/content/pdf/Marketing/Nederland…; Belangrijkste uit deze instructie is voor mij dat er controle moet mogelijk zijn op de kwaliteit.  

Zelf zou ik volgende voorstellen; contacteer de fabrikant (of via architect) en vraag hoe je kwaliteit kan controleren.  Hoe "slecht" mogen de platen er aan toe zijn voordat je ze gaat afdekken.  Uiteindelijk is dat het belangrijke; mogen de platen nog ingewerkt worden.  

En als er een voorschrift is de platen af te dekken denk ik dat je weinig anders kan...

 

hier pavatex op dak en gevel. Op dak heb ik ook een dekzeil moeten spannen (over de CLS als stoflat) omdat ik het niet vertrouwde. Gevel ziet veel minder af.

Tijdens de dakwerken zijn er dan stukken uitgezaagd voor dakvlakramen. En deze platen kwamen er goed voor. Ook ken ik iemand die de platen 2 jaar heeft laten bloot staan op gevel en er zijn (nog) geen problemen.

Controle is gewoon visuele controle op waterinsijpeling langs binnen.

Wat wel niet gaat (en misschien vergeten wordt?) is dat tapen (primer) niet lukt op natte platen (als de zon er niet aan kan om uit te drogen).

Maar als je een gevelsteen gebruikt dan moet er bij steico altijd een doek gebruikt worden. Bij gesloten houten gevelbekleding niet (ik begrijp de redenering niet, ik zou het eens moeten navragen uit interesse). Celit 3D ken ik niet.

Persoonlijk zie ik geen problemen nu voor jouw situatie (op basis van mijn beperkte ervaring). Zeker niet voor een gevel. Maar inderdaad een architect zal zich veelal (altijd?) verschuilen achter de regels.