Regenwaterput - redenering achter de dimensies
Kan iemand me hier helpen wat de redenering achter de dimensionering van een regenwaterput zou zijn? Ik lees hier en daar dat een te kleine put niet goed is, een te grote evenzeer problemen oplevert. Eigenlijk wil ik vooral zo groot mogelijk gaan. Mijn dakoppervlakte is (grondoppervlakte 170m2 in klassiek zadeldak). Als ik het gemiddelde neerslag bekijk, komt daar dus wel wat water af. Ik lees me suf in de fora/websites, maar vind tegengestelde info.
Wat is het probleem van een (te) grote regenput? Wat ik lees, en niet helemaal begrijp):
- hij stroomt niet voldoende over en dat zou nefast zijn gezien de deeltjes (kleine bladeren en rommel) op het wateroppervlak niet regelmatif afgevoerd worden -> lijkt me op te lossen door voorfilter
- Stilstaan water niet goed voor waterkwaliteit -> ok, maar dat kan makkelijk opgelost worden door dat water de laten bewegen en beluchten als nodig.
- een put moet soms leeg staan -> begrijp ik helemaal niet, want het bacteriële leven in zo een put gaat dan toch lekker dood?
Verder ook de discussie tussen beton en kunststof, waar ik altijd dacht dat in beton er makkelijker het bacteriële evenwicht kan ontstaan, omdat er meer hechting mogelijk is. Daar waar kunststof een te glad oppervlakte heeft. Ook hier ben ik verward.
En dan nog de idee van 1 grote put vs geschakelde putten. Ook daar ben ik niet mee, want 1 grote put lijkt me verstandiger gezien een groot watervolume makkelijker opnieuw in evenwicht zou komen.
Als er bronnen zijn die ter dege dat soort vragen 'analyseren'/beschrijven, lees ik ze graag. Bemerkingen zeker welkom.
De te grote put; ik zou het eerder lezen als niet groter nemen dan nodig. Echt goede argumenten waarom de put te groot kan zijn ken ik ook niet.
Een probleem van een te grote put kan vooral de stabiliteit zijn en de krachten die die moet opvangen. Vandaar weer dat 2 putten beter kunnen zijn.
Ik zou vooral gewoon de standaard richtlijnen volgen.
Denk er dus niet te veel over na; en kies vooral een betonnen put ;-).
Hier voor 100m² dak betonnen 10kuub put.
We douchen en spoelen er 1 toilet mee door. Bij regenwaterschaarste gebruiken we het droogtoilet wat meer, anders vnl 's nachts.
We hebben een crapodine op het plat dak (bimen on de buurt), een bladvanger in de afvoergoot, en een klein eerste-opvang-putje, waarin het meeste bezinksel blijft.
Beluchting is er niet van gekomen/lijkt niet nodig(?). We hebben soms wel water tekort, vnl eind april, wat klimatologisch de droogste maand zou zijn. Dit jaar lijkt het eerste dat we niet met stadswater moeten bijvullen, vorige jaren telkens ong 8m³. Gezin 2ouders 2 jonge kinderen.
We vonden veel info op http://eautarcie.org/nl/03f.html
Er is inderdaad zeer weinig info te vinden heb ik ook ondervonden.
Ik heb het als volgt gedaan: je weet je verbruik en je kan neerslaghoeveelheden ook raadplegen. In de droogste periode kwam ik niet niet toe met 10000l. Ook andere mensen hoor ik zeggen dat 10000l (voor gezin met 4) net te weinig is. Daarom hier 20000l gestoken. Maar qua maximum kan ikzelf ook niets vinden. Let misschien wel wat op een hoge grondwaterstand. Als je de put niet gevuld krijgt tegen de periode van hoogste grondwaterstand dan kan de put omhoog geduwd worden. Als je natuurlijk je huidige verbruik kent en je weet de neerslaghoeveelheden dan kan je ook wel inschatten wat het maximum mag zijn.
En qua filters kan ik al helemaal niets terugvinden om te kunnen bepalen wat juist nodig is. De website van eautarcie lijkt inderdaad aantrekkelijk. Ik heb enkele jaren geleden wat meer informatie proberen vinden maar buiten de website van eautarcie kon ik niet veel vinden. Daarom ben ik toch wat voorzichtig met de aangeboden informatie. Het lijkt wel zeer aantrekkelijk: alle rioleringen kunnen weg in de straat. Als iemand meer (technisch haalbare en wetenschappelijk onderbouwde) informatie heeft: ik heb interesse.
Hier gewoon een devacontrol voor de put https://devaplus.be/regenwaterfilters/devacontrol. Of het goed zal zijn weet ik niet.
jij kan zeker 1 put steken van 20000l. Maar voor 2 putten van 20000 zou ik adviseren om toch eens na te rekenen / advies te hebben.